Namísto přecpaných prázdninových pláží krásná přírodní podívaná. Méně turistů, více klidu, nižší ceny a netradiční destinace. Po turistech ze západní Evropy stále více i Češi odkládají dovolenou až na podzim. Nový trend podzimního cestování potvrzují specialisté i průvodci ze serveru Radynacestu.cz. A o zajímavé destinace není nouze: podzimní Skotsko zahřeje sklenkou whisky, v Kanadě můžete navštívit cukrové chaty, v Japonsku meditovat v náruči čarokrásných pestrobarevných javorů momidži, ve Švýcarsku ochutnávat lahodnou čokoládu a ve Francii můžete popíjet mladá vína, včetně světoznámého Beaujolais.
1. Kanada: panenská příroda se sladkou tečkou
Zvažujete-li výlet do panenské přírody, Kanada je jasnou volbou. Kanadská rozlehlá a divoká příroda nabízí po celý rok dechberoucí scenérie, zvláště nezapomenutelné právě na podzim, kdy se lesy obarví tisícem pastelových odstínů, zarámují křišťálová jezera, to vše s panoramaty sněhem pocukrovaných ostrých horských štítů. Toulky přírodou obohatíte o ochutnávku pověstného javorového sirupu, který Kanaďané vyrábějí i konzumují na bezpočet způsobů.
„Opravdu autentický zážitek spojený s javorovým sirupem vám dopřeje některý z místních podniků, kterým se říká cabane à sucre, česky cukrová chata. Najdete je zejména ve frankofonním regionu Québec,“ doporučuje Hana Suchánková, průvodkyně po Kanadě z cestovatelského portálu Radynacestu.cz.
V cukrových chatách vás družní Kanaďané rádi přivítají a dají vám ochutnat své typické javorové pochoutky, jako jsou vafle nebo palačinky. Vyzkoušet ale můžete i další pokrmy, u kterých byste si sladký javorový sirup asi běžně nedokázali představit. Kanaďané používají javorový sirup skoro stejně často jako Američané kečup nebo majonézu. Ochutnejte tedy určitě v javorovém sirupu marinovaná kuřecí křidélka, burgery s javorovou majonézou, výbornou zeleninu glazurovanou javorovým sirupem či javorovo jablkovou polévku.
Čtení na podobné téma10 důvodů, proč navštívit Kanadu: úchvatná příroda, pulzující velkoměsta a bohatá sbírka jmenPřečíst
Pokud neholdujete sladkému, rozhodně ochutnejte kanadské víno. Kanada totiž není jen zemí severské přírody, oblast jižního Ontária v okolí Velkých jezer na východě a jižní část Britské Kolumbie a údolí Okanagan na západě Kanady jsou známé a světově proslulé vinařské regiony. Například Cabernet Franc z vinařství Painted Rock (Okanagan) nebo Chardonay z vinařství Checkmate (Okanagan) získala v hodnocení přes 90 bodů.
2. Japonsko: čarokrásná náruč podzimních zahrad
Nejsou to jen jarní kvetoucí sakury z cestopisů Joe Hlouchy, ale především melancholické podzimní krajiny a zvláště pečlivě budované zahrady, které uchvátí každého návštěvníka Japonska.
„Japonské javory zvané momidži jsou na podzim obzvlášť fotogenické. Díky svým oranžovým až rezavým barevným tónům vytvářejí skvělou příležitost pro fotografy a japonské přírodě dodávají neobvyklou atmosféru,“ říká Vladimír Soukup, průvodce po Japonsku z cestovatelského portálu Radynacestu.cz.
Japonský smysl pro dokonalost, například při tvorbě zahrad, bere v potaz nejen symbolickou hodnotu rostlin a stromů, ale právě jejich barevnost v různou roční dobu. Podzim v Japonsku nabízí příjemné vlahé počasí s chladnějšími, mlžnými rány a příjemně prosluněnými a teplými dny.
