Neodmyslitelnou součástí cestování je poznávání místní kuchyně a objevování chutí, které jsou nám neznámé. Pojďme se podívat na 10 zajímavých pokrmů, které podle nás stojí za to na cestách po Novém Zélandu vyzkoušet. Dobrou chuť!
1. Maorská specialita Hangi
Tento tradiční pokrm není zvláštní svými surovinami, ale tajemství se skrývá v jeho úpravě. Směs zeleniny a masa (vepřové, jehněčí, kuřecí, telecí) je zabalená do alobalu a pečená v zemní peci.
Na rozpálené placaté kameny, vložené do předem vykopané díry, položíme směs masa a zeleniny v alobalu, ochucenou speciální bylinnou směsí, a jednoduše zaplácáme hlínou. Za několik hodin pečení a udržování tepla v zemní peci se dočkáme dokonale propečeného maorského pokrmu.
Tip pro vás:
Město Rotorua na Severním ostrově je historicky významné pro maorskou kulturu a dnes je zde největší koncentrace této menšiny. Zakoupit si můžete zážitek formou maorského večera. Bojový tanec Haka a degustace tradičního pokrmu Hangi je součástí většiny programů. Více o Maori Tour či Maori Experience naleznete v informačním centru ve městě nebo internetu.
2. Feijoa a zlaté kiwi
Feijoa je ovoce pro většinu z nás neznámé. Pěstuje se totiž především v Jižní Americe a na Novém Zélandu. Podlouhlé vejčité plody o velikosti 6 cm, zelené barvy s bílou dužinou, u nás pravděpodobně nekoupíte. Užijte si chuť podobnou jahodám a ananasu například ve formě zmrzlinového sorbetu nebo jako ovocnou šťávu.
Naproti tomu kiwi asi nikomu nemusíme představovat. Ale vyzkoušeli jste již zlaté kiwi? Oproti tomu zelenému je sladší a s miniaturním ochlupením, dozrává rychleji a vyžaduje ruční a šetrnější sběr. To je důvodem, proč si za toto zlaté ovoce v obchodech trochu připlatíte, ale za ochutnávku stojí.
3. Masový koláč – Pie
Popadla vás chuť na svačinku? Koláč z listového těsta s masovou náplní vás rozhodně nasytí. Oblíbené jsou především Mince and cheese – mleté maso se sýrem nebo Steak and Kidney – zapečené hovězí a ledvinky.
Koláč, neboli Pie, najdete v každé restauraci, obchodě nebo stánku na ulici a široká škála náplní a pestrá chuť vás jistě potěší.
4. Zmrzlina Hokey pokey a káva Flat White
Pro místní je Hokey pokey nejoblíbenější příchuť zmrzliny. Není divu, firma Tip Top ji vyrábí již od roku 1950. Není na ní nic složitého, vanilková zmrzlina s kousky medových pláství chutná snad úplně všem.
Milovníky kávy bude zase zajímat tzv. Flat White neboli "více kávy a méně mléka". Hlavní město Wellington je stylovými kavárnami proslulé, nejlépe si ji tak vychutnáte právě tady.
5. Jehněčí na mnoho způsobů
Nový Zéland je známý svým vynikajícím jehněčím
Kvalitní jehněčí se z Nového Zélandu vyváží do celého světa. Není se čemu divit, projíždíte-li místní krajinou, jistě nepřehlédnete početná stáda ovcí pasoucích se na zelených kopcích. Věděli jste, že tu žije až 10krát více ovcí než lidí?
Jehněčí maso má vysoký obsah bílkovin, je zdrojem vápníku, železa, vitamínu B a především je velice chutné. Novozélanďané jej připravují na několik způsobů a mezi ty nejoblíbenější patří Lamb Shanks – jehněčí stehna a Roast Lamb – pečené jehněčí, servírované především o vánočním čase.
6. Čokolády Whittakers a L&P perlivá citronáda
Oblíbeným značkám čokolád dominuje novozélandská firma Whittakers. Nespočet příchutí, náplní a především nadstandardní velikost tabulky čokolády je pro milovníky sladkostí rozhodně výborný tip.
V obchodech ale najdete i malé tyčinky této značky, které se k ochutnávce budou hodit lépe, a navíc rychle doplníte energii na další cesty.
Lemon and Paeroa je další v řadě doporučení na chuťový zážitek. Osvěžující nealkoholický nápoj se dá koupit prakticky kdekoliv a doplněn je nyní o nové příchutě a varianty. Nezapomeňte ochutnat čokoládu s L&P příchutí.
7. Anglické Fish and chips
Smažená ryba a hranolky zabalené do novinového papíru, to je stále oblíbené rychlé jídlo na ulici nejen v Anglii, ale i mezi Novozélanďany.
Britská kuchyně měla v minulosti značný vliv na způsoby stravování místních, ale dnes se novozélandská kuchyně snaží odlišit, využít zdejších zdrojů a připravit zdravější pokrmy z mořských plodů či sladkovodních ryb.
I přesto je Fish and Chips stále populární. Těžko lze odolat sytému jídlu za nízkou cenu...
8. Ferburger v Queenstownu
Ve městě Queenstown na Jižním ostrově se podle turistů mohou chlubit nejlepším hamburgerem na Novém Zélandu. Nečekejte luxusní předraženou restauraci, ale malé bistro s běžnými cenami.
Na ulici Shotover Street nepřehlédnete několikametrovou frontu, chvíli si tady počkáte a k jídlu si zřejmě nakonec stejně nesednete. Čekání si však můžete zkrátit prozkoumáním fotografií na zdech s podpisy známých celebrit, které Ferburger ochutnaly. A co vy, na kterém byste si pochutnali? Hovězí, jehněčí nebo kuřecí?
Tip pro vás:
Nechat si zabalit s sebou a vychutnat si známý burger například na lavičce s výhledem na jezero Wakatipu je opravdový zážitek.
9. Víno z místních vinic nezklame
Na Novém Zélandu mají skvělá vína
Nový Zéland je velkým producentem vína, neboť místní vinice mají velice příznivé podmínky. Přímé sluneční záření způsobené velkou ozonovou dírou, přímořské oblasti a půdní složení má vliv na kvalitu a odrůdu vína.
Nejznámější oblasti jsou Hawkes Bay, Waipara a Marlborough, které už léta produkuje výborný Sauvignon Blanc proslulý neodolatelným aroma. Milým zjištěním pro vás může být, že i levnější vína chutnají výborně. Jak se říká: „Ani to nejlevnější nechutná tak špatně, abyste jej nedopili.“
10. Vyjeďte si na humra z Kaikoury
Maorsky „kai“ znamená pokrm a „koura“ humr. Je tedy bez nejmenších pochyb, že na tomto místě lahodný mořský korýš chutná nejlépe.
K nejznámějším místům, kde si jej můžete dopřát, patří Nin´s Bistro, vzdálené asi 20 minut severně od Kaikoury.
Nečekejte nic okázalého. Jestliže vám však chutnají mořské plody nebo jen toužíte ochutnat humra, malé bistro na pobřeží jistě omámí vaše chuťové pohárky.