Deset gastrozážitků v New Yorku? Překvapivě ano! Jen musíte vědět co a kde…

Karolína Petrová Karolína Petrová, Expert Radynacestu.cz Vydáno 18. 8. 2024 • Přečteno 320x

Jsou ikonami New Yorku, ale nenajdete je jen na jednom místě. Je jich překvapivě spousta a většinou mají trvanlivost pouhý den. Jsou to zdejší speciality!

New York City je známý svou pestrou a dynamickou kulinářskou scénou, která odráží multikulturní povahu města. Krom neuvěřitelného množství mezinárodní kuchyně má však New York i několik jídel, která zde zdomácněla a k metropoli neodmyslitelně patří. 

Výhodou je, že spousta podniků nabízí více pochutin, takže v jedné cukrárně můžete ochutnat několik ikonických sladkostí, v jednom stánku na ulici zase různá teplá jídla. Kolikrát ani nemusíte složitě hledat a zjišťovat, co vlastně jsou to ta newyorská nej. 

1. New York-Style Pizza

Joe’s Pizza je legendární místoJoe’s Pizza je legendární místo

New York-Style Pizza má kořeny v italském přistěhovalectví na počátku 20. století, zejména v oblasti Little Italy. Styl pizzy se ale postupně vyvíjel pod vlivem amerických chutí a preferencí, což vedlo ke vzniku specifických rysů, jako je tenká kůra a bohaté sýrové pokrytí. Pizza se peče v horké peci, kde se kůra rychle zpevní a vytvoří se křupavá textura, zatímco sýr a další přísady, jako je například pikantní salám pepperoni, se rozplývají uprostřed.

Podniky Di Fara, Lombardi’s a Joe’s Pizza jsou legendárními místy, kde můžete ochutnat pravou newyorskou pizzu.

2. Bagels with Lox and Cream Cheese

Navštivte při svých toulkách některý z nejznámějších podnikůNavštivte při svých toulkách některý z nejznámějších podniků

Neexistuje snad američtější pečivo než je bagel, i když jeho původ bychom našli u židovských komunit v Polsku. Tradiční bagely jsou vyrobeny z kvašeného těsta, které se vaří ve vodě a poté peče, tím pečivo dostane specifickou texturu a skořápku. Nejtypičtější variantou je bagel s uzeným lososem a krémovým sýrem Philadelphia.

Navštivte při svých toulkách některý z nejznámějších podniků s bagely ve městě. Za zmínku stojí minimálně Russ & Daughters nebo H&H Bagels. Anebo to zkuste jen tak u stánku na ulici.

Čtení: Zájezdy do USA – srovnání a doporučení

3. New York Cheesecake

Cheesecake má typicky tenkou, křehkou kůruCheesecake má typicky tenkou, křehkou kůru

Dalším gastronomickým klenotem, jehož začátky nalezneme v newyorské židovské čtvrti, je typický New York Cheesecake. Cheesecake má tenkou, křehkou kůru, která je často vyrobena z těsta na máslové sušenky. Nejdůležitější částí cheesecaku je však krémová vrstva. Ta bývá vyrobena z kombinace tvarohového sýra, smetany, vajec, cukru a citronové kůry.

Junior’s je ikonickým místem, kde můžete ochutnat originální newyorský cheesecake, za návštěvu ale stojí i podniky Eileen's Special Cheesecake nebo Two Little Red Hens.

4. Hot Dogs

Newyorské hot dogy jsou obvykle servírovány v měkké housceNewyorské hot dogy jsou obvykle servírovány v měkké housce

Newyorské hot dogy jsou obvykle servírovány v měkké housce, která je rozříznuta napůl, aby se do ní snadno vešel párek. Tady se ale většinou jedná o vařenou nebo grilovanou vepřovou nebo hovězí klobásu. Na tu vám dají dle vaší chuti a libosti hořčici, kečup, nakrájenou cibuli, nakládané okurky, zelí nebo zeleninu. Anebo všechno dohromady.

