Srí Lanka je všeobecně známá jako ostrov čaje, a tak by byl hřích, kdybyste při svých cestách vynechali návštěvu čajové továrny spojenou s ochutnávkou nejlepšího cejlonského čaje. Tento čaj je oblíbeným nápojem mnoha lidí na celém světě. Pokud se do této kouzelné země vydáte, máte jedinečnou možnost dozvědět se o sběru čaje a jeho zpracování spoustu zajímavých informací. V následujícím článku vám poradíme, kam vyrazit.
Továrna Mackwoods
Srí Lanka neboli Cejlon, jak se dříve ostrov jmenoval, patří mezi nejvýznamnější producenty čaje na světě. To zjistil už dávno James Taylor, kterému se podařilo pěstování čaje na Srí Lance významně zpopularizovat. Jedním z mnoha míst, kde můžete ochutnat pravý cejlonský čaj a dozvědět se o něm více, je čajová továrna Mackwoods v Labookelie, která leží v nádherné oblasti na trase z města Kandy do Nuwara Eliya.
Příležitost spatřit sběračky čaje při práci se vám na Srí Lance zcela jistě naskytne mnohokrát, nejlepší lokalitou pro pěstování čaje jsou však horské oblasti. Čajové plantáže Mackwoods jsou známé především díky jednomu z nejlahodnějších černých čajů, který se na Srí Lance pěstuje. Jsou dokonce tak skvostné, že si je oblíbilo i Její Veličenstvo královna Alžběta II.
Čím je prohlídka továrny Mackwoods zajímavá
Během prohlídky vás místní průvodce seznámí s tím, jak a co se konkrétně z čajového keříku sbírá, a proč. V průběhu samotné výroby vám pak vysvětlí, jak se čaj zpracovává, jaké jsou jeho druhy a čím konkrétně se liší černý čaj od zeleného. Nespornou výhodou továrny Mackwoods je to, že je její součástí i restaurace a obchod, což jinde nebývá obvyklé.
Určitě si nezapomeňte koupit místní čaj jako suvenýr, i přesto, že na trzích seženete jiné čaje o něco levněji. Plechovka s čajem z této továrny je skvělým dárečkem nejenom pro vás samotné, ale i pro vaše blízké – a navíc nestojí víc než pár desítek korun.