Kdo by neznal Egypt, zemi faraonů, a její impozantní památky! Do Egypta za těmito památkami a za koupáním v Rudém moři míří každý rok velké počty návštěvníků, nicméně ne každý z nich během své cesty pozná i egyptskou kuchyni. Je to především proto, že většina turistů využívá služby hotelových řetězců, které se snaží, aby hostům chutnalo, a proto připravují především pokrmy mezinárodní kuchyně. Svěží a pestrá egyptská kuchyně ale má opravdu co nabídnout, a proto stojí za to vynechat večeři v hotelu a zamířit ven do místních restaurací. Co dobrého si tam můžete dát?
Maso po egyptsku
Egypťané milují maso a umí ho skvěle připravit. V místních restauracích se tak setkáte s nám docela známým kebabem – v Egyptě se tímto termínem označují namarinované a ugrilované kousky masa, jež můžou být z jehněčího, skopového, telecího nebo taky z drůbeže. Jiným typem masového pokrmu je takzvaná kofta – jsou to fašírky mletého masa, výborně okořeněné a podávané s místním chlebem.
A pokud si u nás zvyknete pochutnávat na gyrosu, v Egyptě si můžete dát obdobný sendvič s trhanými kousky masa – jmenuje se šawerma a stánky s tímto masem potkáte doslova na každém rohu. Jediný typ masa, který v Egyptě neuvidíte, je vepřové – to je povolené pouze v křesťanských komunitách a často pochází z dovozu.
Bez ohledu na náboženské vyznání se v egyptských domácnostech i restauracích podává další delikatesa – nadívaná holoubata. Chov holubů lze vidět na březích Nilu, kde obývají věže z vepřovic, postavené právě za tímto účelem.
Holoubata se před upečením naplní zeleninou (zejména cibulí) a rýží nebo nám méně známou obilovinou bulghur a patřičně dochutí kořením. Zatímco doma se tento pokrm připravuje na slavnostní příležitosti, v tradičních restauracích si nadívaná holoubata můžete dopřát kdykoliv.
Stolujte jako Egypťané
U stolování se jídlo nabírá převážně místním chlebem
Pokud se vydáte do autentické egyptské restaurace na jeden z masových pokrmů, uvidíte, že se maso povětšinou podává s chlebem a jednoduchým salátem. Na stole k tomu většinou naleznete hustou bílou omáčku s hořkou chutí – je to tahina, omáčka ze sezamových semínek, která jde jak k masu, tak k salátu, ale můžete ji jíst i čistě s chlebem jako předkrm.
Pokud jste zvyklí začínat oběd nebo večeři polévkou, v Egyptě si ji můžete dát taky – Egypťané znají několik velmi chutných polévek, včetně slepičí nebo čočkové. A pokud na jídelním lístku objevíte polévku s ptačími jazyky, nelekněte se – jde o typ drobné těstoviny ve tvaru ptačích jazýčků, jež se přidávají do zeleninové polévky. A kromě tohoto značně exotického názvu vás u polévek může překvapit další věc – dochucují se čerstvou citronovou šťávou, proto při jejich podávání nechybí na stole půlka citronu.
A když už jsme u toho stolování – ve většině restaurací naleznete koutek s umyvadlem, protože čistota rukou je před stolováním velmi důležitá. Řada pokrmů se také nabírá chlebem, a proto si nejspíš budete muset ruce umýt i po jídle. Kromě pochutin na stole téměř vždy naleznete plastovou láhev s vodou, která je zdarma. A nezapomeňte – v Egyptě se jí pouze pravou rukou, a to i když máte v rukou vidličku i nůž.
V takovém případě si po rozkrájení jídla Egypťané jednoduše vymění nůž za vidličku nebo prostě krájí levou. Kromě toho ani u jídla nezapomínají na Boha – před začátkem stolování říkají bismiláh (ve jménu Boha) a po jídle zase poděkují formulkou alhamduliláh.
