Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

FOTOREPORTÁŽ: Arménie, země, kterou stojí za to poznat za všech okolností. I za každého počasí!

Autor: Karolína Petrová, Barbora Koníčková, Radynacestu.cz | Vydáno: 18. 8. 2023 | Přečteno: 1161x
Téma: Fotoreportáž, Arménie

Arménie byla naším snem už dlouho. Původně jsme měly vyrazit už předloni, ale plány nám překazil Covid. Když se situace s pandemií uklidnila, začalo být pro změnu živo na hranicích s Náhorním Karabachem a Ázerbajdžánem. Přes všechny překážky jsme se nakonec do naší vysněné destinace vypravily. A proč to všechno? Přece abychom pro vás vytvořily nový zájezd do Arménie!

Společná fotka před jediným antickým chrámem v zemiSpolečná fotka před jediným antickým chrámem v zemi

Dočkaly jsme se. V dubnu jsme odletěly do Arménie. Let byl ale dost náročný, pro obě cesty jsme měly dost dlouhý přestup ve Varšavě. Teď už je ale naštěstí z Prahy přímé spojení, takže vy už sednete do letadla a o čtyři hodiny později vystoupíte v Jerevanu, což je skvělá výhoda.

Neotálely jsme a rovnou vyrazily do města, kde už nás čekala schůzka s naším zahraničním partnerem. Ten nás vzal ochutnat tradiční arménskou kuchyni do ověřené restaurace, kam budeme stoprocentně chodit také s našimi budoucími cestovateli. Na stole nechybělo snad nic, měly jsme lavaš, tolmu, spoustu zeleniny, místní sýry, ovocné šťávy a červené víno. Mňam!

Hned první den nás čekala výborná arménská kuchyněHned první den nás čekala výborná arménská kuchyně

Na Jerevan jsme měly pouze jeden den a zdaleka jsme nestihly vše, co arménská metropole nabízí. Vydaly jsme se do Muzea arménské historie, kde mají vystavenu třeba najstarší botu (no vážně!), která se na území Arménie našla.

Část expozice je také věnována tradiční výrobě koberců, v jedné z místností stojí funkční tkalcovský stav a Arménky se střídají ve výrobě koberců přímo před zraky návštěvníků muzea.

Stihly jsme i návštěvu Památníku arménské genocidy, který stojí nad městem, a také katedrálu Řehoře Osvětitele, největší církevní stavbu v zemi. 

Muzeum arménské historie v Jerevanu stojí za návštěvuMuzeum arménské historie v Jerevanu stojí za návštěvu

Na našich zájezdech máme naštěstí na Jerevan více času, takže nevynecháte Muzeum písemnictví, kde jsou uloženy veškeré důležité spisy a knihy arménských dějin, jedinečný chrám Zvartnots a nebude chybět ani exkurze spojená s degustací brandy značky Ararat.

Památník arménské genocidy se tyčí nad JerevanemPamátník arménské genocidy se tyčí nad Jerevanem

Následujícího dne ráno jsme si půjčily auto a vyrazily směrem na jih, naším cílem bylo město Goris, které leží úplně na jihu země. Čekaly na nás cestou dva ikonické kláštery - Khor Virap  s majestátní horou Ararat v pozadí a Noravank schovaný hluboko v rokli soutěsky Amagou. Tady jsme poprvé poznaly, jak je to s tím počasím v Arménii, když v jeden moment leje jako z konve a během deseti vteřin svítí sluníčko a je modrá obloha.

Jedinečným produktem oblasti Areni, kde se klášter Noravank nachází, je červené víno. Zdejší vinařství patří mezi nejstarší na světě, víno se zde vyrábí podle tradičních postupů už šest a půl tisíce let! My jsme si koupily lahev přímo ve vesnici u krajnice. Na zájezdu s vámi ale navštívíme některé z vinařství osobně. Těšíte se? 

Magický klášter Noravank v horách nás okouzlilMagický klášter Noravank v horách nás okouzlil

Z Gorisu jsme následující den vyrazily hlouběji do arménského vnitrozemí, čekala nás ta nejkrásnější příroda. Dojely jsme do vesnice Khndzoresk, kde ještě v první polovině 20. století žilo přes 8 000 Arménů. Dnes už jsou to pouze prázdné jeskyně a jedno vzorové obydlí pro turisty. Provede vás jeden z místních, který tady jako malé dítě žil. Hrdě nám ukazoval, ve které jeskyni vyrostl, a my jsme jen žasly, jak málo k životu stačí.

V Khndzoresku jsme se podívaly do původních obydlíV Khndzoresku jsme se podívaly do původních obydlí

Poté už nás čekal klášter Tatev. Věděly jsme, že se k němu dostaneme lanovkou, ale netušily jsme, co čekat. jedná se o nejdelší lanovku na světě, překonává totiž vzdálenost skoro šesti kilometrů (!!!) a na její stavbě se podíleli zejména bohatí Arméni žijící v zahraničí. Místní jí říkají vzdušná tramvaj a myslím, že oprávněně.

