Když se loni uzavřely hranice a s cestováním to na nějaký čas vypadalo bídně, daly jsme s průvodkyní Petrou hlavy dohromady a vymyslely Gurmánské Beskydy. Poznávání tajuplných Beskyd jsme spojily s gastronomií vzdálenějších koutů světa. A mělo to úspěch! Podívejte se na autentické fotografie, které jsme na zájezdu Beskydy pro gurmány + TURISTIKA + SVĚTOVÁ KUCHYNĚ pořídili, a vychutnejte si tu uvolněnou atmosféru s námi!
V neděli odpoledne jsme se za deštivého a ne příliš vlídného počasí sjeli v areálu ski parku Gruň, kde jsme následující dny měli trávit. Petra nás všechny na recepci uvítala beskydským borůvkovým likérem a po tradiční beskydské večeři jsme absolvovali první seznamování s prostředím a ostatními účastníky.
Ráno se počasí stále neumoudřovalo, a tak musel přijít na řadu místo pěší túry na Bílý kříž náhradní plán. Auty jsme se přesunuli do frýdlantského Ráje dřevěných soch, kde jsme obdivovali umění místního řezbáře Luďka Vančury, zahráli jsme si bowling a nevynechali jsme ani plánovanou návštěvu na Švarné Hance, kde nás pohostili poctivou zelňačkou, která v sychravém počasí opravdu bodla.
Po prohlídce dřevěného kostelíku jsme se přesunuli zpět do naší koliby, kde už nás čekal kuchař Petr s přípravou asijských dobrot. Ochutnali jsme závitky, plněné taštičky, špízy v rajčatovém banánu a vrcholem večera bylo curry s mušlemi. Mňam!
Občerstvení u pramene Smradlavky
V úterý nás konečně přivítalo slunce, a tak jsme se mohli vypravit na první cyklojízdu. Vyrazili jsme do oblasti Bílé. Cestou se ti statečnější občerstvili pramenem Smradlavky, ti méně stateční si počkali na jedno točené.
Petra recituje u pomníku Maryčky Magdonové
Podívali jsme se i na Staré Hamry k hrobu Maryčky Magdonové. Petra nemohla vynechat ani skvělý přednes básně Petra Bezruče.
Portugalec António vysvětluje správné krájení šunky
Po návratu jsme přivítali Portugalce Antónia, který nám přišel ukázat, jak se vaří tradiční paella a spoustu dalších portugalských dobrot.
Příprava mořských plodů na paellu
Měli jsme možnost si pod dohledem zkušeného kuchaře vyzkoušet i přípravu mořských plodů na vaření.
Fotozastávka s Lysou horou v pozadí
Středa se od rána nesla v řeckém rytmu. Na kolech jsme se vypravili na vodní nádrž Šance. Zastavili jsme se ohřát i v restauraci Beskydského pivovárku a zkontrolovat teplotu Ostravice na peřeje. Dnes to na koupání nebylo ani pro ty největší otužilce.
Odpoledne jsme se díky partě Řeků ocitli ve Středomoří. Připili jsme si ouzem i retsinou, ochutnali pravý řecký salát, zkusili ořezat gyros i připravit slaďoučkou baklavu.
Po vydatné večeři došlo i na tradiční řecké tanečky i zpěv.
Zastávka na oběd v chaloupce Ateliér
Na závěr našeho beskydského poznávání nás čekal výlet na Morávku, odkud jsme procházkou vyrazili k nenápadné chaloupce Ateliér, kde pro nás byly přichystány vynikající halušky s pro Beskydy netradičním pivem Guinness.
Po obědě jsme pokračovali po hřebeni až na Prašivou, kde jsme se podívali až na vrchol dřevěné rozhledny, která je součástí chaty Prašivá.
Rozlučkový večer s cimbálovkou
Rozlučková večeře byla tentokrát připravena z beskydských specialit a lokálních produktů. Celou kolibu rozezněla cimbálovka a historky z beskydských kopečků nám povyprávěl lidový vypravěč Janek.
Tak ahoj, Beskydy, snad zase za rok!
A pozor – i tenhle tuzemský výlet můžete mít do čtvrtka se slevou 10 %! Nenechte si ujít letošní zájezd Beskydy pro gurmány + TURISTIKA + SVĚTOVÁ KUCHYNĚ.