Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

OBJEVUJEME SKRYTÉ PERLY: Vulkanické prameny, domorodá kuchyně, čajové plantáže... Vyrážíme na ostrov São Miguel

Autor: Martin Šimek, Radynacestu.cz | Vydáno: 15. 2. 2024 | Přečteno: 1244x
Téma: Portugalsko, Azorské ostrovy

Chtěli byste si vychutnat pravou atmosféru Portugalska? Doporučuji navštívit méně známé lokality, o kterých se běžně nepíše. Mě cesty tentokrát zavedly na Azorské ostrovy, kde jsem hledal skryté perly pro náš nový zájezd.

Na cestu jsem vyrazil, abych osobně prozkoumal nová místa, poznal zdejší kulturu, příběhy a ověřil, jestli tady nečekají davy turistů. Osobní zkušenost je pro nás velice důležitá a pomáhá nám přizpůsobit veškeré zájezdové aktivity potřebám cestujících.

Oblast Ribeirinha na ostrově São MiguelOblast Ribeirinha na ostrově São Miguel

Vydal jsem se na ostrov São Miguel, který si mě získal hned první den, i přes své divoké počasí, které se tady mění z minuty na minutu. Na ostrově najdete zatopené krátery sopek tvořící sladkovodní jezírka, čajové plantáže, lávové jeskyně a spoustu dalších přírodních zajímavostí, které vám dneska ukážu.

Guláš zakopaný do země, léčivé sopečné bahno a další kuriozity v oblasti Furnas

Laguna Furnas, která se rozkládá zhruba 600 metrů nad hladinou moře, láká svými termálními jezírky a bahenními lázněmi s teplou vodou z vulkanických pramenů. Jeho termální vody, gejzíry a léčivé sopečné bahno jsou jen některými z mnoha skvostů tohoto místa.

Nezkrotná příroda v laguně Furnas v obci PovoaçãoNezkrotná příroda v laguně Furnas v obci Povoação

Park je známý po celém světě díky termálnímu bazénu, který je naplněný vulkanickou vodou z horkých pramenů o stálé teplotě 40 °C, bohatou na železo a další minerály, které jsou podle místních tradic prospěšné pro fyzické i duševní zdraví. A to jsem si nemohl nechat ujít!

Termální koupaliště Terra Nostra Park – FurnasTermální koupaliště Terra Nostra Park – Furnas

Furnaská kuchyně je atrakcí sama o sobě. Vynalézavost místních domorodců se zasloužila o vznik slavné tradice: furnaského guláše (neboli Cozido Das Furnas). Směs masa a zeleniny se připravuje tak, že se zakopává do země a nechává se pomalu uvařit pomocí geotermální energie. 

Vaření jídla Cozido Das Furnas v horké sopečné půděVaření jídla Cozido Das Furnas v horké sopečné půdě

Jediné čajové plantáže v Evropě

Na cestě po severním pobřeží ostrova narazíte na jediné evropské plantáže čaje. Mírné podnebí a bohatá lávová půda dávají vedle jiné vegetace vyrůst také tropickým plodinám. 

Plantação de chá da EuropaPlantação de chá da Europa

Čaj se tady pěstuje bez použití herbicidů, pesticidů, fungicidů, barviv a konzervačních látek. Navštívit můžete také výrobny čaje a dozvědět se více o pěstování a samotné výrobě. Čaj rozhodně doporučuji také ochutnat.

Výrobna čajeVýrobna čaje

Bílé domy a dlážděná náměstí v hlavním městě Ponta Delgada 

Město Ponta Delgada je známé svou všudypřítomnou pohodovou přímořskou atmosférou. Jeho historické centrum je typické dlážděnými náměstími s podloubími. Zdobí je bílé domy s obrubou z černého čediče a tepané železné balkonky. Ve městě najdete také spoustu krásných kostelů, které dotváří jeho autentický charakter. Například farní kostel svatého Šebestiána zdobený manuelským portálem se složitými reliéfy a oltář.

Náměstí Praça Gonçalo Velho Cabral s charakteristickými bílými domyNáměstí Praça Gonçalo Velho Cabral s charakteristickými bílými domy

V hlavní části města se nachází náměstí Praça Gonçalo Velho Cabral, které je nedaleko přístavu a nese jméno prvního guvernéra ostrova. Na tomto náměstí můžete vidět sochu Gonçala Velho Cabrala, radnici s hodinovou věží a trojobloukovou bránu z roku 1783. 

Brána Portas da Cidade původně stála na jiném místě a sloužila jako vstupní brána do městaBrána Portas da Cidade původně stála na jiném místě a sloužila jako vstupní brána do města

Okouzlující výhledy na nezkrotnou krajinu

Azorské ostrovy jsou pohádkově klidné a divoké zároveň. Jedním z největších pokladů je tady příroda. A právě zdejší výhledy na krajinu jsou opravdu nádherné. 

Výhled v Porto FormosoVýhled v Porto Formoso

Jedinečná byla také chráněná krajinná oblast Sete Cidades. Dominantou této části je velká sopka Sete Cidades s obrovskou, téměř kruhovou zřícenou kalderou o průměrném průměru 5,3 km a maximální hloubce kolem 630 m.

Kromě návštěvy různých vyhlídkových míst tady najdete několik stezek. Při procházce můžete vidět různé chráněné rostliny či živočichy.

Sete Cidades je součástí globálního geoparku UNESCO AzorySete Cidades je součástí globálního geoparku UNESCO Azory

Během mého pobytu jsem se pustil do průzkumu široké nabídky hotelů s cílem najít ten nejlepší, který splňuje jak naše, tak vaše očekávání. Testoval jsem pohodlí, kvalitu služeb a atmosféru, abyste se cítili příjemně.

Hotel v oblasti FurnasHotel v oblasti Furnas

A kromě toho, že jsem navštívil tato nádherná místa, setkal jsem se s mnoha skvělými místními lidmi, kteří byli vřelí a přátelští.

Cílem celého výletu bylo objevit nová místa, kam bychom vás mohli vzít, a zároveň navštívit místa, která nejsou turismem zahlcená. Podporujeme tak místní komunity a jejich tradiční způsob života. Než pro vás výlet připravíme, prozatím můžete kouknout na naše další zájezdy za skrytými perlami Azorských ostrovů.


Všechny články     Zobrazit zájezdy


Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024