Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

FOTOREPORTÁŽ z Benátek: Z lodi a z výšky jim to náramně sluší. I (v období) bez masek!

Autor: Daniela Lukovicsová a Karolína Petrová, Radynacestu.cz | Vydáno: 5. 8. 2024 | Přečteno: 981x
Téma: Fotoreportáž, Benátky

Konečně se nám poštěstilo a mohly jsme s průvodkyní Janou Zemanovou vyrazit do Benátek. Let z Prahy je rychlovka, ani jsme si nestačily pořádně zdřímnout a už jsme dosedaly na ranvej v Trevisu. Po krátké pauze na ubytování jsme šly koupit třídenní jízdenku na MHD, díky které jsme mohly využívat skoro všechny dopravní prostředky – autobus, tramvaj i lodě. Pojďte s námi vyrazit do města a nakouknout, jak probíhal zájezd To nejlepší z Benátek!

Společná fotka ze Zvonice v BenátkáchSpolečná fotka ze Zvonice v Benátkách

Naše první cesta vedla rovnou mezi malebné a fotogenické kanály k bazilice Santa Maria Gloriosa dei Frari, která je jedním z největších kostelů ve městě a významným příkladem gotické architektury. V jejím interiéru se nachází mnoho významných uměleckých děl, včetně oltářního obrazu „Nanebevzetí Panny Marie“ od Tiziana. Kostel je také posledním odpočinkem několika významných osobností, včetně samotného Tiziana.

Bazilika Santa Maria Gloriosa dei FrariBazilika Santa Maria Gloriosa dei Frari

Celé tři dny jsme využívaly městskou hromadnou dopravu, nejčastěji lodě, které zastavují po celé délce kanálu Canal Grande. Z vody jsme si tak mohly prohlédnout množství paláců, barevných domečků i architektonických skvostů.

Běžný cvrkot na Canal GrandeBěžný cvrkot na Canal Grande

Cílem prvního dne bylo náměstí sv. Marka, známé jako Piazza San Marco, které je hlavní veřejné náměstí ve městě a srdce benátské společnosti. Dominantou náměstí je velkolepá bazilika sv. Marka, jež se pyšní nádhernou byzantskou architekturou a bohatými mozaikami. Náměstí je také obklopeno historickými budovami, jako jsou Dóžecí palác a zvonice sv. Marka.

Bazilika sv. Marka s byzantskými vlivyBazilika sv. Marka s byzantskými vlivy

Naším dnešním osobním cílem byla zvonice a pohled na Benátky z výšky. Na to jsme se ale musely pořádně posilnit, takže jsme vyrazily do naší oblíbené italské restaurace, která má pobočky i v Benátkách, a daly si naprostou klasiku – těstoviny Carbonara a aperol spritz.

Pravý italský oběd - těstoviny a aperol spritzPravý italský oběd - těstoviny a aperol spritz

Nacpané až k prasknutí jsme se vrátily na náměstí sv. Marka a vyjely výtahem na zvonici. Výhled byl neuvěřitelný, vyšlo nám počasí a byla vidět celá benátská laguna, tedy více než stovka ostrovů, z nichž nejznámější je město Benátky, ale patří zde také menší ostrovy jako Murano a Burano. A ty nás taky ještě čekají.

Výhled na okolí Benátek ze ZvoniceVýhled na okolí Benátek ze Zvonice

Druhý den jsme plné sil vyrazily se skupinou zpět do města. Čekala na nás místa, která v běžném průvodci nenajdete. Kolem slavného Mostu vzdechů jsme došly až k Arsenalu. Arsenale di Venezia je historický komplex loděnic a zbrojnic, který sehrál klíčovou roli v námořní moci Benátské republiky a byl jedním z největších průmyslových podniků středověké Evropy.

Arsenal - historická loděnice v BenátkáchArsenal - historická loděnice v Benátkách

Následoval přesun do židovské čtvrti, známé jako Gheto. Byla založena v roce 1516 a je považována za první ghetto na světě. Nachází se v oblasti Cannaregio a byla místem, kde byli Židé nuceni žít odděleně od zbytku města. Čtvrť ale dodnes nese historické a kulturní dědictví s několika synagogami, židovským muzeem a tradičními židovskými obchody a restauracemi.

Židovská čtvrť v BenátkáchŽidovská čtvrť v Benátkách

Itálie je známá také svými gastronomickými poklady. Během bloudění uličkami jsme narazily na malou cukrárnu, kde měli ve výloze asi osm druhů cukroví Cannoli. Cannoli jsou sice původem sicilské, ale narazíte na ně všude. Jsou to křupavé smažené trubičky plněné sladkým krémem, často připraveným z ricotty a zdobené kandovaným ovocem, čokoládovými kousky nebo pistáciemi.

Úžasné plněné trubičky cannoliÚžasné plněné trubičky cannoli

Poslední den jsme se skupinou nasedly na loď a společně jsme vyrazili prozkoumat část benátské laguny. Naším dnešním cílem byly ostrovy Murano, Burano a Torcello. Murano je známé především díky sklárnám, které už ale dnes fungují víceméně jenom pro zahraniční turisty a export.

Klasický italský dvůr - všichni suší prádlo venkuKlasický italský dvůr - všichni suší prádlo venku

Daleko živějším a barevnějším ostrovem je Burano, ostrov proslavený barevnými domečky a krajkou. Fasády domů na ostrově jsou malovány v jasných odstínech proto, aby je rybáři a námořníci vracející se domů viděli i v husté mlze.

Barevné domečky v BuranuBarevné domečky v Buranu

Celý zájezd byl napěchovaný zážitky, krásnými místy i výbornou italskou kuchyní. A to, že nám vyšlo počasí a bylo tři dny krásně, už jen umocnilo radost z cestování. Udělejte si ji i vy na některém z dalších zájezdů To nejlepší z Benátek


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024