Víte, že…
Vánoční poleno se řekne Bûche de Noël [bůš d nuél]. Bûche je francouzsky polínko, Noël jsou Vánoce. Veselé Vánoce se řekne: joyeux Noël [žuej nuél]!
Vánoce. V krbu hoří oheň, polínka praskají, teplo se line všude kolem… a vůně, ta se line taky. Už se na vánoční chutě a vůně těšíte? A víte, jak chutnají francouzské Vánoce? Bez jakého dezertu si štědrovečerní večeři Francouzi snad ani neumějí představit? Bez vánočního polena! Opravdu, žádná slovní hříčka. Poleno je prostě poleno. Kousek useknutného dřeva. Opravdu tak vypadá. A že dřevo není k jídlu? Hm… tak ano, ono je to ve skutečnosti vlastně trochu jinak…
Tak se tomu polenu pojďme podívat na kloub. Začneme v dobách dávno minulých, kdy si lidé skutečně topili doma v kamnech, aby se zahřáli, a také proto, aby světlem vyhnali zlé duchy. Podíváme se, co se stalo s příchodem moderních způsobů topení, a pak už to bude jen krůček k tomu, aby se z dřevěného polena stala úžasná vánoční sladkost, bez které by se Francouzi o Vánocích jen stěží obešli.
Slunovrat a magická moc světla
Pár dní před Štědrým dnem nastává zimní slunovrat. Noc je toho dne nejdelší z celého roku, pak už se dny budou jen prodlužovat a prodlužovat. A jak známo, tu největší tmu prozáří… oheň, symbol slunovratu.
I tak banální činnosti, jako je pálení ohně, se dá přisoudit magická moc. Když se totiž v lese sebere to nejtvrdší polínko, ideálně dubové, a polije se třeba pivem nebo medovinou a pak se zapálí, stane se z toho důležitý rituál. Aby byla dodržena všechna pravidla, musí poleno společně zapálit nejmladší a nejstarší člen rodiny poté, co je k tomu vyzve hlava rodiny.
Oheň pak musí hořet celých dvanáct dní, aby odehnal i tu největší temnotu a uchránil domácnost před zlými silami. A aby bylo kouzlo stoprocentní, uschová se v domácnosti popel ze shořelého polena. Tím bude dům uchráněn před ďáblem.
Kam se dřevem?
I takhle může polínko vypadat…
Tradice pálení polen je už sice dávnou minulostí, ale z francouzských domácností polínka nevymizela. Francouzi se svých zázračných polínek, zajišťujících hojnost a plodnost, nechtějí vzdát. Proto když se v domácnostech prosadily modernější způsoby topení a dřevem v kamnech už se netopilo, začali si polínka alespoň pokládat na stůl.
Polínka se dozdobovala zelenou větvičkou, stužkou, anebo čím se zrovna hodilo, a uprostřed slavnostně prostřených štědrovečerních tabulí se nádherně vyjímala. Jenže takové poleno, to vám pěkně zamaže slavnostní bílý ubrus!
Anebo že by ten důvod, proč dřevěné poleno nahradit sladkým polenem, byl přece jen trochu jiný než ten, že neopracované dřevo nemá na stole co dělat?
Čtení: Zájezdy do Francie – srovnání a doporučeníNejlepší polínko je k jídlu
Ono totiž Vánoce a sladkosti, to je nerozlučná dvojice. Tak proč z dřevěného polene neudělat výborný zákusek? A přesně tak vzniklo vánoční poleno (Bûche de Noël). Jde o sladkou piškotovou roládu plněnou máslovým krémem, která svým tvarem a zdobením poleno připomíná.
Neexistuje jediný pravý recept, každá rodina má ten svůj. Piškotové těsto může být světlé i tmavé, máslový krém dovnitř zrovna tak. Navrch na potření už se ovšem používá tmavý krém, který kůru stromu věrněji imituje. Vidličkou se na něm pak ještě mohou vytvořit typické rýhy a popraskání kůry.
Při konečném dozdobování se fantazii meze nekladou. Často se používá zelená větvička nějakého jehličnatého stromu nebo třeba z marcipánu vytvořené lístečky, šišky anebo mašlička. Efektní jsou houbičky vyrobené z bílkových pusinek, ty také připomínají les. Roláda může být klasická rovná, efektnější ovšem je přilepit na ni další „větev“. Když se roláda lehce pocukruje, působí to, jako by jí zdobila jinovatka.
Recept aneb upečte si francouzské Vánoce
Upečte si letos také jedno vánoční poleno a nalaďte si doma atmosféru francouzských Vánoc.
Pro inspiraci můžete použít třeba následující recept:
Korpus: Vyšlehejte tuhý sníh ze 4 bílků a zašlehejte do něj 4 žloutky a poté 60 g polohrubé mouky smíchané s 60 g krystalového cukru. Nalijte na pečicí papír pomazaný máslem (to aby se pak těsto dobře oddělilo) a pečte 10 minut při 180 ℃. Ihned po upečení sejměte z papíru a zarolujte do utěrky.
Krém (puding): Vyšlehejte 3 žloutky se 100 g cukru, poté zašlehejte 35 g mouky a dále po malých částech 250 ml horkého mléka. Vzniklou směs vařte ve vodní lázni do zhoustnutí, poté odstavte a vmíchejte do ní 70 g kvalitní hořké čokolády a lžičku másla. Nechte odpočívat minimálně několik hodin.
Krém: Vyšlehejte 120 g másla a pomalu do něj zašlehejte odpočinutý puding. Asi ⅔ krému použijte na naplnění rolády, zbylým krémem potřete povrch „polínka“. Z rolády předtím můžete kousek odkrojit a následně ho krémem ze strany zase připojit.
Milí malí kuchaři, při zdobení se můžete vyřádit (jen nezapomeňte, že méně je někdy více, pokud jde o design). Poproste maminku, aby vám vše potřebné pomohla připravit, a pak při zdobení ukažte, jak velký „francouzský cukrář“ se ve vás skrývá.