Víte, že...
Přestože „aperitivovým královstvím“ je Milán, tradice aperitivu pochází z Turína. Zrodila se tam na konci 18. století.
Je sedm odpoledne, čas na aperitiv. Požitkáři i milovníci společenského života, dáte si skleničku? Nemusí být nutně s alkoholickým nápojem, důležitá je atmosféra. Chvilka oddechu po náročném dni, příležitost k popovídání si s přáteli, a koneckonců i potěšení pro chuťové buňky. Na severu Itálie zapustila tato tradice velmi silné kořeny a rozšiřuje se i jinam. V Miláně dokonce povýšila na umění. Co přesně takový aperitiv obnáší a kam si na něj zajít? Poradíme.
Aperitiv by měl stimulovat chuť a povzbudit zažívání. Je ideální příležitostí k oddychu, poklábosení i nejrůznějším schůzkám. Italský aperitiv přitom zdaleka není jen popíjení alkoholického nápoje u baru. Nabízí mnohem víc!
Aperitiv jako pití, u kterého nesmí chybět jídlo
Aperitivové menu je často servírováno formou švédských stolů
Doba aperitivu začíná přibližně kolem půl sedmé či sedmé hodiny v podvečer. Jeho základem je samozřejmě drink, ať už alkoholický, což je častější, či nikoliv. K drinku vždy patří něco malého k zakousnutí, přičemž někdy se zakusuje a zakusuje, až se večeře vynechá… Pro tento případ se začíná pomalu vžívat výraz apericena – tedy aperitiv spojený s večeří (cena).
Na aperitiv se chodí do baru, kde se jídlo servíruje buď přímo s drinkem, anebo vám přinesou pouze drink a na jídlo se chodí k bohatě prostřenému pultu, kde se každý obslouží podle své chuti. Můžete ochutnávat dál a dál, podle libosti, než pomalu dopijete svůj drink.
Drink? I u nás stále populárnější Spritz!
Spritz patří v Itálii k nejoblíbenějším nápojům v době aperitivu
Nabídka nápojů i občerstvení se liší podnik od podniku. Jako drink je největší klasikou Spritz – nápoj, který údajně vznikl v Padově v roce 1919. Popíjí se lahodné Prosecco, kořeněné Campari či drink Negroni, který údajně pochází z Florencie z kavárny Casoni, kde si hrabě Camillo Negroni v roce 1919 poručil Americano, ovšem s ginem.
Kdo má rád výraznější chutě, pak by si měl v Miláně stylově objednat Negroni sbagliato, v překladu „popletené Negroni“. Koktejl, který je tak trochu symbolem města, byl v 60. letech minulého století „vynalezen“ jaksi omylem. Barman Mirko Stocchett z podniku Bar Basso byl trochu roztržitý a místo ginu nalil do koktejlu spumante brut.
Škála míchaných nápojů je nekonečná a bývá chloubou daných lokálů. Stejně tak si ovšem můžete dát prostě víno, pivo či nealko. Chcete-li zkusit něco typicky italského, ovšem bez alkoholu, dejte si třeba charakteristicky „aperitivově“ nahořklé Crodino.
Čtení: Zájezdy do Itálie – srovnání a doporučeníK zakousnutí? Od slaného až po sladké…
V některých barech občerstvení servírují ke stolu
Aperitivové minimum jsou brambůrky – ty nechybějí téměř nikdy. V labužnické Itálii obvykle jako aperitiv připravují různé další speciality, jako jsou slané domácí tyčinky grassini či různé jednohubky, stuzzichinii či crostini, malé kousíčky pizzy, pizzette, nebo focacci, focaccine, salámy, sýry a olivy.
Bary s širším aperitivovým bufetem nabízejí i zeleninové saláty, těstoviny, rizota i další saláty, kuskus, opečenou zeleninu a třeba i pečené maso. Někde si v rámci aperitivu můžete dát rovněž sladkou tečku v podobě ovoce či zákusku.
Kam a za kolik? Vsaďte na instinkt a davy
Milán je „aperitivové království“
Za neomezenou konzumaci se obvykle platí fixní cena odvíjející se od zvoleného nápoje. V rámci aperitivových „happy hours“ je většinou cena za jednotlivé skupiny nápojů jednotná a pohybuje se okolo 10 eur.
Zažít atmosféru aperitivu je nutnost pro každého návštěvníka Milána. A kam se na něj vydat? Možností jsou stovky. Určitě neprohloupíte, necháte-li se vést instinktem a zajdete jednoduše do baru, který vás upoutá (a před kterým nebudou „naháněči“, ale zato hodně lidí – to je vždy nejlepší ukazatel).
Nejvyhlášenější zónou, kam zajít na aperitiv, je v Miláně oblast Navigli.
