10 pravidel etikety stolování ve světě: Jiný kraj, jiný průšvih. Na co si dát pozor?

Jitka Bajtková Jitka Bajtková, Expert Radynacestu.cz Vydáno 23. 1. 2017 • Přečteno 41535x

Něco pro gurmány

U většiny zemí, které u nás v Magazínu najdete, máme rubriku Dobrou chuť, kde se o specialitách dané destinace dočtete víc.

Jste kovaní v tuzemské etiketě? Body pro vás. V zahraničí vám ale naučená pravidla slušného chování, budou často k ničemu. Čím dál se chystáte, tím větší nástrahy na vás u stolu čekají. Nenechte si pokazit prožitek z dobrého jídla nejistotou a přečtěte si, jak si neuříznout ostudu. 

Máte rádi jídlo a toužíte ochutnávat zahraniční speciality? Tohle potěšení k cestování patří, jenže i při stolování se můžete dopustit společenského faux pas. Zkrátka jiný kraj, jiný mrav, a tak třeba narazíte na to, že mlaskání je projevem chvály, říhnutí poděkováním, vodka povinností a sýr navíc urážkou. Proplujte s námi s lehkostí králů gurmánskými vodami Dálného východu, Evropy i Sibiří. Jak? Stačí znát 10 základních pravidel. 

1. Itálie: Pozor na sýr a cappuccino po poledni

Žádostí o extra sýr na pizzu urazíte kuchařeŽádostí o extra sýr na pizzu urazíte kuchaře

Když se řekně Itálie, obvykle si vybavíme pizzu a dobré cappuccino. Jenže právě tyhle dvě pochoutky jsou cestou do společenských pekel. Italové by vám totiž nikdy neodpustili, kdybyste si požádali o parmazán navíc. Sýr navíc na kterýkoli z přinesených pokrmů je zkrátka urážkou kuchaře. Cappuccino si zase nikdy neobjednávejte po poledni, a už vůbec ne po obědě. Pít se má ráno a nanejvýš s croissantem. 

2. Rusko: Vodku, vodku a zase jen čistou vodku

Nabídka vodky je nabídkou přátelství. Panáka nesmíte nikdy odmítnout.Nabídka vodky je nabídkou přátelství. Panáka nesmíte nikdy odmítnout.

Stolovat v Rusku s přáteli znamená pít. Pije se vodka, kterou zásadně nesmíte míchat, a pije se jí hodně. Před každým přípitkem očekávejte proslov, i kdyby jich mělo být sto za večer. Je totiž svým způsobem součástí konverzace, která tuží přátelství, stejně jako množství vypitých lahví. Dámě se sem tam runda odpustí, muže ale neomlouvá zhola nic. 

3. Thajsko: Leváci, trénujte doma pravačku

Hůlčičky do pravé ručky a jde se na toHůlčičky do pravé ručky a jde se na to

Levá ruka je v Thajsku, ale i některých jiných asijských zemích, považována za nečistou. Omývají se jí totiž intimní partie, a proto se k ústům nesmí přiblížit. Nikdy s ní nepodávejte některý z chodů spolustolovníkům. Poprat se budete muset s hůlkami, na vyžádání vám však přinesou i příbor. Vystříhejte se ovšem používání nože. Ten je tady totiž symbolem agrese. 

4. Spojené arabské emiráty: Voda se nikdy nevylévá

Takhle se ve vodě zračí marina v Dubaji. Arabové ale vodou rozhodně neplýtvajíTakhle se ve vodě zračí marina v Dubaji. Arabové ale vodou rozhodně neplýtvají

Také tady platí pravidlo nečisté levé ruky. Chléb se nemá krájet nožem, ale lámat, voda se nemá srkat nebo hlasitě hltat. Má se vždy vypít buď všechna, nebo se musí podat sousedovi, ale nikdy ne vylít. Překvapit se nenechte ani oddělenými stravovacími místnostmi pro muže a pro ženy a děti. Existují však i rodinné místnosti, kde mohou jíst všichni společně. 

5. Francie: Pečivo nechejte ležet na stole

Sýry, víno a francouzská bageta. Kombinace povolenaSýry, víno a francouzská bageta. Kombinace povolena

Jste zvyklí zakousnout se do křupavé bagetky, když čekáte v restauraci na jídlo? Pozor, ve Francii by to byl společenský prohřešek. Připravené pečivo patří až k takzvanému sýrovému chodu. Příjemnou změnou ale je, že rozjezené pečivo nemusíte odkládat na talířek, nýbrž jen tak na stůl. Zásadně ale nehltejte. Francouzi totiž jedí dlouho. Oběd i večere trvá vždy minimálně hodinu.

