Ponořte se do krás alabastrového pobřeží francouzské Normandie, kde se sice občas objeví pár turistů, ale jinak se tam zastavil čas. Místo, kde svůj čas trávili umělci, malíři a spisovatelé, a inspirovali se nádhernou přírodou křídlových útesů. Krásné oblázkové pláže na pobřeží kanálu La Manche byly a stále jsou dokonalou oázou pohody.
Proslulí zde byli hlavně impresionističtí malíři, kteří tu tíhli k útesům Falaise d´Aval a Falaise d´Amont. Spisovatel Guy Maupassant, je nazval slony, kteří si namáčí svůj chobot v moři. Právě Claud Monet se nechával útesy inspirovat ve svých malbách.
Centrum města nabízí gastronomické zážitky
Hlavními ulicemi, ulicí Offenbach nebo Guy Maupassant se dostanete snadno přímo na oblázkovou pláž s výhledy na útesy. V centru městečka je plno restaurací, obchodů se suvenýry a místními specialitami. Cestou potkáte i velkou uzavřenou tržnici nazvanou jako Marché Couvert, kde snadno nakoupíte místní čerstvé speciality jako i například plody moře, ze kterých pak rovnou vaří v místních restauracích.
Pokud nevíte, co si v místní restauraci dát, vřele doporučujeme slávky, které dělají na desítky způsobů. Ty nejlepší jsou však na smetaně nebo typické normadské vařené v sýru Camembert. Gastronomický zážitek je zde zaručen. Celé centrum města je historické, a proto i nejvíce navštěvované. Veškerá zástavba je z hrázděných domků.
Útesy - přírodní symboly dějin
Již zmiňované proslulé útesy připomínající chobot slona nořící se do moře jsou dva. První se nazývá Falaise D´Aval a druhý Falaise d´Amont. První útes na levé straně promenády Falaise d´Aval je odzbrojující. Majestátní skála s pomyslným oknem zakrývá pohled na pomyslný štíhlý útes, který se nazývá jehla neboli l´Aiguille.
Tento útes inspiroval legendárního spisovatele Maurice LeBlanca, který do něj umístil světoznámého lupiče Arsena Lupina. Právě tomuto spisovateli je zasvěceno malé muzeum, které se nachází v blízkosti centra na ulici Guy de Maupassant, která vede středem města. Na útes se krásně dostanete po přírodních točitých schodech a cestičkách.
Když přijdete nad tento odzbrojující útes, máte možnost zblízka sledovat útes l´Aiguille. Pokračujte pak po cestičkách podél pobřeží až ke vzdálenějšímu útesu Manneporte. Zde můžete dohlédnout k majáku a v dálce vidět i přístavní molo Cap d´Antifer, kde se nachází přístaviště ropných tankerů, nedaleko přístaviště Le Havre.
Na druhé straně promenády se zvedá druhý útes zvaný Falaise d´Amont. Schodiště, které vede přímo za hotelem, vás dovede přímo k nádherné kapli Notre Dame, de la Gare. Přímo za katedrálou je vidět šikmá jehla památníků letců Charlese Nungessera a Francoise Coliho, kteří se v roce 1927 pokusili přeletět z Paříže do New Yorku v letadle s názvem Oiseau Blanc (bílý pták).
Památník je právě zde, protože přímo zde bylo naposledy letadlo spatřeno. Symbolicky má tvar letadla doplněný zdaleka viditelnou jehlou. V blízkosti památníku se nachází i malé muzeum, kde můžete shlédnout podrobnou dokumentaci celé události. Tři týdny po této tragické události a neúspěšném pokusu přeletěl Charles Lindberg s velkou slávou oceán.
Čtení: Zájezdy do Francie – srovnání a doporučeníAtmosféra: Když se fauna snoubí s flórou...
Okouzlující atmosféra městečka vás naprosto dostane. Pokřikující racci, kteří krouží kolem, kormorání a buřňáci, sedící ve svých hnízdech v očekávání nějaké dobré svačinky od místních turistů. Romantické prostředí oblázkových pláží a unikátní útesy, kde si s překrásným výhledem můžete udělat piknik.
Kousek opodál se nachází golfové hřiště, kde můžete zahlédnout dokonce i králíky, kteří připravují hráčům neplánované jamky.
Exkurze na kozí farmě. Proč ne?
Již po deset let se k pamětihodnostem Étretatu řadí kozí farma La Valaine. Když budete vyjíždět z města směrem na Le Havre, u konce cesty najdete hospodářství Bernarda a Agnès Dherbecourtových. Jejich usedlost má 20 hektarů a zahrnuje pastviny, sady a pole, kde je provozují ekologický chov stáda, které čítá přes 60 černých koz.
Asi největší atrakcí je zde exkurze po farmě s výkladem pana majitele, který povídá o historii usedlosti, o chovu koz a výrobě sýra s neuvěřitelným entusiasmem, zápalem pro svoji práci, ale zároveň s okouzlujícím francouzským šarmem. Dozvíte se nejen proces chovu a výrobu sýra, ale také zjistíte, jak funguje integrované ekologické hospodářství, kde se již třicet let nepoužívají syntetická hnojiva.
Během povídání si můžete užívat božského pohledu na pláž Étretatu s útesem Falaise d´Amont. Na konci exkurze můžete dokonce vidět v přilehlé budově přímo za okny jednotlivé fáze výroby sýra a ochuzeni nebudete ani o vzorek čerstvého kozího sýra se sklenkou kvalitního suchého bílého vína.
V budově u vjezdu na pozemek se nachází malá výrobní linka kozích sýrů a prodejna, kde si sýry v různém stupni zralosti můžete zakoupit. Prodávají zde také výborné zmrzliny s osmi různými příchutěmi a čokoládové bonbony, při jejichž výrobě se používá kozího mléka.