Kouzlo albánské kuchyně spočívá především v přírodním charakteru používaných surovin, neboť místní farmáři nemají finanční prostředky na nákup pesticidů a jiných umělých hnojiv, takže jsou jejich produkty mnohem zdravější a skutečně bio.
Zajímavosti místní kuchyně
Škeble jsou v Albánii oblíbené
Albánská kuchyně je z velké části ovlivněná řeckou, tureckou, italskou a obecně středomořskou kuchyní. Stejně jako všude jinde na Balkáně je tu oblíbené grilované maso, především skopové, ale Albánci nepohrdnou ani vepřovým či telecím.
Oblíbené jsou zde také čerstvé ryby a mořské plody, kterých žije ve zdejších sladkých i slaných vodách dostatek. Mezi nejoblíbenější z nich patří mořský vlk, pražma, štikozubec, štika, parmice, úhoř, kapr či krevety, humři a slávky. V některých oblastech se podávají i vyhlášená žabí stehýnka.
Oblíbené ingredience albánské kuchyně
Základem všeho je olivový olej
Jestliže něčím místní kuchaři a hospodyňky rozhodně nešetří, pak je to olivový olej. Stejně tak tomu je i se zeleninou, kterou Albánci zbožňují, a tak nesmí chybět prakticky u žádného hlavního jídla.
Pokrmy nejčastěji doplňují saláty z rajčat, oliv, okurek, lilků nebo paprik. Oblíbené jsou zde i sýry a jogurty, kterými zdejší kuchaři zjemňují chuť masitých pokrmů.
Čtení: Zájezdy do Albánie – srovnání a doporučeníTypická albánská jídla
Pověstnou albánskou delikatesou jsou skopová žebírka grilovaná na dřevěném uhlí, tzv. paidhaqe. Další typickou albánskou specialitou je hustá papriková smetanová omáčka s dušenými vnitřnostmi a masem, tzv. ferges.
Velice populární jsou zde i masové kuličky z nasekaného skopového spojené vejcem, tzv. qofta, či dušené maso s cibulí, tzv. conlek. Oblíbeným pouličním pokrmem je gyros v pita chlebu, tzv. sufflage, nebo špíz ze skopového, případně jiného masa grilovaný na špejlích s plátky cibule, tzv. shish kebab.
Albánské dobroty
Samostatnou kapitolou jsou pak albánské dezerty, které jsou inspirovány řeckou a tureckou kuchyní. Ze sladkostí je nejznámější byrek, koláč vyráběný z medu a sušených fíků.
Dalšími typickými albánskými dezerty jsou tulumba, baklava či kadaif. Za ochutnání stojí i zvláštní zákusek ze sezamových semínek, medu a ořechů, tzv. halva, a sladké želé lokum.
Albánské nápoje
Albánské pivo je velice chutné
Co se nápojů týče, za ochutnání v Albánii stojí místní červené víno či albánské pivo, které je oproti tomu našemu silné a sladké.
Z alkoholu je vynikající koňak Skanderbeg, pojmenovaný po věhlasném hrdinovi Skanderbegovi, nebo destilát z hroznové šťávy – raki. Z nealkoholických nápojů je v Albánii velmi oblíbená turecká káva, která je oproti klasické kávě silnější a sladší.