Momidži najdete právě pro jejich úžasnou paletu barev ve většině japonských zahrad, především v Kjótu. „Mezi nejkrásnější místa patří Zlatý pavilon (Kinkakudži), Stříbrný pavilon (Ginkakudži) nebo půvabná Stezka filozofů,“ doporučuje Vladimír Soukup. „Jsou to skvělá místa k oddychu, meditacím a dokonalým estetickým zážitkům…“
Japonsko má překvapivě spoustu divoké přírody, které dominuje sedm národních parků. V parku Chubu Sangaku se můžete procházet po horách s názvem Hida, jejichž vrcholky vystupují do výšky přes 3 000 metrů nad mořem a nabízejí dechberoucí výhledy. Silným zážitkem je také výlet k nejaktivnějšímu japonského vulkánu Mount Asama, který ční nad okolím ve výšce 2 568 metrů a naposledy chrlil do okolí popel a kouř v červnu roku 2015.
Čtení: Zájezdy do Švýcarska – srovnání a doporučeníČtení: Zájezdy do Skotska – srovnání a doporučeníČtení: Zájezdy do Francie – srovnání a doporučeníČtení: Zájezdy do Japonska – srovnání a doporučení3. Francie: za vínem na Montmartre
Užijte si uličky Montmarteru se sklenkou vína
Bez vína by to nebyla Francie. Pro vinařský zážitek však nemusíte cestovat do Bordeaux, Burgundska nebo k břehům řeky Rhony. Skvělou přehlídku francouzského vinařství a gastronomie nabízí i říjnová Paříž.
Milovníky vína a skvělého jídla potěší každoroční vinobraní na Montmartru, které se pravidelně již od roku 1934 koná druhý týden v říjnu od středy do neděle a do něhož se zapojují desítky místních restaurací a bister. Koneckonců Montmartre je jediná čtvrť v Paříži, kde jsou fungující vinice.
„Francouzi tomuto svátku vína a chutí přezdívají Gourmetská stezka. Můžete zde kromě stovek vín ochutnat i vyhlášené francouzské delikatesy,“ říká Veronika Uhrová, průvodkyně Francií z cestovatelského portálu Radynacestu.cz.
Dejte si vyhlášená játra vodních ptáků foie gras, jemné palačinky crêpes či proslulý jablečný koláč Tarte Tatin. Ochutnat můžete také ústřice, hřebenatky nebo u Francouzů velmi oblíbené malé mušle coquillages.
S vínem se skvěle snoubí boeuf bourguignon, výtečné hovězí udušené na červeném víně z Burgundska, vyhlášené vinařské oblasti. S ochutnávkou začněte včas, nejlépe v dopoledních hodinách. Vinobraní navštíví každoročně okolo 400 tisíc lidí, večer je na Montmartru doslova hlava na hlavě. „A pravou francouzskou atmosféru je třeba si užít v klidu a bez zbytečných tlačenic,“ doporučuje Veronika Uhrová. Součástí vinobraní je doprovodný program, tedy spousta muziky, divadel, alegorický průvod masek či monumentální ohňostroj.
4. Švýcarsko: čokoláda i sýr od mistrů, wellness a hory
Ochutnejte pravou švýcarskou čokoládu
Ano, je to tak. V Evropě pravděpodobně nedostanete kvalitnější čokoládu a sýr než ve Švýcarsku. Čokoláda zde má velkou a váženou tradici hned kvůli několika průkopníkům, jako jsou Rodolphe Lindt nebo Jean Tobler, jejichž jména dodnes nesou právě oblíbené čokolády. V každém kantonu se navíc pyšní jinou čokoládovou pochoutkou.
„V kantonu Jura si můžete pořídit například čokoládové hodinky, v Bernu zase nabízejí čokoládové medvídky. Nabídka se mění také s ročním obdobím – na jaře jsou všude čokoládové květiny, na podzim zase čokoládové kaštany,“ láká na ochutnávku Kateřina Herková, zkušená průvodkyně po Švýcarsku z cestovatelského portálu Radynacestu.cz, „pokud byste si chtěli prohlédnout jak švýcarští mistři čokoládu připravují, doporučila bych vám navštívit například čokoládovnu ve městě Flawil nebo Buchs. Můžete navštívit i čokoládovnu giganta Nestlé poblíž města Broc."