Prohlédly jsme si klášter a vydaly se zpět k lanovce. Jaké překvapení nás čekalo, když lanovka kvůli větru nejela a my jsme musely zpět místním taxíkem. To vám byla jízda! Modlily jsme se ke všem arménským apoštolům na střídačku všechny tři.

Fantastické výhledy z lanovky Wings of TatevFantastické výhledy z lanovky Wings of Tatev

Další den už jsme měly nový cíl, jezero Sevan. Cestou přes horský průsmyk nás čekala zastávka u karavany Caravanserai. kdysi luxusní stavby, která sloužila jako ubytování obchodním cestujícím. V horách ale byla hromada sněhu, ke karavaně se nedalo dostat, tak jsme si alespoň udělaly fotky překrásné krajiny s karavanou v dálce a pokračovaly směrem k jezeru. Dojely jsme na hotel a padly vyčerpáním.

Karavana Caravanserai byla pokryta sněhemKaravana Caravanserai byla pokryta sněhem

Ráno jsme se probudily u jezera, počasí vypadalo nadějně, a tak jsme vyrazily ke klášteru Sevanavank, který kdysi stál na ostrově, než se jej soudruzi ze Sovětského svazu rozhodli propojit s pevninou širokým bulvárem.

Odpoledne nás čekal Dilidžan, kterému se přezdívá arménské Švýcarsko. Toto lázeňské město je totiž o dost zelenější a zalesněnější než zbytek země a jak pěst na oko stojí uprostřed města ošklivý betonový památník arménsko-ruského přátelství.

Klášter Sevanavank leží na břehu jezera SevanKlášter Sevanavank leží na břehu jezera Sevan

Další den jsme vyrazily prozkoumat nejvýznamnější chrámy a kláštery v okolí Jerevanu. Jako první jsme navštívily chrám Garni, který je jedinou antickou památkou na území Arménie i bývalého Sovětského svazu. Cestou z chrámu jsme natrefily na tradiční pekárnu arménského chleba Lavaš, a tak jsme ochutnaly lavaš přímo z pece. Byl výborný. 

Kousek od chrámu Garni leží nádherný klášter Geghard, který je zapsán na seznam světového dědictví UNESCO. Klášter je oproti jiným zvláštní tím, že je zasazený do skály

Tradiční pečení místního chleba lavashTradiční pečení místního chleba lavash

Hodně na nás zapůsobila místa spojená s arménskou kulturou a tradicemi, která najdete rozeseta po celé zemi. Památník arménské abecedy na severozápad od Jerevanu byl postaven k „narozeninám“ arménské abecedy v roce 2005, je relativně nový, takže tam ani nejezdí moc turistů a procházet se mezi obrovskými symboly písmen arménské abecedy tedy můžete zcela bez rušivých elementů.

Ještě víc na nás ale zapůsobil hřbitov Noratus u Sevanského jezera, možná i proto, že se udělalo krásně a zapadalo sluníčko. Jedná se o staré pohřebiště, na kterém se nachází přbližně 900 chačkarů (křižních kamenů) různých tvarů a velikostí, nejstarší jsou už z 9. století.

Za návštěvu ale rozhodně také stojí jerevanské tržiště s uměním a řemeslnickými výrobky, tzv. Vernissage. Na tržišti kromě jiného je možné koupit suvenýry a památky z dob Sovětského svazu. 

Nejkrásnější pohřebiště v Arménii Noratus se nachází u SevanuNejkrásnější pohřebiště v Arménii Noratus se nachází u Sevanu

Závěrečný den patřil pozoruhodné pevnosti Amberd z 12. století, která leží na krásném místě ve výšce přes 2000 m n. m., daleko od civilizace, kde není ani signál. Při cestě na pevnost jsme byly zaplavené nádhernou vůní bylin, které rostou podél svahu.

Na konec naší výpravy jsme dorazily do města Echmiadzin (Vagharšapat), sídla apoštolské arménské církve a náboženského centra pro všechny Armény na světě. Na tomto místě plném klidu a míru jsme měly čas na rozjímání a daly si poslední výbornou arménskou večeři. Po večeři nás už čekalo pouze umýt se a vrátit půjčené auto a počkat na náš let zpět do ČR. 

Pevnost Amberd leží daleko od civilizace, není tady ani signálPevnost Amberd leží daleko od civilizace, není tady ani signál

Arménie je za všech okolností a za každého počasí zajímavým cestovatelským cílem, ovšem je dobré mít na paměti pár praktických vychytávek na cestu. Jsme rádi, že vám krásy této nádherné země s novým zájezdem do Arménie můžeme zprostředkovat jako nikdy předtím. Těšíme se na vás! 

Karolína Petrová

Karolína PetrováSpecialista Radynacestu.cz


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024