Zájezdy pro cestovatele

Ptejte se nás +420 608 261 719 Po – Čt: 8:30 – 17:00, Pá: 8:30 – 16:00

FOTOREPORTÁŽ z Londýna a Oxfordu: Dceřin splněný sen o Harrym Potterovi a vzpomínky na město nás dospělých

Autor: Petra Vitásková, Radynacestu.cz | Vydáno: 26. 7. 2024 | Přečteno: 1713x
Téma: Fotoreportáž

Z pokoje dcery často slyším hrát některý z dílů Harryho Pottera. Miluje čarodějnické příběhy, a má dokonce i pokoj laděný ve stylu svého oblíbence. Když jsem se rozhodovala, co jí koupit na Vánoce jako dárek, byla proto volba jasná. Asi všichni rodiče znají ten pocit, když se dítě pod stromečkem rozzáří štěstím. Ani u nás tomu nebylo jinak. Od té doby se všechno točilo jen kolem zájezdu To nejlepší z Londýna + HARRY POTTER + OXFORD – koupit kufr, oblečení s logem Harryho Pottera, ještě víc nastudovat už tak tisíckrát zhlédnuté filmy a hlášky... Splnil Londýn očekávání? Podívejte se sami!

Londýn s návštěvou studií Harryho Pottera doporučujeme všemi desetiLondýn s návštěvou studií Harryho Pottera doporučujeme všemi deseti

Nastal den D a my jsme vyjeli směr Brno, odkud jsme odlétali. Cestu nám v autě zpříjemnila průvodkyně Šárka Effenbergerová, která v Radynacestu.cz zájezdy do Londýna a okolí provází. Společně jsme si padly do noty, a tak cesta na letiště uběhla rychle. Let byl pohodový a za 2 hodiny jsme vystupovali na letišti v Londýně Stansted.

Cesta rychle utekla a na King´s Cross to bylo kousekCesta rychle utekla a na King´s Cross to bylo kousek

Tam na nás už čekal transfer, který nás převezl na hotel. Tím, že jsme měli výborné časy letů, mohli jsme se po ubytování ještě pustit do prvního objevování Londýna a vytvořit tak večerní fotky. Všichni jsme se těšili na první prozkoumávání.

Večerní procházka LondýnemVečerní procházka Londýnem

Naše poznávání jsme započali návštěvou náměstí King's Cross, ze kterého se dostaneme na původní nádraží a nástupiště 9¾.

S průvodkyní Šárkou na nástupišti 9 a 3/4S průvodkyní Šárkou na nástupišti 9 a 3/4

Následoval první přesun doubledeckerem na Trafalgar Square. Jízdu si užili nejen mladí, ale i my starší jsme si posedali do patra, abychom měli krásný výhled na probíhající cestu.

Londýnské doubledeckery jsou pověstnéLondýnské doubledeckery jsou pověstné

Před Národní galerií jsme všichni fotili. Z tohoto místa jde krásně vidět na Big Ben, ten nás ale čekal až později.

Dcera Sára před Národní galeriíDcera Sára před Národní galerií

Čínská čtvrť bylo jedno z úžasných míst, které jsme večer navštívili. Všude, kam se člověk podíval, visely lampiony a vchod do této čtvrti zdobí překrásná čínská brána. Od průvodkyně jsme dostali tip na výborné jídlo, proto nikdo neváhal a koupil si za 8 liber vše, nač měl chuť, a mohl si to odnést s sebou.

Čtvrť červených lucerniček, to je Čínská čtvrťČtvrť červených lucerniček, to je Čínská čtvrť

Po skvělé večeři jsme se pěšky procházeli ulicemi Londýna až na Piccadilly Circus, odkud jsme se pak vraceli metrem zpět na hotel. Po cestě bylo možné zahlédnout mnoho divadel, která lákala jak na klasiku „Bídníci“, tak i na různé muzikály, např. „Mama Mia“. Cestou se nám podařilo vidět i klasickou telefonní budku a poštovní schránku.

Piccadilly CircusPiccadilly Circus

Druhý den nás čekala vyhlídka na London Eye, Big Ben, Parlament, Paddington, Buckingham Pallace, Hyde Park, nejužší ulička Londýna. Nikdy bych nevěřila, že pro fotku s červenou telefonní budkou a Big Benem v pozadí se stojí 20minutové fronty. Bohužel i já musela tuto řadu vystát, abych své dceři mohla takovou fotku pořídit, a vzaly jsem to rovnou i s celou skupinkou. 

Povinné foto s Big BenemPovinné foto s Big Benem

Abychom se dostali do části Paddington, museli jsme opět využít jízdy doubledeckeru, kterou jsme už znali. Najít původního medvídka Paddingtona byl docela oříšek, protože je schovaný na velkém nádraží, kde denně cestuje několik set lidí. O to větší radost to byla, když jsme pak sochu našli.

