Tip pro vás:
Pokud byste rádi ochutnali dánské pečivo, které vzniklo pod rukama dánského pekaře, ale Praha je ve vašich plánech zatím blíž než třeba Kodaň, zastavte se ve vyhlášené dánské pekárně Mansson Bakery. Najdete ji na Praze 1 (Bílková 8).
Sever válí! Taky patříte mezi vyznavače severského stylu, který už pár let platí za jeden z nejpopulárnějších a nejvyhledávanějších stylů moderního bydlení vůbec? Nebo jste bezhlavě propadli fenoménu severské detektivky? A co takhle vnést trochu severské inspirace i do vaší kuchyně? Vydejte se spolu s námi po stopách dánské kuchyně a nechte se jí inspirovat. Budete se cítit dobře nejen na těle, ale i na duši.
Nechte se zlákat – v hlavní roli prvotřídní jídlo z denně čerstvých surovin
Kalops-hovězí guláš s dušenou zeleninou. Vše je připravováno čerstvě
Dánové si zakládají na promyšlenosti každého jídla, které sestavují výhradně z těch nejkvalitnějších komponentů. V roce 2004 dali severští kuchaři a lidi pohybující se v oblasti propagace severské gastronomie hlavy dohromady a představili takzvaný Manifest Nové nordické kuchyně, který měl pomoct definovat jejich kulinární identitu a nastartovat rozkvět místní gastronomie.
Oblibě se těší především ryby z chladných vod (losos, halibut, sleď aj.), které patří k těm nejvýživnějším. I tak ale Dánové nejedí tolik ryb, kolik by se dalo očekávat od obyvatel přímořského státu.
Chcete ochutnat opravdové gurmánské lahůdky? Tak hurá do restaurace!
Ty dánské totiž patří k těm nejlepším na světě. Dánsko mnozí po právu považují za gurmánské hlavní město Skandinávie. Může se pochlubit dvaadvaceti restauracemi oceněnými prestižní michelinskou hvězdou. A v roce 2016 přibyla na seznam dokonce vůbec první restaurace, která dostala maximální možný počet tří hvězdiček. Jmenuje se Geranium a sídlí v Kodani.
Ve snaze objevovat nové chutě a zajímavé restaurace přijíždí do Dánska stále více turistů. Ti oceňují především neobvyklé kombinace ingrediencí i fakt, že od farmářů až po vyhlášené šéfkuchaře se Dánové zajímají o to, co jedí, proč to jedí a odkud jejich jídlo pochází. Zavítáte-li na některý z dánských trhů, okamžitě narazíte na hromadu stánků, které nabízejí výhradně domácí produkty od místních řezníků, rybářů, cukrářů, pekařů…
Čtení: Zájezdy do Dánska – srovnání a doporučeníKrálovská hostina na louce aneb pohoda s obloženým sendvičem v ruce
Sendviče se připravují na tmavém chlebu s pořádnou porcí mořských plodů
Když máte čas jen na krátký oběd, nebo když se chystáte vyrazit na piknik, přijde vhod opravdu dobrý sendvič bohatě obložený rybami, na studeno upraveným masem, rostbífem, paštikou, šunkou, dary moře, zeleninou, vejci…
Takzvaný smørrebrød (v překladu máslo a chléb), jak Dánové svému tradičnímu pokrmu říkají, si po jejich vzoru dopřejte k obědu. Základem tohoto kulinářského pokladu je kvalitní žitný chléb hranatého tvaru, jenž však přes okázalou oblohu není skoro vidět.
Pokud zabrousíte hlouběji do historie, rázem zjistíte, že sendviče se v Dánsku připravovaly už někdy v 15. století. Tehdy se farmáři pracující na poli občerstvovali plátkem tmavého žitného chleba, na který navršili vše, co zbylo hospodyňkám ve spíži. Byl to nasolený sleď, takzvaný herynek, kousek masa, plátek uzené ryby… Jednomu se až sbíhají sliny. Dnes můžete vybírat mezi jednoduchými verzemi sendvičů i téměř mistrovskými sochařskými díly.
Nebaví vás dlouhé stání u plotny? Dánové to mají podobně, dávají přednost studené kuchyni
V Dánsku si přijdou na své i milovníci sladkého. Ochutnejte semli...
Teplá jídla se v Dánsku jedí zpravidla jen k večeři, která má v životě každé rodiny význačné postavení. Večeři se říká middag, což v překladu znamená střed dne. V minulosti se totiž teplá jídla podávala hlavně k obědu. Během večeře se na stole střídají takové pochoutky, jako jsou masové kuličky v hnědé omáčce, sýry, kompoty, ovocné a zeleninové šťávy…
Na závěr opulentní večeře by měla přijít sladká tečka v podobě tučného a velmi sladkého moučníku. Ochutnejte třeba mandlové věnečky nebo dánskou zmrzlinu.
Tím zdaleka nejoblíbenějším moučníkem je – rødgrød med fløde. Vyslovovat se ale jeho název raději nepokoušejte, ať si neuděláte uzel na jazyku. Tento lahodný dezert se připravuje z čerstvého ovoce a bohatě se zdobí šlehačkou. Oblíbenou příchutí dánských moučníků je lékořice neboli sladké dřevo.
Protrénujte trochu své chuťové buňky: Co ještě v Dánsku vyzkoušet?
Typickým dánským národním jídlem jsou frikadeller, ploché smažené fašírky z mletého masa (nejčastěji z vepřového, ale dělají se také z ryb), podávané s vařenými bramborami, červenou řepou, zelím aj. Další specialitou je pokrm zvaný rullepølse. Jedná se v podstatě o závitek z vepřového žaludku ochucený aromatickými bylinkami a kořením, nejčastěji novým kořením, cibulí a česnekem. Krájí se na plátky a často se dává na sendviče.
Základem dánských pokrmů je vepřové, hovězí, stejně jako kuřecí maso, podávané buď naložené, nebo uzené. Nechybí ani pečená husa či kachna. Zarytí milovníci masa si určitě pochutnají na tradiční vepřové pečeni s křupavou kůrkou zvané flæskesteg.
Závěrem zbývá připít na šťastnou cestu do Dánska… Skål! Na zdraví!
O Dánech je známo, že rádi jedí a pijí. Na prostřeném stole nesmí nikdy chybět opravdu dobrý mok. Z alkoholických nápojů mají Dánové nejraději pivo, které je v podstatě jejich národním nápojem, a různé druhy pálenek. Králem teplých nápojů je lahodná káva. O tom svědčí i fakt, že Dánové na kávovém mistrovství světa opakovaně obsazují ty nejvyšší příčky.
Objedná-li si Dánka nebo Dán pivo, na stole jim nejčastěji přistane klasický ležák plzeňského typu. Čas od času si ale klidně dají i tmavé nebo nějaké speciální pivo. Tradiční značky dánských piv jsou známé i v Česku. Je to Carlsberg, Tuborg či třeba Faxe.
Asi nejproslulejší pálenkou je akvavit, destilát z brambor nebo obilí, ochucený anýzem, fenyklem, kmínem, koriandrem aj., který se podává silně vychlazený. Po vydatném jídle přijde vhod i třešňový likér Heering (též Peter Heering), jehož tradice výroby sahá až do roku 1818.