Ještě více a hlouběji jsou ve švýcarské kultuře zakořeněné sýry. Zdejší samozřejmostí jsou tedy sýrárny, které můžete navštívit doslova kdekoliv po celém Švýcarsku – například ve městech Leysin, Riederalp nebo Airolo. Jasným příkladem dlouhé sýrařské tradice je pak kraj Emmental.
Čtení na podobné témaŠvýcarský sýr: fenomén švýcarské gastronomiePřečíst
Tušíte správně, právě odsud pochází legendární a světově rozšířený děrovaný sýr. Kraj Emmental je gastroturismu celkově velmi nakloněn a zdejší kuchyně, založená na sýru a smetaně, je vyhlášená po celé zemi. „Cestovatelům nejčastěji doporučuji, ať vyzkouší čtyřchodové menu, tzv. Ämmitaler Ruschtig, které jim s pomocí místního perlivého vína, sýrového salátu s pletýnkou, polévky se šlehačkou, vepřového s bramborami a zeleninou a proslulé sněhové pusinky se šlehačkou, zmrzlinou a karamelovou polevou představí emmentálskou kuchyni a kulturu v plné kráse,“ doporučuje Kateřina Herková.
Návštěva Švýcarska by samozřejmě nebyla kompletní bez zastávky u jedné z nejkrásnějších a nejfotografovanějších hor světa – Matterhorn. Ta ční do výšky 4 478 metrů na hranicích s Itálií a byla by rozhodně škoda se k ní nepodívat. Cestu na nebo z Matterhornu navíc můžete spojit s návštěvou oblasti Leukerbad s krásným jezerem Daubensee, která se pyšní největšími a nejvýše položenými lázněmi a wellness centry v Alpách.
„Je to asi má nejoblíbenější lázeňská a wellness oblast ve Švýcarsku a všem ji doporučuji. Je zde 76 termálních pramenů, 30 termálních nádrží a nabízí zde opravdu nespočetné množství ozdravných procedur, které stojí za to absolvovat,“ chválí Leukerbad Kateřina Herková.
5. Skotsko: za „Lochnesskou“ a whisky
Jsou země, které je vhodné vidět v létě a pak jsou země, které člověk musí zažít na podzim. Přesně takovou zemí je Skotsko. Na podzim totiž získává svou typickou, lehce pošmournou a chladivou atmosféru.
Navštivte lesy obklopené legendární jezero Loch Ness, které je se skoro 60 čtverečními kilometry zároveň druhým největším jezerem ve Skotsku. „Bájnou lochnesskou příšeru vyhlížejte ze zříceniny hradu Urquhart, který byl postaven přímo na břehu jezera na malém vyvýšeném pahorku,“ doporučuje Magdaléna Jurczygová, průvodkyně z cestovatelského portálu Radynacestu.cz a specialistka na Skotsko. Milovníci podzimního tajemna, zamlžených vřesovišť a historických zákoutí si ve Skotsku přijdou na své: jen hradů, hradišť a zřícenin je zde přes 3000.
Velkou předností Skotska je také fakt, že Skotové vynalezli asi nejlepší způsob, jak se s drsným počasím vypořádat. Pokud trochu profouknete při podzimním pěším výletu po pahorcích a vřesovištích, ohřejte se v některé z proslulých krčem. „Není nic lepšího, než si v podvečer oddychnout u hřejivého krbu a poslechnout tradiční živou hudbu. Garantuji, že v takovém prostředí pravá skotská whisky chutná jinak a lépe,“ doporučuje Magdaléna Jurczygová z cestovatelského portálu Radynacestu.cz. Skotové, známí svou družností, vás jistě nenechají u jediné rundy.
Čtení na podobné témaSkotská whisky: národní nápoj, na který jsou Skoti náležitě hrdíPřečíst
Největší sbírku tohoto zlatavého moku, téměř čtyři tisíce láhví, mají v Muzeu skotské whisky v centru Edinburghu. Kromě ochutnávky zde můžete vidět na vlastní oči výrobní proces whisky, který je vám zprostředkován v podobě interaktivní repliky lihovaru, kterou projedete v sedačce ve tvaru sudu.
Místní znalci vám rádi ukáží, jak whisky správně degustovat, a jeden z prohlídkových okruhů zahrnuje dokonce zážitkovou večeři, na níž nebude chybět vyhlášený haggis.