Tip pro Vás:
Thajské tržnice jsou plné čerstvého exotického ovoce, které je sladké jako med. Přitom ho nakoupíte za zlomek ceny, jakou byste za něj zaplatili u nás.
Rádi objevujete nová místa přes jejich kuchyni? Nechte se vtáhnout do vybraných chutí světa a dopřejte si ty nejlepší gurmánské zážitky, které se v daném období cestovatelům nabízí. Kde a na čem si tedy pochutnat?
1. Leden
Jedli jste už někdy datle v čokoládě? Ano? A datle v čokoládě z velbloudího mléka? Zajeďte je ochutnat do Dubaje a udělejte si místo v kufru. Tohle lahodné spojení vás očaruje. A leden je přesně tím měsícem, kdy se vám nerozpustí dřív, než dojdete na hotel...
2. Únor
Únor je ideálním měsícem pro návštěvu Argentiny a Uruguaye s jejich mohutnými vodopády. Vodopád chutí vás čeká i v ulicích Buenos Aires – ochutnejte churrasco, vynikající hovězí maso připravované přímo nad rozžhavenými uhlíky před vámi.
Čtení: Zájezdy na Madeiru – srovnání a doporučeníČtení: Zájezdy do Japonska – srovnání a doporučeníČtení: Zájezdy do Anglie – srovnání a doporučení3. Březen
V březnu se potkávají hned dvě velké události. V Mentonu poblíž Nice se oslavuje úroda citrusů a vyzkoušet tu můžete vše od fresh džusů až po citronové koláče.
A zatímco Francie je oděna do žluté, Irsko se odívá do zelena. Slaví se tu totiž sv. Patrik a zelené je i pivo.
4. Duben
Duben je měsícem milovníků květin. Kvetou sakury v Japonsku i tulipány v Nizozemí. Co ochutnat v Japonsku je jasné – sushi.
Čtení na podobné témaVyznejte se v sushi: Jak ho jíst i nejíst a kde se vlastně vzalo? Ochutnejte japonský fenomén jako místní!Přečíst
Ale na co láká Holandsko? V městečku Alkmaar se pravidelně koná sýrová aukce bochníků mladé goudy, jakou jste zaručeně ještě nejedli.
5. Květen
V květnu se vydejte do Lisabonu. Když vás přepadne hlad, nebojte se vyzkoušet befanu nebo prego, což jsou oblíbená jídla místního fast foodu. Jako dezert si pak vychutnejte bolo rei, což je speciální kynutá bábovka s rozinkami a kandovaným ovocem.
Čtení na podobné téma5 tipů do Lisabonu průvodce Antónia Pedra Nobreho: Mrkněte na inspirativní video rodilého Portugalce a užijte si město jako místní!Přečíst
6. Červen
Láká vás jízda Transsibiřskou magistrálou? Skvělý nápad, jen musíte počítat s tím, že počasí na Bajkalu je nevypočitatelné a zahřát se budete muset krom tradiční vodky i místní rybí polévkou, kterou tady připravují venku přímo na ohni.
7. Červenec
Čtvrtý červenec je nejameričtějším ze všech amerických svátků. Slaví Den nezávislosti a tradičně k tomu patří i soutěž v pojídání hot dogů. Newyorský hot dog je pojem. Patří do něj karamelizovaná cibulka, okurkový relish a samozřejmě párek, kečup nebo hořčice.
8. Srpen
Víte, odkud pocházeli The Beatles? Slavným Broukům je každoročně v srpnu věnován festival Beatleweek. Zajeďte si za jeho neopakovatelnou atmosférou a v podniku Maggie May’s si objednejte vyhlášené dušené hovězí či skopové se zeleninou.
9. Září
Jste-li milovníky přírody a dobrého vína, pak vás vřele přivítá ostrov Madeira. Právě v září tady probíhá hned několik slavností – od oficiálního vinobraní až po ty rozverné banánové. A banány jsou dalším tipem, co tady chutnat – smažené, čerstvé nasladko i naslano.
10. Říjen
Říjen je ideálním měsícem pro návštěvu Kanady. Ochutnat musíte její symbol – javorový sirup, ale i jednu z národních specialit – pokrm s názvem poutine. Jsou to křupavé hranolky s tradiční omáčkou a pomalu se roztékajícím sýrem.
11. Listopad
Listopad volá po exotice. Udělejte si výlet za nenapodobitelnou thajskou kuchyní a okuste čerstvé dračí ovoce nebo si na Bali vychutnejte doušek kávy Kopi Luwak, jejímž základem jsou neporušené kávové boby, které prošly trávicím traktem cibetky.
12. Prosinec
Závěr roku patří adventu. A advent bez dobrého jídla je jako Vánoce bez ježíška. Zajeďte si za gastronomickými zážitky do sousedního Polska a na trzích ochutnejte lahodný pitný med, kysané zelí se třemi druhy masa – bigos – a typickou kváskovou polévku – žurek.