Tip pro vás:
Jako typickou sladkou snídani ochutnejte maritozzi – lehké pečivo plněné nadýchanou šlehačkou. Římané je snídají u baru.
Každý italský region má své gastronomické speciality. To je také důvod, proč nás tato temperamentní země nikdy nepřestane bavit. Pizzu, skvělé těstoviny i tiramisu zná každý, ale co se takhle při návštěvě Říma zakousnout do něčeho typicky římského? Poradíme vám, na jakých specialitách kraje Lazio by vám v jídelním lístku rozhodně měl utkvět zrak, i to, kam si na ně zajít.
1. Bez těstovin by to nešlo
Těstoviny caccio e pepe jsou jednoduchou lahůdkou římské kuchyně
Bez těstovin by to na italském stole jednoduše nešlo. Dejte si první chod v podobě „na skus“ (al dente) připravených těstovin a objednejte si spaghetti alla carbonara s vajíčkem, špekem a posypané nezbytným sýrem pecorino.
Jmenují se podle karbonářů, příslušníků tajných revolučních organizací v Itálii na začátku 19. století, kteří měli – jako správní vojáci – špek pořád při sobě, vajíčka si vždycky někde obstarali a těstovin bylo v Itálii pořád všude dost.
Další typicky římské těstoviny jsou caccio e pepe se sýrem pecorino romano a notnou dávkou pepře. Jejich obměnou jsou těstoviny alla gricia, do kterých se navíc přidává slanina.
Do Říma dále patří oblíbené těstoviny all´amatriciana s omáčkou z rajčat, slaniny a pecorina. Město Amatrice, které jim dalo jméno, leží ve stejném kraji jako Řím, tedy v Laziu.
2. Primo… secondo!
Saltimbocca alla romana je plátek telecího masa s prosciuttem a šalvějí
Typickým druhým chodem (secondo piatto) je v Římě saltimbocca alla romana. Jde o telecí plátek s prosciuttem a se šalvějí. Místní pochoutkou je coda alla vaccinara – hovězí oháňka s rajčatovou omáčkou.
I v Římě platí, že příloha bývá spíš střídmá. Objednat si můžete třeba pečené brambory, na pánvi připravenou sezónní zeleninu nebo jen pečivo.
Čtení: Zájezdy do Říma – srovnání a doporučeníTip pro vás:
Pečivo použijete i k vytření omáčky z talíře – samozřejmě obvykle jen při méně formálním stolování. Italové pro tento zvyk mají výraz „fare la scarpetta“, přičemž „scarpetta“ je botička. Tento výraz vysvětlují hned dvě teorie. Podle jedné za označením stojí podobnost s botou, která se dotýká země a lepí se na ni vše, na co zrovna šlápne. Druhá se odkazuje na výraz „scarsetta“, tedy chudoba, která strávníky nutila spokojit se i se zbytky.
3. Vnitřnosti na vrcholu gastrožebříčku
Trippa alla romana s připravuje z drštěk a rajčat
Trippa alla romana je typický římský pokrm připravovaný z drštěk a rajčat. Na jídelních lístcích ji obvykle najdete mezi druhými chody, svou vydatností ovšem často vydá za jeden samostatný chod. V minulosti se údajně jedla jako typické sobotní jídlo chudých. Často je provoněná navrch položeným lístečkem máty.
Z vnitřností se připravuje také pajata, kterou už dnes ovšem pro náročné strávníky připravuje jen několik římských podniků. Omáčka na těstoviny se vaří z telecích nebo jehněčích střívek. Někdy se používají i ta z kůzlat. Telecí jsou údajně nejchutnější.
4. Lahodné artyčoky
Typickou součástí římské kuchyně jsou artyčoky
Jako předkrm či přílohu rozhodně musíte v Římě ochutnat artyčoky (carciofi) připravené buď po římsku (alla romana) - v páře, nebo po židovsku (alla giudia) - v oleji.
Dobré podniky vám je naservírují pouze v době, kdy je jejich sezóna – ty čerstvé jsou totiž nejlepší a na čerstvost a kvalitu potravin si Italové velmi potrpí.
5. Římský street food
Typickým římským street foodem je panino con la porchetta
I na ulici se lze najíst typicky římsky. Místo pizzy ochutnejte tradiční místní fast food panino con la porchetta di Ariccia, housku plněnou lehce okořeněným vepřovým masem připravovaným na rožni.
Nejlepší maso takto dělají údajně v Aricci, coby kamenem dohodil od Říma.
Pár tipů na osvědčené podniky
V Římě si na dobré večeři pochutnáte v některé z tradičních trattorií
Restaurací, trattorií a ostarií, ve kterých se dobře najíte, je v Římě mnoho. Neprohloupíte, když si na večeři zajdete například do některého z podniků v oblasti Zátibeří nebo Testaccio, třeba do restaurace Felice a Testaccio (na ulici Via Mastro Giorgio).
Každý den jiné menu z čerstvých vybraných surovin připravují v Luma Bistrò (na Via Otranto) nedaleko Vatikánu. Po večeři v trattorii Il Tunnel (na Via Arezzo) se budete olizovat ještě týden.
Na nejlepší panino con la porchetta se zastavte v podniku Er Buchetto nedaleko Termini (na Via del Viminale). A pokud si chcete „scarpettu“ dopřát i jako samostatný chod, navštivte trattorii Saltimbocca (na Via di Tor Millina) nedaleko náměstí Navona.