5 pokladů toskánské kuchyně: Jak si vychutnat jednoduché pokrmy na vrcholu gastronomického žebříčku?

Barbora Šupíková Barbora Šupíková, Expert Radynacestu.cz Vydáno 8. 2. 2017 • Přečteno 21607x

Jak si vychutnat Toskánsko? Představujeme vám pět gastronomických pokladů, bez kterých si návštěvu malebného kraje nelze představit.

Tip pro vás: 

Z místních vín si k jídlu vyberte třeba Vino nobile di Montepulciano. Pochází z jižní části regionu a je vynikající.

Láska prochází žaludkem, proto si patrně tolik lidí zamilovalo Toskánsko. Místní kuchyně je velmi jednoduchá, s důrazem na kvalitu a pohostinnost. Jako předkrm si dejte kousek sýra namočený do marmelády, jako „primo“ pici, jako „secondo“ florentský biftek a jako sladkou tečku třeba cantucci namočené do vína. A nejen to… Představujeme vám pět pokladů toskánské kuchyně, bez jejichž ochutnávky nesmíte odjet. Dobrou chuť!

1. Prim hraje: Bistecca alla fiorentina di chianina

Bistecca alla fiorentina připravená moderně na tři způsoby  Bistecca alla fiorentina připravená moderně na tři způsoby

Bistecca alla fiorentina neboli biftek s kostí je snad tím nejtoskánštějším pokrmem vůbec. Maso se servíruje jen lehce propečené a podává se s jednoduchou přílohou či přízdobou, aby vynikla jeho lahodná chuť.

Ta nejlepší bistecca se tu připravuje z ušlechtilého plemene skotu chianina. Jedná se o nejstarší a největší druh skotu, který v dnešní Itálii chovali už staří Etruskové. Bílé krávy se nejčastěji chovají na soukromých farmách s přísným dohledem na to, jak skot žije, což se na kvalitě masa samozřejmě znatelně projevuje. Bistecca alla fiorentina z masa chianina je toskánské TOP, které vašim chuťovým buňkám v Toskánsku jednoduše musíte dopřát.

Chcete-li ochutnat typicky toskánsky připravené vepřové maso, pak v jídelním lístku hledejte pokrm s názvem peposo, vepřové maso připravované na pepři.

2. Pici – nudle dlouhé a ještě delší…

Tlusté ručně dělané pici s jednoduchou rajčatovou omáčkouTlusté ručně dělané pici s jednoduchou rajčatovou omáčkou

Těstoviny v italském menu nikdy nechybějí a ani v Toskánsku tomu nemůže být jinak. Zdejší kuchyně stojí na prostých, zato ale prvotřídních, poctivých surovinách.

Je to venkovská kuchyně výrazných chutí, jejíž recepty nikdy nejsou příliš komplikované. A takové jsou i místní těstoviny. Kraj Toskánsko, a zejména pak jeho jižní oblast, reprezentují tzv. pici [piči], někdy označované i jako pinci [pinči].

Jsou to vlastně velké, obvykle ručně dělané silné špagety, upravované dále na různé způsoby. Udělat z jednoduchého těsta z mouky, vody, někdy vejce a trochy olivového oleje pěkně dlouhé a stejnoměrné pici, to chce grif, který ale jako by se tu dědil z generace na generaci. Pak už stačí k těstovinám přidat tu správnou omáčku a kouzlo je hotovo. Nejčastěji se tu pici jedí s omáčkou z rajčat a česneku.

3. Sladké mandlové pokušení – cantucci

Cantucci se namáčejí do lahodného Vin Santo Cantucci se namáčejí do lahodného Vin Santo

Tradiční toskánské cantucci jsou vlastně velmi tvrdé a křupavé suchary z mandlového těsta s kousky celých mandlí uvnitř. Jsou charakteristicky protáhlé, krájené na šikmo z válečku. Běžně se podávají v doprovodu s likérovým vínem, hlavně s Vin Santo – slámovým vínem, do kterého se namáčejí.

Údajně poprvé se začaly cantucci připravovat v toskánském Pratu, kde sušenky ještě opékali, aby jim déle vydržely. Typické cantucci jsou z mandlí, ale pochutnáte si tu i na mnoha jiných druzích – s kakaem, čokoládou, pistáciemi… Dózička s touto pochoutkou nechybí snad v žádné toskánské domácnosti a bezpochyby vás zláká také na pultech toskánských barů.

4. Lampredotto – street food alla Toscana

Lampredotto je florentská jednička ve světě fast foodu Lampredotto je florentská jednička ve světě fast foodu

Jdete po Florencii po ulici a přepadne vás hlad – co si dáte? Chcete-li ochutnat něco typického, pak je volba jasná: lampredotto. Kulaté rozkrojené bílé pečivo, které v sobě ukrývá náplň z hovězích drštěk a aromatických bylinek, neboli takzvanou salsa verde.

Název získalo lampredotto podle ryby mihule, která tu žije ve vodách Arna a která svým tvarem i barvou připomíná hovězí žaludek.

Lampredotto se připravuje a jí už od 15. století, kdy si ve Florencii, a později i jinde v Toskánsku, začali své první provozovny otevírat tzv. lampredotáři, tedy specialisté na zpracování hovězích vnitřností, jejich čištění a následné vaření. Několik stánků s tímto typickým pouličním občerstvením se ve Florencii nachází dodnes a těší se velké oblibě.

5. Poctivá toskánská polévka ribollita

Hutná polévka ribollita se často jí jako samostatný chod Hutná polévka ribollita se často jí jako samostatný chod

Máte chuť na něco teplého a zdravého, co zasytí? Pak je tu pro vás toskánská polévka ribollita. Zeleninová polévka s kapustou, fazolkami a chlebem, která je velmi hustá – a v závislosti na použité zelenině a bylinkách také pěkně aromatická.

Ribollita v překladu znamená „znovu povařená“ a polévka se tak označuje patrně proto, že dříve ji hospodyně obvykle připravovaly ve velkém množství a v následujících dnech ji pouze ohřívaly.

Pravá ribollita se tak údajně vaří minimálně dvakrát, jinak by se jednalo o klasickou zeleninovou polévku zahuštěnou chlebem. S každým dalším ohříváním je údajně jen lepší a lepší…

Aby vás nic nezaskočilo…

Sýry se v Toskánsku namáčejí do marmelády či do medu Sýry se v Toskánsku namáčejí do marmelády či do medu

K toskánským gastronomickým pokladům patří i výborné sýry. Vychutnejte si je tak, jak si je oblíbili místní – namočené do marmelády nebo do medu. A nevynechejte ani ochutnávku místních uzenin. 

Nemělo by vás také překvapit, že toskánský chléb není vůbec slaný. Když si na něj nakapete třeba olivový olej z místní produkce, nebude chuť pleje díky nevýraznému chlebu ničím přebitá.

Které z uvedených vás nejvíce láká k ochutnání?

Celkem hlasovalo 400 čtenářů.

Barbora Šupíková

Barbora ŠupíkováPrůvodce Radynacestu.czExpert Radynacestu.cz

Těmito místy Vás provedu osobně

Vyberte si z mého zájezdu

Itálie (Toskánsko)

Jak chutná ráj Itálie

Vyberte si jeden z našich 21 zájezdů do Toskánska

Zájezdy do Toskánska

Nejbližší volný zájezd již 12. února



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/5-pokladu-toskanske-kuchyne-jednoduche-pokrmy-na-vrcholu-gastronomickeho-zebricku/



Doporučujeme z Itálie

Nejnovější z Itálie



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2025