Legendární Nathan's Famous na Coney Islandu je jedním z prvních a nejslavnějších míst, kde byly hot dogy prodávány ve velkém měřítku. Otevřel se v roce 1916 a stále je považován za jedno z nejlepších míst, kde si dát hot dog v New Yorku. Každý rok 4. července se koná soutěž, v níž soutěžící z celého světa bojují o titul šampiona v pojídání hot dogů. Mají určen časový limit (obvykle 10 minut), během kterého se snaží sníst co nejvíce hot dogů v houskách spolu s příslušnými přílohami (jako je hořčice a nakládaná zelenina). Aktuální rekord (v r. 2024, pozn.redakce) drží Joey Chestnut, který v roce 2021 snědl 76 hot dogů za 10 minut.

Nejlepší je ale prostě jen vyzkoušet některý ze stánků na ulici, ideálně takový, kde je fronta.

5. Pastrami on Rye

Sendvič se obvykle podává teplý, aby bylo pastrami měkké a šťavnatéSendvič se obvykle podává teplý, aby bylo pastrami měkké a šťavnaté

Základem sendviče s pastrami je samozřejmě a jednoznačně maso. Hovězí maso, nejčastěji hrudí, se nakládá na několik týdnů do soli a koření, aby se pak nechalo vyudit nad dřevěným kouřem. To mu dodává tu správnou vůni a barvu. Maso se pak nakrájí na tenké plátky a tradičně podává na dvou plátcích čerstvého žitného chleba, který je lehce opečený. Sendvič se obvykle podává teplý, aby bylo pastrami měkké a šťavnaté. Klasicky se servíruje s okurkovým nálevem nebo kysaným zelím na boku, přílohou můžou být bramborové lupínky, kysané zelí, okurky nebo coleslaw.

Za návštěvu rozhodně stojí Katz’s Delicatessen. Tento legendární podnik na Manhattanu je jedním z nejznámějších míst, kde můžete autentické pastrami ochutnat.

6. Black and White Cookie

Polovina koláče je potažena bílou cukrovou nebo vanilkovou polevouPolovina koláče je potažena bílou cukrovou nebo vanilkovou polevou

Základem černobílé sušenky je měkké dortové těsto, které je lehké a nadýchané, spíše je ale podobné piškotovému těstu než klasickému sušenkovému těstu. Nečekejte ale žádnou jednohubku, sušenka (nebo spíše koláč) má obvykle kulatý tvar s průměrem kolem 10–12 cm. Po upečení je spodní strana hladká a vrchní strana mírně vypouklá. Polovina koláče je potažena bílou cukrovou nebo vanilkovou polevou a druhá polovina je tmavá, z čokolády nebo kakaové glazury.

Vyzkoušejte sušenku v Baked by Melissa, slavném Zabar's nebo v Glaser's Bake Shop, kde prý původně sušenka vznikla.

7. Egg cream

Tradiční egg cream lze ochutnat na místech jako Katz's DelicatessenTradiční egg cream lze ochutnat na místech jako Katz's Delicatessen

Egg cream je klasický newyorský nápoj, který má dlouhou historii a je známý svou jedinečnou chutí a jednoduchým složením. Navzdory svému názvu neobsahuje ani vejce, ani smetanu. Jeho základem je plnotučné mléko, které se smíchá s čokoládovým sirupem, tradičně značky Fox's U-bet, a sycenou vodou (seltzerem). Směs se rychle promíchá, aby se vytvořila pěna na povrchu, což nápoji dodává jeho charakteristickou krémovou texturu.

Tradiční egg cream lze ochutnat na místech jako Katz's Delicatessen, Eisenberg's Sandwich Shop nebo v Lexington Candy Shop.

