Víte, že...
Jiný kraj, jiný mrav, ale hlavně jiný název pro churros. Objevit je můžete i pod jménem tejeringos, porras nebo calientes.
Když do Španělska, tak na pořádnou fiestu! A čím se spravit během návratu v pozdních ranních hodinách? Jedině churros! Touhle sladkou dobrotou s lahodnou čokoládou ale uděláte radost především dětem. Podlouhlé koblihy, jaké dělají jen ve Španělsku, si nakonec jistě zamiluje celá rodina.
Číhají za každým rohem! V pekárnách, jako dezerty na jídelním lístku, v zimě se usídlí v pouličních stáncích lemujících chodníky nebo se po nich rovnou troufale jmenují celé cukrárny. O čem je řeč? O churros! O sladkém pečivu, které si dobylo srdce Španělů.
Z kulinářského hlediska se jedná o odpalované těsto z mouky, cukru, vajec a špetky soli smažené na oleji. Výsledným produktem jsou podlouhlé vroubkované tyčinky, které se obalí ve směsi cukru a skořice. Podávají se za tepla s šálkem teplé a velice husté čokolády, do které se namáčejí.
Na snídani, během svátků i na večer
Mezi Španěly se churros těší velké oblibě. Tradičně se podávají na snídani, během svátků, za zimních večerů, kdy jsou vítaným zahřátím, nebo po probdělé noci, jelikož se churrerie (cukrárny, které se specializují na churros) otevírají jako jedny z prvních, nebo rovnou nezavírají vůbec.
Nejznámější churrerií je Chocolatería San Ginés, která je poblíž Plaza Mayor v Madridu. Byla otevřena v roce 1894 a má otevřeno nepřetržitě, 24 hodin denně.
Po celém Španělsku jsou rozšířené cukrárny Valor, což je značka oblíbené španělské čokolády, a kromě churros v nich můžete ochutnat mnoho dalších lákavých sladkých laskomin.
Určitě neprohloupíte ani návštěvou malých rodinných podniků, které si bedlivě střeží své vlastní rodinné recepty na oblíbenou pochoutku všech Španělů.
„Ovčí“ původ churros
Odkud se churros vlastně vzaly? Ke Španělům pravděpodobně dorazily z Číny. Velice oblíbené se staly mezi pastevci, kteří potřebovali sytý pokrm, jenž je zároveň jednoduchý na přípravu.
Samotný název churros je pak odvozený od plemene ovcí churra, jejichž zahnuté rohy připomínají tvar sladkosti. Ovce se chovají v okolí města Zamora, a právě Zamora je považována za kolébku churros, jak je známe dnes.
Poté co sladkost z odpalovaného těsta dobyla iberský poloostrov, šířila se dále do španělských a portugalských kolonií, takže si dnes na churros v různých obměnách můžete pochutnat v Mexiku, na Kubě nebo třeba v Uruguayi.
Stánky s churros ale postupně rostou i v českých městech a těší se velké oblibě. Tak jako ve Španělsku ale nebudou chutnat nikde jinde na světě. Až tedy příště na jih zamíříte, určitě si churros poručte.