Japonsko je známé pro své rýžové víno saké, může toho ale na poli alkoholu nabídnout mnohem víc, a to od piva až po whisky. Pití alkoholu dnes hraje v japonské společnosti důležitou roli. Vždyť mezi společenské aktivity, které se tu konají k posílení společenských vazeb, jsou tzv. „picí“ večírky, pořádané obvykle v restauracích nebo japonských hospodách izakaja, jedny z nejoblíbenějších.
Japonské pivo
Mezi nejznámější patří pivovar Asahi
Už i u nás jsou dostupné japonské značky piva, jako je Asahi, Sapporo nebo Kirin, které jsou ostatně i ty nejznámější. Pivo je momentálně nejoblíbenější alkoholický nápoj mezi Japonci.
Do Japonska se dostalo jak jinak než z Evropy a dovezli ho tam v 17. století nizozemští obchodníci, kteří jako jediní měli možnost navštěvovat a obchodovat s tehdy uzavřeným Japonskem.
Nizozemci začali pivo vařit pro vlastní potřebu v Nagasaki. První pivovar na japonském trhu byl založen v roce 1869 v mezinárodním přístavním městě Jokohama zahraničním podnikatelem. Po změnách vlastnictví se zahájila v roce 1888 výroba piva značky Kirin. Mezitím v Sapporu vláda postavila pivovar a v roce 1876 založila značku piva Sapporo jako součást svého úsilí o rozvoj ostrova Hokkaido.
Jokohama a Sapporo dodnes soupeří o titul rodiště japonského piva. Od té doby se pivo pomalu stalo součástí zdejší „picí kultury“.
Pivo nebo jiný alkoholický nápoj si může vychutnat každý nad 20 let podle momentálního zákona. Svůj věk musíte potvrdit i u pokladny, když si alkohol kupujete domů. Stačí však na interaktivní obrazovce odkliknout souhlas, nikdo vaši občanku potřebovat nebude.
Druhy piva
Mimo známých značek piva popsaných výše, tedy těch s normálním obsahem sladu, jsou na trhu také další alternativy. Ty ale stojí mnohem méně než pivo klasické. Proč?
Happoshu (osvětlený „šumivý alkohol“, také známý jako nízko sladové pivo) je relativně nedávným vynálezem japonských pivovarnických společností. Má podobnou chuť a obsah alkoholu jako pivo, ale je vyroben z menšího množství sladu, což mu dává jinou, světlejší chuť. Vzhledem k nižšímu obsahu sladu je happoshu zdaněn jinak než pivo a stojí méně.
Existuje ale také nové žánrové pivo známé také jako „třetí pivo“. Je nejnovějším trendem v japonském pivovarském průmyslu. Aby se zamezilo daňovým změnám, které překlasifikovaly obsah sladu v pivu a následně zvýšily cenu happoshu, tento nápoj podobný pivu neobsahuje slad, místo toho používá alkohol, hrách, sóju nebo pšenici. Díky tomu je možné jej prodat za ještě nižší cenu.
Čtení: Zájezdy do Japonska – srovnání a doporučeníSaké – rýžové víno
Saké je alkoholický nápoj vyrobený z fermentované rýže. Nápoj se v japonštině často označuje jako nihonshu. Nepoužívá se pouze na pití, ale je i důležitou součástí japonské kuchyně. A protože mezinárodní zájem o japonskou kuchyni rostl, saké se začalo stávat trendovým a rozpoznatelným nápojem po celém světě.
Základem dobrého saké je kvalitní rýže, čistá voda, plísně koji a kvasnice. Kombinují se a fermentují v přesných procesech, které byly po staletí vylepšovány.
Pokud budete mít v plánu si saké opravdu vychutnat, sledujte přebaly na lahvích či plechovkách. Sladkost saké je uvedena v nabídce s číselnou hodnotou známou jako hodnota sake metru nihonšudo. Stupnice se pohybuje od -15 velmi sladká do +15 velmi suchá.
Saké podobně jako naše víno má 10 až 20 procent alkoholu a podává se studené nebo teplé. To závisí také na sezoně, ale obecně můžeme říci, že prémiová saké se podávají studená nebo v pokojové teplotě a ta levnější se podávají teplá, což většina zákazníků ocení hlavně v chladných měsících.
Nicméně existují i alternativy jako například Amazake neboli sladké saké, které obsahuje alkoholu jen malé množství nebo žádné. Často se podává během chladných zimních měsíců a na festivalech.
Šóčú – japonská pálenka
Šóčú je japonská pálenka s obsahem alkoholu 20–40 procent. Obvykle se vyrábí z rýže, sladkých brambor, pšenice a/nebo cukrové třtiny. Obvykle se podává ve směsi s vodou a ledem, ovocnou šťávou a perlivou vodou nebo čajem oolong. Šóčú je populární na celostátní úrovni, ale zejména na Kjúšu.
Šóčú si můžete koupit od mnoha prodejců a nespočtu značek s různým obsahem alkoholu i ingrediencí. Například Awamori je okinawanská verze šóčú. Liší se tím, že je vyrobena z dlouhozrnné rýže v thajském stylu namísto krátkozrnné rýže v japonském stylu.
Švestkové víno umešu
Nápoj umešu je vyroben z japonských švestek ume, cukru a šóčú nebo nihonšu. Jeho sladká, ovocná, šťavnatá chuť a vůně se mohou líbit těm, kteří obvykle nemají rádi alkohol.
Běžně se vyrábí doma z čerstvého ovoce naloženého s cukrem do rýžové pálenky šóčú. Snadno ho také najdete kdekoliv, kde se alkohol prodává. Běžně se míchá se sodou a ledem. Švestkové víno je oblíbené všude po celé Asii.
Japonská whisky
Komerční výroba whisky začala ve 20. letech 20. století. Japonské whisky jsou podobné skotským whisky, protože japonští průkopníci obchodovali hlavně se Skoty, od kterých se hodně naučili. Navzdory jejich relativně krátké historii jsou japonské whisky na stejné úrovni jako některé z nejlepších skotských whisky a získaly špičková mezinárodní ocenění.
Torii Šindžiro a Taketsuru Masataka jsou považováni za zakladatele japonské whisky – Torii založil společnost Suntory, zatímco Taketsuru založil společnost Nikka – a jejich rané historie se prolínají. Taketsuru byl sladový mistr, který studoval výrobu whisky ve Skotsku, než pracoval pro Torii v Jamazaki a později založil vlastní společnost v Joiči.