Víte, že...
Altamurský chléb je první evropské pečivo, které získalo chráněné označení původu? Peče se v peci vytápěné dřevem, stejně jako italská pizza.
Altamura je pěkné město v jižní Itálii, v regionu Apulie, které se pyšní zachovalým historickým centrem, romantickými úzkými uličkami uvnitř někdejších hradeb a také produkcí chleba, který získal chráněné označení původu DOP, které dále získávají například některá italská vína. V nedaleké vápencové jeskyni byl objeven pravěký Altamurský člověk.
Jméno Altamura v italštině znamená vysoká zeď a takto bylo město ve 13. století skutečně pojmenováno podle vysokých hradeb, které kolem něj nechal postavit císař Fridrich II. Štaufský, který tu město znovu založil v místě, které bylo osídleno už od pravěku.
Svědčí o tom vzácný nález takzvaného Altamurského člověka starého 400 tisíc let v nedaleké jeskyni Grotta di Lamalunga. Altamurský člověk je nejstarším neandrtálcem, jehož DNA se výzkumníkům v roce 1993 podařilo extrahovat.
Středověké centrum vymezené hradbami
O tom, kde tyto hradby vedly, si uděláte představu, podíváte-li se na mapu města. Jakýsi prstenec v centru města je tvořen hlavními okružními ulicemi, postavenými v místě, kde hradby stály. Vně hradeb je nová zástavba, uvnitř na vás dýchne atmosféra dob dávno minulých. Město se neustále rozrůstá, je totiž poměrně žádanou adresou. Dnes tu žije přibližně 70 000 obyvatel.
V samém centru historického města stojí katedrála Cattedrale di Santa Maria Assunta, kterou tady nechal postavit rovněž císař Fridrich II., když v roce 1232 město navštívil. Dokončena byla v roce 1543. Z historického hlediska je tato stavba unikátem - je totiž jedinou církevní stavbou Fridricha II. v Apulii. Románsko-gotickou katedrálu zdobí velká rozeta a vstupní portál střeží dva lvi. Interiér katedrály byl zbarokizovaný.
Altamurský chléb: první v Evropě s chráněným označením
Chloubou Altamury je místní chléb, pane di Altamura. Připravuje se tu odpradávna z tvrdé pšenice, která se jinde používá spíše k výrobě italských těstovin a která vždy pochází pouze z okolí města. Peče se zásadně v troubě vytápěné dřevem, takzvané forno a legna, ve které se jinak peče také pravá italská pizza. Tradiční pekařství používají dubové dřevo.
Chléb má neobyčejně křupavou kůrku, velmi silnou a často i trochu připálenou, jak jsou Italové zvyklí. Uvnitř je naopak velmi měkký a nažloutlý. Může mít různou formu, nejčastěji vypadá jako zvláštně ohnutý bochník a neváží víc než půl kila.
Altamurský chléb je prvním pečivem, které v roce 2003 získalo označení DOP (denominazione di origine protetta), které označuje chráněný původ a které jinak získávají například vyhlášená italská vína. Kdysi tu byla pekařina patrně nejváženějším řemeslem a i dnes jsou místní na své pekaře a na svůj chléb náležitě hrdí.