Miláno je součást tzv. průmyslového trojúhelníku, tvořeného mimo toto město ještě Turínem a Janovem. Je to nejbohatší a ekonomicky nejvíce prosperující území na Apeninském poloostrově a díky tomu si vysloužilo i pověst města módy, obchodu a výroby. Zároveň je tak ale pro turisty jedním z nejdražších měst v Itálii a dokládají to i některé čtvrti, v nichž cena za drink neklesá pod 15 euro a ceny oblečení a doplňků jsou uváděny v troj až pětimístných cifrách. Kam si tedy v Miláně zajít na jídlo a neutratit výplatu? Nenechte si ujít našich 5 tipů!
Když odmyslíme nejdražší nákupní galerii světa - Galleria Vittorio Emanuele II., k tomu všemu tzv. „Quadrilatero d´oro" neboli milánský čtyřúhelník, kde své oděvy vystavují a prodávají nejprestižnější světové návrhářské značky, běžné smrtelníky při pohledu na ceny do výloh omývá smrtelný pot.
Lehkou procházkou k divadlu La Scala je utrpení běžně vydělávajícího dovršeno - přehlídka nejluxusnějších modelů ze světoznámých návrhářských dílen jen potvrdí domněnku, že v Miláně není možné přežít s nízkým rozpočtem. Ale i tady je možné najít cenově dostupné restaurace a bary, jen je potřeba vědět, kde je hledat!
Nebyla by to Itálie, aby krom svých dechvyrážejících skutečností nepohýčkala své návštěvníky také mnohými překvapeními. V Miláně právě třeba v podobě specialitky nazývané „Apericena", tedy něco mezi aperitivem a večeří.
Čtení na podobné témaAperitiv (nejen) v Miláně: Co vůbec znamená a kdy a kam si na něj zajít? Poradíme!Přečíst
Pro obyvatele Apeninského poloostrova je již ustáleným zvykem scházet se kolem 18. hodiny večerní na tzv. „aperitivo". Jedná se o schůzku v baru, kde si s přáteli dají drink na povzbuzení zažívacího aparátu a poté se odeberou na večeři do některé z blízkých restaurací.
Na severu Itálie se spojením těchto dvou jídelních zastávek stala jedna zcela určitě i z finančních důvodů. „Apericena" - jednotná cena za jakýkoli drink spojená s neomezenou možností jídelního bufetu, kde si můžete dát a přidávat, dokud vám chuť a síly stačí. Tady je pár tipů, kde si levně dát do nosu…
1. MAYA BAR: na skok do Mexika
Stále zcela zaplněný bar Maya u kanálu Naviglio Pavese svědčí o oblíbenosti nejen turistů, ale hlavně místních. V baru se k libovolnému drinku v hodnotě 10 euro (cca 290 Kč) nabízí zákazníkům bohatě obložený bar obohacený specialitami mexické kuchyně.
Najdete jej na Via Ascanio Sforza a bezpečně jej poznáte podle obsazenosti!
2. 2 SHOT CAFÉ: 8 euro za drink a těstoviny
Kanál, na kterém se nachází 2 Shot Café
U druhého z milánských kanálů Naviglio Grande se na ulici Ripa di Porta Ticinese nachází další z oblíbených barů místního obyvatelstva. Tento dokonce nabízí drink za v Itálii neuvěřitelných 8 euro (cca 240 Kč) včetně bufetu „all you can eat".
Stal se oblíbeným cílem místních, kde si vychutnat večeři. Krom chuťovek typu obalované cibulové kroužky, arancini, kousky pizzy nabízí také několik druhů teplých těstovinových pokrmů.
Čtení: Zájezdy do Itálie – srovnání a doporučení3. RITA: americká pohostinnost
Každý rozený Miláňan vám na otázku, kde je nejlepší místo pro apericena, odpoví, že je to v baru Rita ve čtvrti Navigli. Podnik, vedený americkými občany, byl založen až roku 2002. Nápojový lístek nabízí bizardnosti typu drink Henryho Forda nebo Chili Martini.
V ceně 9 euro (cca 265 Kč) je zahrnut objednaný drink plus nekonečný jídelní bufet obsahující olivy, jednohubky, plátky pizzy, zeleninu, ale také skutečná těstovinová jídla, některá i s kousky masa, což je v Itálii téměř nevídané! Adresa tohoto podniku je Via Angelo Fumagalli 1.
4. IL SANTA BISTRÓ: ochutnávka tradiční Itálie
Přímo naproti nejvyššího milánského mrakodrapu je otevřen bar, ústící na Via Melchiore Gioia. Podnik má popisné číslo 37 na stejnojmenné ulici. Když dojdete k paláci Lombardia, je to provozovna přímo pod ním, nemůžete jej minout! Designový interiér nabízí více než příjemné prostředí.
Každý den od 18 do 22 hodin můžete za 10 euro (cca 290 Kč) ochutnávat typické pochutiny milánské kuchyně, mezi kterými vynikají po domácku dělané chipsy, italské olivy a jiné lahůdky místní nabídky.
5. COCTEIL BAR RUFUS: každý den jiný
Podnik, který své dveře otevřel návštěvníkům teprve v březnu roku 2016, si získal ihned početnou klientelu. Interiér, tvořený cihlami v rustikálním stylu a starobylými svícny, dotváří zajímavou kulisu a výjimečnou atmosféru. Otevírací doba začíná se snídaní a nabízí vynikající croissanty s různou náplní.
V jednu hodinu odpolední se zavírá, aby se personál připravil na nápor večerních návštěvníků. Od 17. hodiny opět slouží jako místo večerního setkání Miláňanů, kteří si zde užijí svou apericenu. Každý den se jídelníček večeře mění dle nápadů hlavního kuchaře Alessandra.
Základními ingrediencemi však zůstávají kvalitní sýry a salámy italské provenience. Bar najdete na ulici Via Alerto da Giussano 2 a cena za aperitiv + neomezený bufet vás vyjde na pouhých 8 euro (cca 240 Kč).