Jak být Britem? Jezte fish and chips! Říká jedna z anglických pohlednic a my se přidáváme. Fish and chips prostě musíte vyzkoušet. Řekli vám, že je to tradiční pokrm? Někteří naopak budou tvrdit, že je to asi stejně tradiční, jako je třeba chicken tikka massala... Mimochodem věřili byste, že i ta se dostala do užšího seznamu, když se vybíralo britské tradiční jídlo? Vraťme se ale k fish and chips, jednomu z námi vytipovaných top zážitků z Londýna!
Co si máte pod označením Fish and Chips vůbec představit? Je to smažená ryba v těstíčku a široké zlatavé hranolky. Ryba, kterou v tomto pokrmu nejčastěji připravují, je treska.
Původně se ke smažení používalo sádlo, dnes se od něj odstupuje a používají se různé druhy olejů. Teplota však nesmí překročit 185 stupňů.
Hranolky jsou silnější než normální, díky tomu prý do sebe vstřebají méně oleje a jsou tak pro své strávníky zdravější.
Trocha historie…
Hranolky se do Velké Británie dostaly v 18. stol. z Francie. První zmínka o jejich přípravě v kuchařce je z roku 1854.
Ale už o dvacet let dříve zmínil Charles Dickens ve svém románu Oliver Twist smaženou rybu s chlebem. Kdy se tedy přesně objevily hranolky s rybou poprvé, to se můžeme jen dohadovat.
Pravděpodobně první restaurace v Londýně nabízející tento pokrm byla otevřena až v roce 1860 židovským přistěhovalcem.
Pár let poté se začala ryba s hranolkami v novinovém papíru pokapaná octem prodávat v budce na náměstí v malém městečku u Manchesteru.
A pak už se s obchody, které většinou byly udělány v přední části domu jako rodinný podnik, rozsypal pytel.
Dokonce i za války sehrálo toto jídlo velmi důležitou roli, patřilo totiž k nemálo potravinám, na které se nepoužívaly potravinové lístky. Takže když se rozneslo, že v obchodě zrovna mají i ryby, tak se stály dlouhé fronty na tuto tradiční pochoutku.
V novinovém papíře se prodával tento pokrm zhruba do roku 1980, kdy jeho použití bylo zakázáno s ohledem na zdravotní nebezpečí barvy.
Dnes se fish and chips prodávají nejčastěji v kartonových nebo papírových napodobeninách novin, aby byl zážitek co nejvíce autentický.
Správné „stolování“ po britsku
Jestli si tento pokrm chcete vychutnat jako pravý Angličan, tak nesmíte zapomenout pokapat hranolky a samozřejmě hlavně rybu octem.
Kdysi mi jeden pán na ulici řekl, že když si k fish and chips nedám majonézu, tak to prostě nikdy nebude to pravé ořechové. Takže doporučuji přidat majonézu!
A ještě jedna velmi důležitá poznámka: Toto nejstarší „fastfood take-away“ jídlo v Británii se jí přímo z toho „novinového“ papíru, za chůze, ať už jdete kamkoliv.
V žádném případě se nepřendává na talíř a nejí se příborem! To rozhodně není britský způsob!
Čtení: Zájezdy do Londýna – srovnání a doporučeníKde si tuto tradiční pochoutku v Londýně dát?
Stánek je hned vedle prodeje lístků
No samozřejmě že u londýnské pevnosti Tower. Právě tady si totiž můžete vychutnat rybu skoro „za pochodu“ a s krásným výhledem kolem.
„Za pochodu“ jen skoro, protože jsou tady rozesety lavičky, na kterých si spolu s ostatními turisty můžete v klidu sednout (pokud zrovna neprší) a rybu si sníst.
U Toweru jsou dvě „hladová okna“, která fish and chips nabízejí. Ze zkušenosti doporučuji použít okénko blíže k prodeji lístků – porce ryby bývá větší, a hlavně její balení je autentičtější, protože je jídlo zabaleno v napodobenině novinového papíru.
Cena se nijak výrazně neliší a za porci hranolek s rybou zaplatíte kolem 9 £.
Gurmánský zážitek s výhledem
Užijte si Tower v každém ročním období
A čím že se to můžete kochat, když budete jíst? Bezpochyby dominantní pro váš pohled bude již zmiňovaná pevnost Tower.
Místo, které v historii sloužilo jako vyhlídka, obranná pevnost, zvěřinec nebo vězení s popravištěm. Dnes jsou v pevnosti uložený britské korunovační klenoty, jejichž hodnota je prý nevyčíslitelná.
V zimě atmosféru této téměř tisíc let staré budovy s krvavou historií dotváří kluziště pro veřejnost. V létě se kouzlo neztrácí a prostor pod Towerem se mění v zelený park.
Rozhlédnete-li se pozorněji kolem sebe, zahlédnete špičky mrakodrapů 30 St Mary Axe, 20 Fenchurch Street (kde se nachází vyhlídka Sky Garden) nebo 122 Leadenhall Building, které většina turistů zná jako okurku (Gherkin), vysílačku (Walkie-Talkie) a struhadlo na sýr (Cheesegrater).
Na opačné straně na vás bude vykukovat most Tower Bridge, který spojuje dva břehy řeky Temže už více než 120 let.
Na druhém břehu uvidíte londýnskou radnici City Hall, ve které sídlí starosta. Budovu navrhl architekt Norman Foster a byla postavena v roce 2002. Kvůli jejímu tvaru se jí často přezdívá „vajíčko“, „varle“ anebo třeba „cibule“.
A pokud se posadíte s výhledem na řeku Temži, tak určitě nepřehlédnete křižník Belfast, který se účastnil vylodění v Normandii.
Musíte uznat, že toto místo skýtá úžasné prostředí pro vychutnání si anglického tradičního a zřejmě i národního pokrmu. Takže nezbývá než popřát „dobrou chuť“ a co nejpříjemnější zážitek z Londýna!