Tip pro Vás:
Na báječný Eierschecke a kávu zajděte např. do stylové Café Central na náměstí Altmarkt naproti kostelu Kreuzkirche.
Máte po celém dni stráveném v Drážďanech prohlížením památek chuť dát si dobrou kávu a k ní něco sladkého? Pak si určitě zajděte na Dresdner Eierschecke, tradiční drážďanský zákusek, který se stal pojmem v celém Sasku.
O co vlastně jde?
Klasický Eierschecke je specialita ze Saska a Durynska, která má mnoho variant. Jde o nadýchaný vaječný koláč na plech z kynutého těsta se třemi vrstvami – buď z jablek, tvarohu, máku, nebo polevy ze šlehačky, celých vajec, cukru a mouky.
Kde se vzal název?
Název je odvozen od horní vrstvy
Jako Schecke se původně ve 14. století označoval druh mužského oblečení, který se skládal ze tří částí. Název Eierschecke (vaječný Schecke) se odvozuje od horní vrstvy, která sestává z krémovitě umíchaných vaječných žloutků s máslem a cukrem, vanilkovým pudinkem a vyšlehaným bílkem.
Prostřední vrstva bývá tvarohovo-vanilkový puding a základ tvoří třené nebo kynuté těsto. Toto je varianta Drážďanského Eierchecke. Vylepšit se ještě dá přidáním rozinek, mandlí či čokoládovou polevou.
Teď už si jen v Drážďanech najděte příjemnou kavárnu či cukrárnu a nechte se zlákat jejich výborným Eierschecke. Guten Appetit!