Rozmanitost jídel ve Spojených arabských emirátech je přepestrá, což je dáno především rozličnými národnostními skupinami, které na území žijí. Velké zastoupení má kuchyně arabská, kterou doplňuje kuchyně marocká, thajská, čínská, íránská, polynéská, mexická, libanonská i japonská.
Směs těchto kuchyní dává jídlům různorodou chuť, šťavnatost, kořenitost, sladkost i slanost, kyselost i hořkost, tedy (jednoduše řečeno) univerzálnost. Z místní nabídky si opravdu musí vybrat téměř každý.
Zelenina
Zeleninu najdeme ve všech chodech
Základem každého jídelníčku je čerstvá zelenina, používají se papriky, cukety, okurky, rajčata, olivy, lusky, lilky, fazole, luštěniny a česnek. Zelenina se jí pečená, smažená, čerstvá, grilovaná, vařená, připravují se z ní zeleninové saláty. Velmi chutnou zeleninou je tzv. okra, zelenina podobná cuketám, ale v miniaturním provedení. Výborně chutná jako grilovaná nebo pečená, také se přidává do zeleninových salátů.
Koření
Obchod s kořením a místními sladkostmi
Nezastupitelnou roli v emirátské kuchyni hraje koření, které má v zemi dlouholetou tradici a bez něhož by se místní kuchyně neobešla. Koření se používá téměř do všech jídel i do těch sladkých. Při přípravě masa se používá dosti česnek, a to v čerstvé nebo sušené podobě, šafrán, koriandr, ambra nebo různé kořenící směsi.
Čtení: Zájezdy do Dubaje – srovnání a doporučeníMaso
Oblíbené jsou masové směsi z jehněčího
Jelikož je Dubaj islámskou zemí, neočekávejte na jídelníčku vepřové maso, jehož konzumace je zde přísně zakázána. K oblíbeným masům patří ryby, jehněčí, drůbeží, kůzlečí, hovězí i velbloudí. Maso se zpravidla griluje, smaží na otevřeném ohni, dusí a peče.
Speciality
Jednou ze specialit je pikantní shawarma
Tradičním místním jídlem je shawarma, připravuje se z kuřecího nebo jehněčího masa, nakládané zeleninové směsi a čerstvých rajčat. Hotové jídlo se polévá studenou česnekovou omáčkou. Na ulici ji tradičně dostanete v chutném pita chlebu.
Ke sladkým místním specialitám patří pudingový dezert, který se servíruje teplý, s vanilkovou zmrzlinou.
Na jídelníčku se často objevuje dýně, která je naplněná mletým jehněčím masem. Jako příloha se podává rýže, ale častěji se přikusuje arabský chléb a čerstvá zelenina.