Víte, že…
Nejen salát a dort caprese spatřily světlo světa na slavném „ostrově věčné zahálky“? Z Capri pocházejí i oblíbené capri kalhoty.
Salát caprese nejspíš znáte. Dort caprese jste jistě také ochutnali, pokud jste byli na italském ostrově Capri. Jsou to dvě klasiky kampánské kuchyně, bez nichž by nejen léto a nejen v Itálii bylo tak nějak chudší. Víte, že salát caprese vznikl nejspíš z nostalgie a dort caprese pravděpodobně omylem? V čem tkví jejich kouzlo a jak si obě delikatesy, které už ve svém názvu hrdě hlásají místo svého původu, připravit? Inspirujte se!
Když se potká příjemně slaná, čerstvou zelenou bazalkou provoněná chuť se sladkým pokušením, dostaneme dva jednoduché recepty známé pod stejným názvem: caprese. Aby se nikdo nemohl splést, můžete své přání po slaném či sladkém upřesnit: insalata caprese (salát) nebo torta caprese (dort). V obou případech ono „caprese“ znamená, že pochoutka je „z Capri“.
Salát caprese v italských barvách
Salát Caprese – insalata caprese
Oblíbený salát caprese tvoří na plátky nakrájená vynikající rajčata z Kampánie, na stejně široké plátky nakrájený sýr mozzarella nebo podobný a listy čerstvé voňavé bazalky. Radost ho jíst a radost pohledět! Na talíři pečlivě narovnané ingredience totiž mají barvy italské trikolóry – červenou, zelenou a bílou. Ostatně právě ty si chtěl připomenout zedník, kterému údajně za vznik lahodné kombinace vděčíme.
Jedna z nejvěrohodnějších legend o vzniku salátu nás totiž přesouvá do poválečného období a hovoří o zedníkovi, ve kterém se jednoho dne probudil patriot a chtěl si připomenout svou zemi. K naplnění svého panina na svačinu tak použil rajčata, mozzarellu a bazalku a potěšil tak nejen svého ducha, ale hlavně chuťové pohárky.
Jiná legenda nás zve do luxusního hotelu Quisisana na ostrově Capri, kde se jedné večeře účastnil i futuristický básník Filippo Tommaso Marinetti. Tomu se tradiční italská kuchyně zdála příliš těžká, a tak prosadil servírování lehkého a hravě barevného salátu.
Jak na něj?
Ať už si salát budete připravovat kdekoliv a kdykoliv, mějte na paměti, že základem lahodné chuti je čerstvost a kvalita použitých surovin. Rajčata i mozzarellu, případně sýr fior di latte, nakrájejte na stejně tenké plátky a úhledně je na talíř naskládejte jeden přes druhý, jednotlivé plátky ještě občas proložte listy bazalky. Tu je lepší vložit mezi rajčata a mozzarellu než použít pouze na ozdobu, celý pokrm se tak krásně provoní. Vše zakápněte kvalitním olivovým olejem a na dochucení použijte trochu soli, případně oregana či pepře.
Kouzlo salátu caprese tkví nejen v jeho chuti a italských barvách, ale i v tom, že ho lze podávat nejen jako salát, ale také jako předkrm (antipasto), nebo dokonce s pečivem jako první chod (primo piatto).
Zachutnal vám? To je dobře. Ale nechte si ještě místo na dezert – podává se dort z ostrova Capri.
Dort caprese jako geniální omyl
Dort Caprese – torta caprese
Dort caprese patří k pochoutkám, které na první pohled možná nevypadají příliš vábivě, ovšem s prvním soustem si je zamilujete. Uvnitř vláčný a svrchu křupavý dortík z čokolády a mandlí je tím pravým dezertem, ať už jste na Capri, v Neapoli, Kampánii, Itálii, nebo kdekoliv jinde.
I v jeho případě se traduje hned několik legend o vzniku. Jedna z nich mluví o neapolském cukráři jménem Carmine di Fiore, který dostal za úkol připravit dezert pro hosty – zločince, které na večeři na ostrov Capri pozval věhlasný mafiánský boss Al Capone. Cukrář se nejspíš hostů tak bál, že se na svou práci ani nedokázal soustředit, a výsledkem bylo, že do těsta na dort zapomněl přidat mouku. Místo ho to ovšem nestálo, naopak! Dort byl totiž bez mouky uvnitř pěkně vláčný a jeho krustička zůstala křupavá. Hosté si od něj údajně ještě toho večera dokonce žádali recept.
Další legenda má trochu jiný historický scénář. Přenese nás na neapolský bourbonský dvůr Ferdinanda Neapolsko-Sicilského a jeho choti Marie Karolíny Habsbursko-Lotrinské, které se prý jednoho dne zastesklo po slavné pochoutce ze své rodné Vídně – Sachrově dortu. Anebo možná po nějakém jeho předchůdci, vzhledem k historickým datům. Neapolští cukráři recept neznali, ale jeden podobný si vymysleli na základě toho, jak přesně jim královna chuť, vůni a vzhled dezertu popsala. Výsledek byl ohromující. A tak prý spatřil světlo světa dort – torta caprese.
Jak si ho připravit?
Například tak, že rozpustíte alespoň 140 g kvalitní hořké čokolády, 130 g cukru a 100 g másla, po zchladnutí do hmoty vmícháte asi 150 g mandlové mouky smíchané s trochou kypřícího prášku a poté po jednom tři žloutky a sníh vyšlehaný ze 3 bílků. Dort pečte ve vymazané a vysypané formě asi 35 minut při 180 °C a poté ho dle chuti pocukrujte moučkovým cukrem a dozdobte kakaem.
Nalaďte se na pravou chuť italského jihu. Dobrou chuť!