Tip pro vás:
Máte-li chuť na změnu, zkuste červenější Campari Spritz. Vhod přijde zejména těm, kdo mají rádi hořčejší chutě.
Co se vám vybaví, když se řekne Aperol Spritz? Pláž, šumění moře a klidné popíjení? Nebo ten pocit, když na horách vysvitne sluníčko a vy si vychutnáte svou zaslouženou sklenku Aperol Spritzu? Chviličku sladkého nicnedělání po práci, posezení s přáteli či stylové pauzičky během poznávání Itálie… Nahořklý Aperol Spritz zachutná kdykoliv a kdekoliv. Osvěží a naladí. Je čím dál víc v módě. Ale co o něm vlastně víme?
Nahořklý a lákavě oranžový Aperol Spritz v orosené sklence se zrodil na severu Itálie, nicméně mohou za to tak trochu i rakouští vojáci. Mnozí si ho až donedávna spojovali zejména s cestami na Apeninský poloostrov, ovšem nákup značky firmou Campari zapříčinil i jeho bleskový rozlet do celého světa.
Originální receptura a rakouští vojáci
Drink Aperol Spritz je důkazem toho, že v jednoduchosti je síla: tvoří ho pouhé tři ingredience, led a plátek pomeranče k tomu. Těmito ingrediencemi jsou Prosecco, které nahradilo zprvu používané bílé víno, perlivá voda, čím perlivější, tím lepší – dodá drinku lehkost, a bitter Aperol.
Aperol je italský kořeněný bitter z rostlinných výtažků a pomerančové kůry, s obsahem alkoholu 11 %. Originální receptura na něj pochází z roku 1919, kdy s ní v Padově přišli bratři Barbieri.
Původní receptura údajně dodnes zůstala beze změny, a navíc je přísně střeženým tajemstvím. Ví se ovšem, že Aperol vzniká louhováním hořkých pomerančů, rebarbory a hořce v alkoholu.
Tvoří základ drinku Aperol Spritz, na jehož vzniku měli údajně svůj podíl i rakouští vojáci. Kolem prvního popíjení prapůvodce osvěžujícího oranžového nápoje se line mlžný opar. Jisté je, že se pil už v době napoleonských válek.
V období po porážce Napoleona, kdy se moci ujalo Rakousko-Uhersko, pobývali rakouští vojáci i na území Benátska. Na tamější silné víno ovšem nebyli zvyklí. Aby měli co pít, ředili si ho vodou. A toto stříknutí vody do vína po svém, německy, nazývali spritz.
Jak to šlo dál a jak drink namíchat?
Aperol Spritz stejně dobře chutná i na horách
Velmi oblíbeným se nápoj stal po druhé světové válce, kdy vojáci oprášili starý recept a drink si připravovali na zahřátí. A aby se skutečně zahřáli, přidávali do vína s vodou i nějaký likér, nejčastěji právě Aperol, který se již od roku 1919 běžně prodával.
Jakýsi boom zažil drink kolem roku 1930, kdy byla konzumace alkoholu v módě. A to i mezi ženami a sportovci – věřilo se totiž, že umožňuje zůstat štíhlý a ve formě.
K dalšímu skokovému zlomu došlo kolem roku 1950, kdy drink proslavila nejen nahořklá osvěžující chuť, ale i dobře cílená reklama.
Chcete-li si namíchat drink přesně podle doporučení na obalu originální lahve Aperolu, použijte: tři díly Prosecca, dva díly Aperolu a jeden díl perlivé vody. Do sklenice dále patří led (podle chuti a potřeby) a plátek pomeranče.
Aperol Spritz je rychlý, jednoduchý a výborný. Osvěží a přijde k chuti za každého počasí i situace. Při jeho popíjení si „po italsku“ dopřejte také lehké svěží občerstvení. Pochutnáte si na něm snad v každém (nejen) italském baru od velkoměst po zapadlé vesničky.
Tak na zdraví a šťastné cesty!