Nejroztomilejší medvěd v Londýně - PaddingtonNejroztomilejší medvěd v Londýně - Paddington

Pokračovali jsme dále k Buckinghamskému paláci skrze St. James´s park. Je to místo, kde Londýňané mohou odpočívat, piknikovat a scházet se s přáteli na čerstvém vzduchu. Pokochat se můžete krásnými květinami, exotickým ptactvem i labutěmi. Víte, že párek pelikánů dostala královna Alžběta II. darem od našeho tehdejšího prezidenta Václava Havla?

Kousek přírody v LondýněKousek přírody v Londýně

Prohlídka dále pokračovala k místu konírny, kde královská stráž hlídá vstup do zahrad. Poté jsme pokračovali dále k nejužší uličce Londýna. Je tak malá, že když stojíte na začátku ulice, ze které tato ulička dále pokračuje, vůbec není vidět. Abyste měli přehled, jak úzká ulička je, zajistili jsme pro vás fotku s dětmi.

Nejužší ulička v LondýněNejužší ulička v Londýně

Na třetí den zájezdu se hlavně těšila má dcera, která už nemohla dospat. Před námi byla návštěva ateliérů Warner Bros. Myslím, že každý, kdo viděl alespoň kousek filmu s Harrym Potterem, si tam najde to své.

Model školy v BradavicíchModel školy v Bradavicích

Harryho komůrka a jeho přátelé Dobby a sova HedvikaHarryho komůrka a jeho přátelé Dobby a sova Hedvika

Já třeba byla u vytržení, když jsme vstoupili do Gringottovy banky, mezi sejfy jednotlivých čarodějů, do Příčné ulice nebo si mohli prohlédnout zmenšeninu Bradavické školy se zvukovými efekty.

Jeden ze sejfůJeden ze sejfů

Společně pak s průvodkyní Šárkou jsme pak fotily a natáčely o sto šest. Je fajn, když se sejdou osoby, které si spolu rozumí. O zábavu tak bylo postaráno. Po 3,5 hodinách jsme studia opouštěli a nakoupili mnoho suvenýrů, jež nám budou stále připomínat tento skvělý zájezd.

Se Šárkou na máslový ležákSe Šárkou na máslový ležák

Následoval oběd. A co jiného si dát než klasickou rybu s hranolkami fish and chips, které chutnaly skvěle. Ti, kteří měli ještě sílu, tak pokračovali dál do města zhlédnout mosty přes Temži.

Typický oběd v LondýněTypický oběd v Londýně

Předposlední den byl věnován Oxfordu. Možná proto, že studenti měli přes Velikonoce volno, nebylo tolik lidí a dalo se celkem snadno všude dostat. Využili jsme toho a vyšli si na vyhlídkovou věž, ze které je nádherný výhled na koleje univerzity, zahrady a celé město.

Pohled z vyhlídkové věže na OxfordPohled z vyhlídkové věže na Oxford

Prohlídka univerzity byla v češtině, protože každý návštěvník má v ceně vstupenky i sluchátka, přes které se dozví mnoho zajímavých informací v jeho rodném jazyce. Navštívit můžete knihovnu, nádvoří, jídelnu a schody (snímek v prvním z dílů HP), kapli.

Nádherné prostory univerzityNádherné prostory univerzity

Odpoledne jsme měli rozchod, abychom mohli ještě dokoupit suvenýry a pak už nás autobus vezl zpět na hotel, kde jsme se všichni domluvili a navštívili typický anglický pub, ve kterém jsme vyzkoušeli místní pivo, vstřebávali všechny zážitky ze zájezdu.

Návštěva pubů a taveren k dovolené patříNávštěva pubů a taveren k dovolené patří

Bohužel i tento zájezd se chýlil ke svému konci a nám v pondělí už jen zbývalo nakoupit si suvenýry a dárky pro sve blízké, odjezd na letiště a zpět do ČR. Z Brna nás ješte čekala cesta autem zpět do Ostravy. 

Sára si splnila sen. Kdy si jej splníte vy?Sára si splnila sen. Kdy si jej splníte vy?

Po příjezdu domů jsme únavou padli do postelí. Zážitky, které jsme si ze zájezdu To nejlepší z Londýna + HARRY POTTER + OXFORD přivezli, jsme následně sdíleli se svými přáteli a rodinou. Pokud bych měla možnost se znovu do Londýna podívat, neváhala bych ani minutu, je toho spousta k vidění, co jsme nestihli a určitě ještě rádi uvidíme. Splňte si své sny o cestování i vy. 


Všechny články     Zobrazit zájezdy



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024