Tip pro vás…
Pokud si chcete dát jen rychlý oběd, nic velkého a drahého, doporučujeme v dánské metropoli navštívit krytou tržnici Torvehallerne. Pekárny, kavárny, malá bistra aj. tu v nezvyklém prostředí nabízejí prvotřídní severskou gastronomii.
Svíčková se šesti už vám nechutná, knedla vepřa zela máte plné zuby a ovocné knedlíky vás k smrti nudí? Dopřejte si tentokrát něco extra a vyrazte na sever Evropy za vysokou gastronomií. Počet dánských podniků oceněných michelinskou hvězdou se letos opět rozrostl. Těšit se můžete na báječnou zábavu a nepřekonatelný koncert chutí a vůní.
Jídlo v moderní době naštěstí není jen nutností k přežití. Dánská kuchyně, to je spousta elánu, energie, experimentování a na talířích jedna dobrota za druhou. Když jsme tu byli naposledy, znovu jsme museli ocenit její jednoduchost, čistotu, čerstvost a zároveň obrovský respekt k lokálním surovinám a ročním obdobím.
31 hvězdiček si mezi sebou letos rozdělilo 26 prestižních michelinských podniků. Ceny pokrmů tu sice dosahují astronomických výšin – vždy však zaplatíte za vynikající jídla připravená z ingrediencí té nejvyšší kvality.
Seznam nejznámějších michelinských restaurací v Kodani, jako je Kadeau, Den Røde Cottage, Kiin Kiin, Søllerød Kro, Geranium a další, nově doplnila třeba restaurace Jordnær sídlící v půvabném historickém hotelu Gentofte.
Rozhodně se připravte na to, že vás v Dánsku čeká rozmařilé přemítání, kam se vypravit na snídani, kde poobědvat a v které restauraci si rezervovat stůl na večeři. Za vrcholným gastronomickým zážitkem však v Dánsku nemusíte jen do luxusních a drahých michelinských restaurací. I kuchaři z malých bister se postarají o to, abyste na místní kuchyni nikdy nezapomněli.