Tip pro vás...
Nejlepší obchod s mochi v celém Japonsku má pravděpodobně město Nara. Jmenuje se Nakatanidō a cena jednoho knedlíčku začíná už na 130 jenech.
Ať žije rozmanitost! V životě i na talíři. Proč jíst na dovolené stále stejná jídla, když je tolik lákavých možností? Na gurmetských výletech je přece nejlepší okusit nepoznané. V poslední době získali celosvětový věhlas a obří dávku publicity výrobci tradičních japonských rýžových koláčků. Máte příležitost odvézt si z Japonska originální zážitek – ochutnejte mochi!
Připravte své smysly na neobvyklou chuť a ještě nejobvyklejší strukturu. Mochi (čtěte moči) mají svou sladkou i slanou verzi a nejlépe chutnají čerstvé. Jejich příprava je spjata především s oslavami japonského Nového roku, ale v místních obchodech jsou k mání celoročně.
Možná se i vám naskytne příležitost přihlížet výrobnímu ceremoniálu zvanému mochitsuki (čtěte močicuki). Nejprve je potřeba uvařit sladkou lepivou rýži, která se přes noc namáčela, a vytvořit těsto. Zpracování těsta vyžaduje typické nástroje – velkou nádobu (hmoždíř) jménem usu a dřevěnou palici kine.
Příprava mochi stojí na dvou zručných a zkušených výrobcích. První buší dřevěnou palicí do těsta v hmoždíři. Úkolem druhého je, aby těsto neustále obracel a zároveň do něj přidával vodu. Práce výrobců tak chvílemi připomíná bojový tanec. Vše má ale naprosto jasná „pravidla hry“, aby nedošlo ke zranění.
Mochi hravě zvládnete připravit i sami doma. Nachystejte si 1 hrnek lepkavé rýžové mouky mochiko (160 g), 3/4 hrnku vody (180 ml), 2 hrnky cukru (400 g), kukuřičný škrob a sladkou fazolovou pastu anko.
V misce, ideálně kovové, smíchejte rýžovou mouku s vodou. Misku postavte na hrnec s vodou a směs vařte v páře cca 20 minut. Vzniklou hmotu přendejte do hrnce a na mírném ohni vše svařte s 1/3 cukru. Až se cukr rozpustí, přidejte další 1/3 cukru a tento postup pak ještě jednou zopakujte. Pozor na připálení! Hotové těsto přesuňte z hrnce na plech a hojně poprašte kukuřičným škrobem. Rukama hmotu vyválejte. Nakrájejte ji na kostičky nebo na větší čtverce – a do těch zabalte pastu anko, čímž vznikne malý bochánek. Dobrou japonskou chuť!
Domovem nejrychlejších výrobců mochi je japonské město Nara v regionu Kansai, jehož památky figurují na seznamu UNESCO. Mistr mochi Mitsuo Nakatani říká, že při výrobě skutečně dobrých knedlíčků mochi je nutné bušit do těsta dostatečně rázně, neboť velmi rychle chladne. Experimentujte i vy s neotřelými chutěmi a poznejte japonskou kuchyni zase o kousek víc.