Navigli: „aperitivová“ zóna č. 1
Zóna kolem kanálů Navigli je nejoblíbenějším místem, kam se v Miláně chodí na aperitiv
Lombardských kanálů (navigli) je dohromady pět, přímo v Miláně teče Naviglio Grande a Naviglio Pavese. Patří k nejstarším uměle vytvořeným kanálům v Evropě. Byly postupně budovány od 12. století za účelem propojení Milána s jezerem Maggiore (řekou Ticino), s jezerem Como (řekou Adda) a s městem Pavia a řekou Pád. V minulosti to byly důležité vodní cesty sloužící jak k dopravě, tak k zavlažování. Podél kanálů se později stavěla reprezentativní šlechtická letní sídla, mlýny hrady i kláštery. I když v nich voda mnohdy takřka chybí, jsou i dnes oblíbeným místem k výletům za město, třeba na kole po cyklostezkách, které podél nich vedou.
Podél obou kanálů se nachází jeden bar vedle druhého, butiky designových umělců a obchůdky se starožitnostmi. Pravidelně se tu konají bleší trhy, hlavně se sem ale chodí na procházku a na aperitiv. Sezona aperitivů v Miláně je celoroční, ovšem nejlepší atmosféru má Navigli v teplých měsících, kdy se sedí na venkovních zahrádkách a všude to žije. Příjemný ruch, který vás vtáhne do dění. Jedná se spíše o zónu z kategorie „lidové“ než „snobské“, potkávají se tu mladí i staří, manažeři vracející se z kanceláří i příslušníci různých alternativních skupin.
Pokud byste se od Navigli chtěli přeci jenom trochu (ale zase ne moc) vzdálit, pak velmi „šik“ oblastí je v poslední době Darsena. Darsena, neboli vnitřní přístav, tu stával už od 13. století. U příležitosti Expa 2015 byla celá oblast revitalizována.
Víte, že…
Mezi bary na Navigli je ukrytý i malý poklad – ulička Vicolo dei Lavandai? Když trochu přimhouříte oči, dýchne tu na vás atmosféra Milána 19. století, kdy se tu scházely pradleny a nad svou prací tu trávily hodiny a hodiny… Právě podle nich (lavandai) je ulička pojmenovaná. Dnes tu může člověk strávit hodiny a hodiny spíše se skleničkou v ruce než shrbený nad prádlem.
Bar, kam se podíváš aneb Pár dobrých tipů
Narazit v Miláně na dobrý podnik není vůbec složité
Hodně barů, kde to žije, je i v nedaleké oblasti kolem Porta Ticinese, jedné z někdejších šesti hlavních bran do města, a směrem od ní ke sloupům Colonne di San Lorenzo před stejnojmenným kostelem. Sloupy jsou jednou z mála dochovaných památek z dob římského císařství.
Za návštěvu u kanálů stojí například tak trochu indiánský bar Maya, kde aperitivový bufet doslova překypuje nejrůznějšími dobrůtkami a v průběhu večera se obměňuje.
Přátelská atmosféra panuje v maličkém baru 2 SHOT u Naviglio Grande, který vás rovněž nezklame.
Stylově si aperitiv vychutnáte v centru města a také v charismatických uličkách v zóně Brera, nedaleko věhlasné La Scaly. Nadchnou vás i podniky na ulici Corso Como. Posedávat venku se skleničkou dobrého vína v ruce a pozorovat okolní dění, to je tady balzám na duši.
Rodiště drinku Negroni sbagliato a další lokály
Negroni je nestárnoucí klasika mezi milánskými drinky
Chcete-li zažít atmosféru místa, kde byl omylem vynalezen nestárnoucí milánský drink Negroni sbagliato, navštivte Bar Basso v ulici Via Plinio 39. Nedaleko od něj, v ulici Via G. B. Morgagni 2, stojí za návštěvu Bar Blanco, který se večer stává oblíbeným místem schůzek homosexuálů za zvuků DJs. Osobitý bílý interiér navrhlo milánské studio BPM.
Miláno je plné barů patřících do kategorie „malé a obyčejné“ (v dobrém slova smyslu) i těch velkých a luxusních. Do první kategorie patří například bar Colibri v ulici Via Laghetto 9 poblíž skvostného milánského dómu, který nejprve vznikl jako ubytování pro dělníky, kteří jej stavěli. Nyní je zasvěcen knihám, pravidelným výstavám i živé hudbě. Z luxusních barů můžete zvolit třeba Emporio Armani Caffè na adrese Piazzetta Croce Rossa 2, přímo v milánské zóně módy.
Miláňané mají mnoho oblíbených adres, kam chodí na skleničku, a podle nálady je obměňují. Ostatně v Miláně jakožto „aperitivovém království“ byste se barů snad ani nedopočítali, vybírejte proto podle citu a aktuální nálady i vy.
Užít si tu atmosféru a cítit se jako Miláňan, o to tu jde. Cin cin, buon aperitivo!