Jedna z otázek, na kterou se často ptáte ještě před cestou, je: Kde a co budeme jíst? Při mé poslední výpravě do Barcelony jsem si proto řekla, že by nebylo špatné zdokumentovat naše typické stravování během zájezdu. Poznávací cesty totiž nejsou jen o honbě za zážitky a za památkami, ale i o objevování místních gurmánských specialit, posezení se skvělým drinkem a ideálně i s úžasnou vyhlídkou. Zkrátka Barcelonu je třeba vychutnávat všemi smysly!
Snídaně v hotelu. Ubytování máme se snídaní, takže tato část jídelníčku je vyřešena. A protože Katalánci jsou patrioti, najdete ve snídaňovém menu řadu místních specialit, které si můžete vychutnat hned po ránu.
Během dne to chce spíš něco menšího. Ideální řešení: slavná barcelonská tržnice La Boquería. Nachází se uprostřed nejznámějšího barcelonského bulváru La Rambla, takže to budete mít téměř vždy po ruce.
Na tržnici najdete opravdu nepřeberné množství chutí. Oblíbené je například rychlé občerstvení ve formě kornoutu („cono“), v tomto stánku se sušenou šunkou Jamón Serrano.
A v tomhle stánku mají pro změnu kornouty s mořskými plody.
I obyčejné hranolky mohou mít mnoho podob.
Čerstvé, barevné a hlavně dobré ovoce na trhu
A když máte chuť na ovoce, je opravdu z čeho vybírat…
Tržnice je plná malých barů, kde si můžete dát něco dobrého, když už vás bolí nohy a potřebujete si chvilku odpočinout.
Samozřejmě si můžete dát něco dobrého i přímo na Ramble. Je to úžasné, chvilku se zastavit a jen tak pozorovat tu nepřetržitou „řeku“ lidí, proudící po tomto slavném bulváru.
Můj tajný tip, jak pojmout svačinu netradičně, je udělat si „piknik u Kolumba“. Když si chcete odpočinout od davů turistů a chvilku se jen tak natáhnout, využijte malý park na konci Rambly, u sochy Kryštofa Kolumba, kupte si něco dobrého, roztáhněte tam šátek na trávník a piknik může začít! Nevěříte? Vyzkoušejte to, fakt je to super!!!
Můžete si dát třeba olivy. Nejsou jen černé a zelené. Mají neuvěřitelné množství barev, chutí a vůní. O olivách bych vydržela vyprávět hodiny, budu se jim muset věnovat v nějaké další reportáži...
Kavárnička s nádechem historie
Určitě by to chtělo zakončit oběd kávou. Tu si můžete vychutnat v místních „cafeterías“, které jsou na každém kroku. Zde je kavárna přímo v historické modernistické budově.
Nebo raději dáte přednost kávě v pohodlných křesílkách s výhledem na rušnou třídu Paseo de Gracia?
Co se týče sladkostí, mám pro vás tři skvělé tipy, jak stylově zahnat chuť na sladké! Rychlá první pomoc, ale i dobrý tip na sladký suvenýr z Barcelony je vyzkoušet typickou místní sladkou pochoutku zvanou „turón“, obdobu našeho tureckého medu, který zde nabízejí v mnoha příchutích. Abyste nekupovali „zajíce v pytli“, vše samozřejmě můžete nejdříve ochutnat!
Druhá (opět stylová) možnost je navštívit cukrárnu Escribà – nejstarší podnik tohoto druhu na Ramble s neuvěřitelnými zákusky. To fakt musíte ochutnat! Kdo má rád sladké, neodolá!
Luxusní zákusky lákají k ochutnání. Tak který to bude? Dáte si roztomilou ovečku, netradiční cheesecake nebo proslavené „Llavi“? (V překladu z katalánštiny rty, jak jistě poznáte z tvaru zákusku.)
Nejlepší churros v Barceloně mají v La Granja de la Pallaresa
A poslední doporučení ohledně místních tradičních sladkostí: Určitě si dejte „churros“ (čti čuros)! A když churros, tak s horkou čokoládou a v jedné z nejvyhlášenějších „churrerías“ ve městě – La Granja de la Pallaresa, v zapadlé uličce kousek od Rambly.
Vypadá to možná trochu divně, ale chutná to božsky! Co na tom, že je to kalorická bomba.
Vždycky tu mají kopec čerstvě připravených churros, které čekají právě na vás!
Během dne se můžete zastavit na lahodnou sangrii, orosený půllitr piva nebo jiné osvěžení. Ideální je vybrat bar s vyhlídkou, aby bylo na co se dívat! Tady na kopci Montjüic máte celou Barcelonu jako na dlani.
Občerstvit se a hurá dolů lanovkou
Jen o pár metrů dál je další bar s vyhlídkou, tentokrát na přístav a na lanovku. Až si dáte něco dobrého, můžete se touhle lanovkou svézt přímo na pláž a zakončit prohlídku koupáním v moři.
Když na tapas, tak do Tapa Tapa
Když se den chýlí k večeru, je třeba vybrat restauraci, kde si dáte skvělou večeři a vychutnáte si závěr dne. Když je dobrá parta, zorganizujeme společnou večeři, seznámíme se s místní gastronomií a ještě si užijeme legraci. Většinou chodíme do restaurace TapaTapa, kde ochutnáme další místní fenomén – tapas.
Nejen že tu mají velký výběr tapas, ale velkou výhodou je, že jídelní lístek mají „obrázkový“ a přímo na prostírání, což vám výrazně usnadní výběr.
Sangria, orosené pivo a tapas = barcelonská pohoda
Den s gastronomickými toulkami Barcelonou je u konce a mně už zbývá jen popřát vám „Bon profit!“ (katalánsky „Dobrou chuť“) a na viděnou na některém z příštích zájezdů do Barcelony!