Čokoládové pralinky jsou belgickým vynálezem a Belgie si díky nim získala světovou proslulost. Vyhlášené cukrovinky značek Godiva, Neuhaus, Côte d´Or nebo Leonidas se staly známými a oblíbenými po celém světě a pralinky jsou jednou z nejčastějších věcí, kterou si lidé v Belgii kupují. Při vašem poznávání této země rozhodně nesmíte ani vy zapomenout belgický národní poklad ochutnat.
Belgičané jsou na svoje pralinky právem hrdí a v jejich výrobě jsou skutečnými mistry. Statistiky hovoří za vše. Ročně se v Belgii vyrobí na 172 000 tun pralinek, v zemi najdete kolem dvou tisíc výrobců a roční zisk z vývozu čokoládových produktů činí bezmála dvě miliardy EUR. Pralinky jsou tak nejen oblíbeným dárkem a suvenýrem, ale také významnou součástí belgické ekonomiky.
Od praslinky k pralince: Jaký je příběh čokoládové dobroty?
Všechno to začalo už v 16. století. Tehdy se čokoláda poprvé objevila v Evropě, a to zásluhou Španělů, kteří kakao dováželi především z oblasti dnešního Mexika. Belgie byla v té době pod nadvládou španělských Habsburků, a tak se kakao v roce 1635 dostalo i na její území.
Čokoláda si postupně získávala na oblibě, a to hlavně ve vyšších společenských kruzích, především ve formě nápoje. Když pak Belgie získala novou kolonii, africké Kongo, začala odtud dovážet velké množství kakaa. A tehdy už byl jen malý kousek cesty k první pralince…
Uvádí se však, že jakési prapůvodní pralinky nepocházejí z Belgie, ale z Francie. V době vlády krále Slunce Ludvíka XIV. žil ve Francii jistý vévoda de Plessis-Praslin. Ten prý jednoho dne požádal svého kuchaře, aby pro něj vytvořil nějaký sladký pamlsek. Kuchař náhodou zahlédl, jak jeden z jeho kuchtíků seškrabává ze dna hrnce zbytek rozpuštěného cukru a dostal nápad.
Opekl mandle v rozpáleném cukru a donesl je vévodovi ochutnat. Tomu mandličky obzvláště zachutnaly, začal se s výtvorem svého kuchaře chlubit dalším lidem a mandlím v cukru se podle něj začalo říkat „praslines“, tedy „praslinky“. O pár let později se pak pro ně začal používat termín pralinka („praline“).
První belgická pralinka: Dodnes můžete navštívit místo, kde byla vyrobena!
Skutečná pralinka v takové podobě, jak ji známe dnes, však vznikla právě v Belgii. V bruselské kryté pasáži Galerie svatého Huberta vytvořil Jan Neuhas, původem ze Švýcarska, v roce 1912 vůbec první plněný čokoládový bonbon s náplní z drcených mandlí.
Nadto také začal pralinky jako první prodávat v elegantních krabičkách (tzv. ballotins). Značka Neuhaus se od té doby stala jedním z nedůležitějších výrobců belgických pralinek s více než 2000 obchody v padesáti zemích po celém světě. A původní čokoládovnu, ve které vůbec první pralinka spatřila světlo světa, můžete v Bruselu navštívit dodnes.
Značka Neuhaus je společně s několika dalšími lídrem na belgickém čokoládovém trhu. K těm ostatním patří třeba Côte d´Or, největší komerční značka, jejíž produkty najdete snad v každém belgickém supermarketu. Firma Guilyan vyrábí nejčastěji pralinky ve formě mušliček, firmy Godiva nebo Leonidas rovněž patří k belgické špičce a záruce kvality.
V Belgii se však nadto nachází obrovské množství menších, často tradičních rodinných výrobců sladkých pochoutek. Tam mnohdy vyrábějí pralinky podle starých receptur předávaných z generace na generaci a nákup sladkých pamlsků je v některých z nich doslova obřadem.
Čtení: Zájezdy do Belgie – srovnání a doporučeníNeobvyklé příchutě: Belgická devíza nové doby
Protože Belgie ztrácí pozici největšího evropského vývozce čokolády (předbíhá ji především Německo a Nizozemsko), dala se na cestu inovací. Belgičtí mistři čokolatéři hledají nové cesty, jak zemi udržet pomyslnou čokoládovou korunu. Sází hlavně na estetickou vybroušenost svých produktů, experimentují také s netradičními tvary a podobami pralinek, ale především s neobvyklými příchutěmi.
V „pralinkárnách“, které se řídí novými trendy, tak můžete ochutnat třeba pralinky s příchutí ostrého wasabi. Nebo si raději dopřejete pralinku, která chutná po černém rybízu a kardamomu? Praskající čokoládový bonbon s příchutí coca coly? Nebo jste skutečně odvážní a zlákají vás pamlsky s příchutí smažené cibulky, slaniny nebo kubánských doutníků?
Máte-li zájem ochutnat něco opravdu neobvyklého, navštivte třeba vyhlášený podnik The Chocolate Line (s pobočkami v Antverpách a Bruggách), o kterém píše dokonce proslulý Michelinův průvodce. Bývají tu k sehnání dokonce pralinky s českou becherovkou.
Kde se o belgické čokoládě dozvědět více?
Ve spoustě belgických „pralinkáren“ budete moci pozorovat výrobce přímo při práci. Hlavní výrobní postupy jsou dva. Buď čokolatéři pracují s formami, ze kterých pak vyklepávají čokoládové výtvory, nebo nejprve zformují vnitřek pralinky (tedy její náplň) a čokoládou ji obalí tak, že ji nechají proplout čokoládovým vodopádem.
Jedna z mála výroben čokolády, kterou můžete v Belgii coby turista navštívit, se nachází ve městě Tournai. V Bruselu pak najdete Muzeum kakaa a čokolády, kde se dozvíte především zajímavé informace o historii sladké pochoutky. V Bruggách pak mají interaktivní čokoládové muzeum Choco Story, které se bude líbit jak velkým, tak malým návštěvníkům.