Tip pro vás:
Vychutnejte si belémské koláčky v originální pekárně ještě teplé. Po vychladnutí už to totiž není úplně ono.
Křehké listové těsto, lahodná žloutková náplň, delikátní skořice… Sbíhají se vám sliny? Pak si pospěšte, jednu z nejvyhlášenějších portugalských sladkostí je nejlepší jíst čerstvě vytaženou z trouby a pocukrovanou. Belémské koláčky, pastéis de Belém či pastéis de nata, jsou oblíbenou lahůdkou, rozšířenou po celé zemi. Za jejich rodnou kolébkou je ale třeba se vydat do lisabonské čtvrti Belém, kde před více než 180 lety spatřily světlo světa!
Krémové koláčky, které se rozplývají na jazyku, jsou oblíbené (nejen) mezi Portugalci po celé zemi, smlsnete si na nich takřka na každém kroku ve všech kavárnách, cukrárnách a pekárnách.
Prodávají se nejčastěji pod názvem pastéis de nata, ale všem je jasné, že jde o koláčky původně pocházející z lisabonského Belému. Pod názvem pastéis de Belém jsou obvykle k dostání pouze ty koláčky, které se připravují v původní lisabonské pekárně na Rua de Belém.
Neochutnáte-li je, nepoznáte, jak chutná Portugalsko, protože jsou součástí jeho kuchyně již po staletí, stejně jako ryby nebo zelenina.
Čtení na podobné témaPortugalská kuchyně: ryby, zelenina a vepřové na sto způsobůPřečíst
Smlsněte si na nejlepších v originální pekárně
Nejlepší koláčky ochutnáte v tradiční pekárně v Belému
Fabrica de Pastéis de Belém, ve které pochoutka spatřila světlo světa v roce 1837, je dnes jediným místem, kde se koláčky pečou podle původní receptury. Pouze tři lidé na světě znají originální recept a střeží ho jako oko v hlavě!
Pekárnu s elegantním do modro-bílé barvy laděným interiérem je možné navštívit a ochutnat v ní ty pravé koláčky, které jsou jednoduše jedinečné. Stojí se tu na ně ale pořádná fronta, protože nejlépe chutnají ty ještě teplé, čerstvě vytažené z trouby a posypané směsí cukru a skořice.
Denně jich v belémské pekárně z trouby vytáhnou přes 10 000 kusů, v době dnů pracovního volna a svátků i dvakrát tolik. Zabalí vám je tu samozřejmě i s sebou – cukr a skořici na posypání vám v tomto případě přibalí do sáčků zvlášť.
Originální a pečlivě střežený recept je sice jen jeden, není ale žádným tajemstvím, že koláčky se připravují z křehkého listového těsta, které se smotá do ruličky, nakrájí a roztáhne do formiček.
Košíčky se poté plní žloutkovým krémem z vajec, mléka, cukru a mouky, provoněným citronovou nebo pomerančovou kůrou. Když jsou upečené tak akorát, mají na povrchu tmavé flíčky.
Belémské koláčky mezi slavnými mořeplavci
Torre de Belém sloužila i jako maják pro slavné mořeplavce
Čtvrť Belém, domov dokonalé sladké pochoutky, patří k nejreprezentativnějším oblastem Lisabonu, která rozhodně stojí za návštěvu. A to nejen kvůli koláčkům. Právě tady se totiž nacházel důležitý přístav, ze kterého vyplouvali na daleké objevitelské cesty portugalští mořeplavci a dobyvatelé. Vasco da Gama se právě odsud roku 1497 vydal na slavnou plavbu do Indie.
Čtení na podobné téma10 důvodů, proč navštívit Lisabon: starobylý hrad, čtvrť objevů, silné víno i zážitkyPřečíst
Jako maják sloužila mořeplavcům věž Torre de Belém, která je dodnes jakýmsi symbolem čtvrti a vyhledávanou památkou, zapsanou i na Seznam UNESCO. Pro mořeplavce při zpátečních cestách byl pohled na ni pochopitelně srdeční záležitostí a známkou toho, že šťastně dopluli domů. V minulosti měla věž obrannou funkci a později sloužila i jako celnice a jako vězení. Návštěvníci dodnes obdivují maurský styl z období vrcholné gotiky, jehož je příkladem.
Torre de Belém se tyčí nedaleko Jeronýmova kláštera, stavěného od roku 1502 z rozhodnutí portugalského krále Manuela I., který chtěl stavbou poděkovat za šťastnou výpravu Vasca da Gamy do Indie.
Po návštěvě Portugalska a lisabonské čtvrti Belém se budete ještě dlouho olizovat. Tak šťastnou cestu a hlavně dobrou chuť!