Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

NOVINKA: Úzké uličky, impozantní barokní kostely, idylický hrad na vodě… Poznejte historické poklady Vilniusu

Autor: Žaneta Kadelová, Radynacestu.cz | Vydáno: 23. 2. 2024 | Přečteno: 2676x
Téma: Novinka, Blog

Chtěli byste se projít křivolakými uličkami, navštívit hrad na vodě nebo typické řemeslné trhy? Máme pro vás nový zájezd s průvodkyní, která vám ukáže To nejlepší z Vilniusu + KAUNAS A VODNÍ HRAD TRAKAI + LITEVSKOU KUCHYNI. Dopřejte si dovolenou a objevujte Litvu!

To nejlepší z Vilniusu + KAUNAS A VODNÍ HRAD TRAKAI + LITEVSKÁ KUCHYNĚTo nejlepší z Vilniusu + KAUNAS A VODNÍ HRAD TRAKAI + LITEVSKÁ KUCHYNĚ

Zkušená průvodkyně Kateřina Janoušková a specialistka Barbora Koníčková společně připravily pětidenní program, který vás provede nezapomenutelnými zákoutími historického Vilniusu.

„Projdeme se starým městem, poznáme zdejší kostely a ochutnáme vynikající kuchyni. A na závěr si dáme do pasu razítko nezávislé republiky Užupis,“ vyzdvihuje průvodkyně Katka. 

Staré město a recesistická republika Užupis

Vypravíme se do historického centra Vilniusu, zapsaného na seznamu UNESCO. Samotné staré město je tvořeno mnoha spletitými uličkami s nádhernou barokní zástavbou, která se soustřeďuje kolem Radničního náměstí. A kromě zdejších kostelů a historických skvostů prozkoumáte také Bernardininy zahrady, dříve známé jako park Sereikiškės.

Úchvatný kostel sv. Anny ve starém městě VilniusuÚchvatný kostel sv. Anny ve starém městě Vilniusu

Na východním okraji starého města navštívíme nezávislou republiku Užupis. Ve skutečnosti jde o malé městské čtvrti tvořené uličkami s hezky udržovanými domy a nástěnnými malbami. Užupiská republika byla vyhlášena vilniuskými umělci a bohémy na apríla 1997. Jejím prezidentem je vilniuský režisér.

Národní park Trakai se stejnojmenným vodním hradem

Na novém zájezdu vás vezmeme také do národního parku Trakai, jehož součástí jsou dvě přírodní rezervace, archeologické naleziště, deset kulturních a přírodních památek a 50 starých původních domů. Prohlédneme si zde proslulý vodní hrad Trakai, který se tyčí na jednom z 21 ostrovů jezera Galvė. Má typický vzhled získaný od červených cihel a je na ostrůvku v obklopení vodní hladiny.

Vodní hrad Trakai patří mezi nejoblíbenější místa PobaltíVodní hrad Trakai patří mezi nejoblíbenější místa Pobaltí

Ochutnáme speciality karaimské menšiny

V městečku Trakai žije jedinečná turecká menšina Karainů, jejichž předci byli přivezeni jako válečná kořist z Krymu ve 14. století za vlády knížete Kestutise. Potomci tady žijí dodnes a uchovávají si svůj jazyk i zvyky. Z tradičních jídel můžete vyzkoušet například čeburek (krymskotatarsky: çiberek), fritovanou kapsu plněnou masovou směsí ochucenou cibulí a pepřem.

Čeburek – výborná fritovaná kapsa z těstaČeburek – výborná fritovaná kapsa z těsta

Nebudou chybět ani tradiční litevské speciality, jako například místní pivo, nápoj Gira, lahodný vysoký zákusek Šakotis ve tvaru hvězdy nebo růžová polévka Šaltibarščiai.

Prozkoumejte To nejlepší z Vilniusu + KAUNAS A VODNÍ HRAD TRAKAI + LITEVSKOU KUCHYNI s průvodkyní Kateřinou Janouškovou, která se perfektně vyzná, a zažijte tak nezapomenutelnou dovolenou.

Žaneta Kadelová

Žaneta KadelováExpert Radynacestu.cz

Skrze umění vidíme svět, cestováním ho prožíváme.


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024