8. Soft pretzels

Hotové soft pretzels jsou měkké a vláčné uvnitřHotové soft pretzels jsou měkké a vláčné uvnitř

Soft pretzel je druh pečiva, které je oblíbené zejména ve Spojených státech a taky v Německu. Je charakteristický svým měkkým a nadýchaným těstem, které má jemně slanou chuť. Po vykynutí se těsto rozválí na dlouhé prameny a formuje do typického preclíkového tvaru, před pečením se navíc preclíky krátce ponoří do roztoku jedlé sody, což jim dodá jejich charakteristickou chuť a tmavě zlatavou kůrku. Po vyjmutí z roztoku se preclíky posypou hrubou solí a následně pečou v troubě. Hotové soft pretzels jsou měkké a vláčné uvnitř, zatímco jejich povrch je jemně křupavý. 

Tento druh pečiva se často podává teplý a je oblíbený jako rychlé občerstvení, často se prodává na ulicích, v pekárnách a na sportovních stadionech. Jistotou jsou podniky Sigmund's Pretzels, Brooklyn Pretzel Company, Eli's Soft Pretzels nebo vyhlášený The Original Pretzel Stand u nádraží Grand Central.

9. New York Deli Pickles

New York Deli Pickles jsou tradiční nakládané okurkyNew York Deli Pickles jsou tradiční nakládané okurky

New York Deli Pickles jsou tradiční nakládané okurky, které mají své kořeny v židovské kuchyni a jsou oblíbenou pochoutkou v New Yorku a dalších částech Spojených států. Tyto okurky jsou typické pro svou intenzivní a kyselou chuť, a to především díky marinádě z octa, vody, soli, cukru a různých koření, jako jsou kopr, česnek, hořčičné semínko a pepřové kuličky. Důležitým prvkem jejich výroby je proces fermentace, který přispívá k vytvoření jejich charakteristické chuti a křupavosti. New York Deli Pickles jsou často podávány jako vedlejší příloha k sendvičům, jako jsou pastrami nebo corned beef.

Navštivte The Pickle Guys, Guss' Pickles nebo Brooklyn Brine Co. Anebo si prostě jen v supermarketu kupte skleničku okurek značky Frankie's nebo B&G.

10. Brooklyn Lager

Toto pivo je spodně kvašené, je tedy čisté a osvěžujícíToto pivo je spodně kvašené, je tedy čisté a osvěžující

Brooklyn Lager je ikonické pivo, které je vyráběno Brooklyn Brewery, jedním z nejvýznamnějších řemeslných pivovarů ve Spojených státech. Pivovar byl založen v roce 1988 Stevem Hindym a Tomem Potterem v Brooklynu, inspiraci si majitelé vzali u tradičních vídeňských ležáků. Použití amerických a německých chmelů, jako je Cascade, ale dodává pivu výrazné chmelové aroma s tóny citrusů a květin.

Toto pivo je spodně kvašené, je tedy čisté a osvěžující, s obsahem alkoholu kolem 5,2 %, což z něj činí přístupný nápoj pro širokou škálu pijáků piva.

Teď už v pivovaru vyrábí různé druhy piva a exportují do celého světa. Můžete si tak třeba vychutnat ležák u řeky Hudson v New Yorku nebo třeba pivo typu IPA ve Finsku.

Pokaždé, když do New Yorku jedeme, dáváme si za úkol najít nejlepší verzi jednoho z výše uvedených. Takže jednou hledáme nejlepší hot dog, jednou zase testujeme všechny cheesecaky a cookies. A až budeme mít hotový žebříček, dáme vám vědět. 

Patří sem samozřejmě i takové ikony jako salát Waldorf, vejce Benedikt a spousta původně italských nebo židovských pokrmů, které zde zdomácněly a časem se proměnily. To ale zase někdy příště!

Karolína Petrová

Karolína PetrováSpecialista Radynacestu.cz

Tyto zájezdy pro Vás připravuji

Další zájezdy

USA (New York)

New York, New York!

Vyberte si jeden z našich 10 zájezdů do New Yorku

Zájezdy do New Yorku

Nejbližší volný zájezd již 6. prosince



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/deset-gastro-zazitku-v-new-yorku/



Doporučujeme z USA

Nejnovější z USA



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2024