Čtení: Zájezdy do Egypta – srovnání a doporučeníChlebová kultura v Egyptě
Již jsme několikrát zmínili chléb – ten egyptský je ve formě pity různé tloušťky. Nejběžnější je takzvaný éjš, který se jí po celý den jako příloha k různým pokrmům. Řada z nich se bez chleba vůbec neobejde, jelikož se podávají bez příboru a nabírají právě kousky chleba. Příkladem takového jídla je nám dobře známý humus – pasta z cizrny. Ta egyptská může být jemně okořeněná, dochucena olivovým olejem nebo jinými pochutinami.
Humus ale zdaleka není jediným pokrmem, jenž se jí s chlebem. Oblíbeným snídaňovým pokrmem a jednoznačně základem egyptského stravování jsou fazole fava. Ty lze připravit na několik způsobů. Nejběžnější je fúl mudammas neboli vařené fava fazole podávané s olivovým olejem a kmínem. Jde o velmi levné a jednoduché jídlo, které je ale nutričně nesmírně bohaté, a pokud posnídáte fúl s chlebem, energie vám vydrží až do oběda.
V arabské gastronomii známý falafel, tedy smažené cizrnové kuličky, mají svou obdobu i v Egyptě – namísto cizrny se ale smaží kuličky připravené z již zmiňovaných fava fazolí. Díky tomu je egyptská verze falafelu – známého v tomto případě jako támíja – nadýchanější a snad i chutnější. A podobně jako u ostatních jídel podávaných s chlebem, i támíju si můžete dopřát doslova „na každém rohu“ v Egyptě.
Králové egyptské kuchyně – košarí a molocheja
Košarí se skládá z těstovin, rýže, čočky a rajčatové omáčky
Snad nejtypičtějším egyptským jídlem je tzv. košarí. To sestává z rýže, čočky, drobné těstoviny a je ochucené rajčatovou omáčkou a usmaženou cibulkou. Barevný a vydatný pokrm je ještě posypán uvařenou cizrnou a je to ideální vegetariánská volba. Navíc má dostatek sacharidů i proteinů, takže vás zasytí na dlouhou dobu. Košarí naleznete v restauracích, ale ještě častěji jako tzv. street food – jídlo, které se podává ve stáncích na ulici. Egypťané všech vrstev si ho rádi dopřávají k obědu, zejména pokud spěchají zpátky do práce. Největší výběr, a tím pádem nejlepší košarí tak ochutnáte ne v turistických destinacích, nýbrž ve velkých egyptských městech, například v Káhiře.
Pokud chcete ochutnat opravdu jedinečné, a přitom velmi výživné a chutné jídlo, dejte si v Egyptě molocheju. Jde o pokrm, jenž svou konzistencí připomíná hustější polévku nebo omáčku a dopřávali si ho už staří Egypťané, kteří ho pokládali za jídlo přímo královské. Molocheja se připravuje z listů exotického jutovníku, které připomínají svým tvarem listy lípy. Do najemno nakrájených listů se přidává koriandr, česnek a olej. Molocheja se vaří spolu s masem, s nímž se pak jako příloha také podává.
Jelikož jutovník obsahuje velké množství vitamínu C, ale také celou řadu minerálů, pokládá se tento tmavozelený pokrm za jedno z nejzdravějších jídel egyptské kuchyně, ale má se za to, že jde o rovněž velmi účinné afrodiziakum. Právě proto byla podle legendy ve středověkém Egyptě jeho konzumace zakázána. Veškeré léčivé účinky molocheji ale podle další legendy v jídle zůstanou pouze tehdy, když zkušený kuchař při vaření třikrát pronese slovo „zelený“. A kdo by si tento pokrm v Egyptě zamiloval, může si ho připravit i doma ze sušených listů jutovníku, jejž lze jednoduše koupit ve kterékoliv egyptské samoobsluze.