6. Japonsko: Na boso, mlaskat a pořádně říhnout

U dobrého sushi se má mlaskatU dobrého sushi se má mlaskat

Že se v Japonsku jí na zemi a hůlkami, ví každý. Už méně se ale ví, že vždy musíte sundat boty a hůlky zásadně nezapíchávat do rýže. Pokud si potřebuje hůlky odložit, položte je naplocho nebo na misku vedle. Miska s rýží, do které jsou vertikálně zapíchnuté hůlky, totiž bývá obětována zesnulým členům rodiny u buddhistického oltáře. Projevem spokojenosti je mlaskání a hlasité říhnutí na závěr. Zásadně u stolu ale nekýchejte a nesmrkejte. 

7. Anglie: Karafa se posílá vždy doleva

Ve dvou na tom nezáleží, ale ve větší společnosti by karafa měla vždy putovat směrem dolevaVe dvou na tom nezáleží, ale ve větší společnosti by karafa měla vždy putovat směrem doleva

Podle anglického běžného jídelníčku to tak sice nevypadá, ale Britové si na etiketu u stolu velmi potrpí. Třeba starý anglický zvyk „pass the port“ velí: jakmile k vám u stolu doputuje karafa portského, měli byste nalít sklenici svému spolustolovníkovi po pravici a postoupit karafu spolustolovníkovi po vaší levici. Nikdy ne naopak! Byli byste považováni za hamižníky, co ostatním nepřejí.

8. Mexiko: Při tacos na nůž a vidličku nesahejte

Nebojte se, že se mexickým tacos ušpiníte. Je to menší ostuda, než vzít na něj příborNebojte se, že se mexickým tacos ušpiníte. Je to menší ostuda, než vzít na něj příbor

Mexická jídla spojuje ostrá chuť a nepraktičnost. Většina z nich se totiž má jíst rukama, jenže v tuzemských restauracích vám třeba právě k tacos dají raději vidličku a nůž. V Mexiku by ovšem za takové chování trhali ruce. Jíst tacos příborem znamená zaškatulkovat se u místních jako nadutec z Evropy, který si hraje na něco, co není.

9. Čína: Obrátíte rybu, převrátíte loď

V Číně znamená otočit talíř s rybou smůlu nejen pro vás, ale i pro rybáře, který ji chytalV Číně znamená otočit talíř s rybou smůlu nejen pro vás, ale i pro rybáře, který ji chytal

Prazvláštní pověry provázejí stolování v Číně. Jakmile si objednáte rybu a první polovinu sníte, nesmíte ji na talíři otočit, abyste ji dojedli. Číňané totiž věří, že otočení ryby přináší smůlu. Navíc otočením ryby jako byste říkali, že rybářova loď se převrátí. Pokud jste tedy pověrčiví, spočítejte si, jestli se vám vyplatí jen půlka ryby, nebo si raději objednáte něco jiného.

10. Indonésie: Ženy si počkají, až co zbude

Tradiční servírování na rýžových listech patří k IndonésanůmTradiční servírování na rýžových listech patří k Indonésanům

V Indonésii se jí rukama. Jí se hodně, rychle a bez řečí. Ušpinit si nejen prsty, ale celé dlaně, je pro Indonésany požitek, který zkrátka k dobrému stolování patří. Na to, jak moc se tady s jídlem spěchá, ale platí pravidlo: nikdy nejíst za chůze. Mimo naše chápání je ovšem další zvyk, že ženy doslova jedí zbytky po mužích. Dřív, než je manžel hotov, se jídla zkrátka netknou. Setkat se můžete i s tradičním servírováním na rýžových listech.

Přejeme vám dobrou chuť!

Jitka Bajtková

Jitka BajtkováExpert Radynacestu.cz

Krása se musí prožít… ale za rohem nečeká.

Anglie / Velká Británie

Poznejte anglické triumfy

Vyberte si jeden z našich 67 zájezdů do Anglie

Zájezdy do Anglie

Nejbližší volný zájezd již 2. ledna

Francie a gurmánské zážitky

Ochutnejte Francii

Vyberte si jeden z našich 7 zájezdů do Francie na téma: Gurmánské zážitky

Zájezdy do Francie

Nejbližší volný zájezd již 19. března

Spojené arabské emiráty

Objevte město „superlativů“

Vyberte si jeden z našich 12 zájezdů do Spojených arabských emirátů

Zájezdy do Spojených arabských emirátů

Nejbližší volný zájezd již 29. prosince

Itálie

Vidět Neapol a... Řím

Vyberte si jeden z našich 82 zájezdů do Itálie

Zájezdy do Itálie

Nejbližší volný zájezd již 10. prosince



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/etiketa-stolovani-ve-svete/



Doporučujeme z celého světa

Nejnovější z celého světa



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2025