Čtvrť Dótombori: gastronomické centrum Ósaky

Barbora Žižková Barbora Žižková, Expert Radynacestu.cz Vydáno 3. 7. 2018 • Přečteno 2956x

Čtvrť Dótombori je posvátným centrem místní gastronomie.

Břicho Ósaky s obchody a stánky přetékajícími chutným jídlem, světla, hudba a obří makety zdejších delikates na zdech místních budov, které lákají návštěvníky – vítejte ve čtvrti Dótombori, kde určitě nezůstanete o hladu.

Od plavebních kanálů k hudebním klubům

V noci to tady žijeV noci to tady žije

Vznik čtvrti Dótombori se datuje již do roku 1612, kdy šlechtic Jasui Doton začal s rozšiřováním maličké řeky Umezu v zájmu zvýšení možností obchodu v regionu.

I když nedlouho nato zemřel při neúspěšné obraně Ósackého hradu v jedné z posledních bitev před sjednocením Japonska, projekt po něm dokončili jeho následovníci a nový pán Ósackého hradu nechal vzniklý kanál a přilehlou ulici pojmenovat po jejich duchovním otci.

Charakter čtvrti vznikl již v roce 1620, kdy nově vzniklý šógunát Tokugawa zavedl propracované plány pro výstavbu měst a s Dótombori se začalo počítat jako s novou zábavní čtvrtí Ósaky.

V roce 1662 již bylo na hlavní ulici Dótombori šest divadel kabuki, pět divadel bunraku a originální mechanické loutkové divadlo Takedy Karakuriho.

Mnoho restaurací a kaváren bylo otevřeno pro záplavy turistů a návštěvníků hledajících ve večerní čtvrti zábavu či místo, kde zahnat hlad. Během let postupně vymizely tradiční zábavní podniky, jako stará divadla, a byly nahrazeny moderními podniky a kluby. Posledních pět divadel v Dótombori bylo zničeno spojeneckými bombami za druhé světové války.

Hladoví odsud neodejdete

Říká se, že obyvatelé Ósaky utratí za jídlo více než za cokoliv jiného. Je to také místo, kde se zrodil zvláštní termín "kuidaore", který se dá do češtiny přeložit přibližně jako "jí, dokud nepraskne", a označuje se jím strávník, který nepřestane jíst, dokud to je fyzicky možné nebo dokud mu nedojdou všechny peníze.

Tento trochu přehnaný termín popisuje jídelní kulturu města. Vášeň a nadšení místních lidí pro jídlo jde ale ruku v ruce s vysokými nároky na kvalitu pokrmů a vybavení i servis restaurací.

V Ósace, ne zcela překvapivě, vzniklo i množství delikates, které jsou pro město vyloženě typické. Mnoho z nich se stalo velice oblíbenými po celém Japonsku a některé jsou dokonce mezinárodně uznávané a oblíbené speciality. Naštěstí se ve většině případů jedná o levné pokrmy, které si může dovolit opravdu každý. A pokud máte v plánu navštívit Ósaku, tak byste je neměli minout.

Čtení: Zájezdy do Japonska – srovnání a doporučení

To nejlepší z Ósaky

Prodejci takojakiProdejci takojaki

Takojaki jsou kuličky smaženého těsta s kouskem chobotnice. Zvenku křupavé a uvnitř vláčné, podávané s majonézou a speciální tmavou omáčkou, jsou nedílnou součástí večerní pouliční svačiny. Podávají se většinou po šesti nebo osmi kouscích za cenu kolem 200 jenů (cca 40 CZK).

Rozhodně stojí za to pozorovat kuchaře při jejich přípravě, kdy často uvidíte neuvěřitelně rychlou a efektivní práci. Dejte také pozor, takojaki jsou vždy uvnitř velmi horké. Zkuste odolat a počkejte alespoň deset minut, než se rozplynete nad jejich chutí.

Okonomijaki je smažená placka většinou obsahující nasekané zelí, vejce a libovolné množství a kombinace dalších ingrediencí jako slaninu, chobotnici, kukuřici nebo rýžové těsto; to vše zapracované do těsta si připravíte sami přímo na stole. Personál vám samozřejmě bude k ruce v případě potřeby.

Před konzumací se placka ozdobí majonézou, speciální okonomijaki omáčkou, sušenými řasami a tenkými plátky sušeného tuňáka. Množství stylů a variací je podobné snad italské pizze, chuťově a způsobem přípravy jde samozřejmě o jídlo zcela odlišné. Okonomijaki je skvělé, zábavné, chutné a poměrně levné. Určitě ho nezapomeňte ochutnat.

Kušikacu jsou oproti tomu kousky různých ingrediencí, většinou zelenina, různé druhy masa, ryb nebo uzenin, obalené v tenké vrstvě zvláštního těsta a smažené na špejli, které se namáčí do sójové omáčky. Jsou to malé jednohubky často objednávané k pivu nebo na zahnání nočního hladu.

K dispozici je často velký výběr surovin, které si snadno vyberete většinou pomocí obrázků v menu. Pokud vaše japonština není zcela ve formě, je možné, že budete muset občas s obsahem objednávky zariskovat, ale i to se vyplatí. A hlavně, namáčet do omáčky se smí jen jednou!

Teppanjaki znamená doslova "grilování na železném plátu" a překlad technicky dobře popisuje způsob přípravy. Teppanjaki ale není jen o samotném jídle. Grilovací plát je totiž umístěn uprostřed stolu, kolem kterého se ze tří stran posadí hosté, a zkušený kuchař vám připraví vámi vybrané jídlo přímo před očima.

Většinou jde o vynikající hovězí, ryby nebo mořské plody a zeleninu. Teppanjaki restaurace bývají zpravidla lepších kategorií, od čehož se odvíjí také cena. Nicméně při návštěvě ve větší skupině a s přihlédnutím na kvalitu surovin a gurmánský zážitek cena není vůbec nijak přemrštěná a teppanjaki by určitě mělo být součástí gastronomické zkušenosti z "hlavního města jídla", Japonska.

Neonové království jídla

Dótombori je posvátným centrem místní gastronomie, a pokud se vydáte do večerního víru této čtvrti a její hlavní ulice, zcela jistě poznáte mnohem víc než jen dobré jídlo.

Dótombori totiž kromě všech jejích delikates nabízí i nezaměnitelnou atmosféru plnou retro neonových poutačů a obřích pohyblivých maket jídla na fasádách restaurací, je to živý bulvár plný vůní, obchodů se surovinami, míst pro setkávání, malých hospůdek a velkých klubů, drobných stánků i oblíbených restaurací.

Určitě se po ní projděte a nenechte se odradit ani případným deštěm. I ten je součástí zdejší tajuplné a delikátní atmosféry.

Barbora Žižková

Barbora ŽižkováPrůvodce Radynacestu.czExpert Radynacestu.cz

Člověk se nesmí bát, jen tak najde sám sebe.

Japonsko (Ósaka)

Vzrušující město budoucnosti

Vyberte si jeden z našich zájezdů do Ósaky

Zájezdy do Ósaky

Nejbližší volný zájezd již 11. listopadu



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/ctvrt-dotombori/



Doporučujeme z Japonska

Nejnovější z Japonska



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2025