Kypr neboli řecký „Kípros“ či turecký „Kıbrıs“ je ostrov ve východním Středozemním moři. Proslul díky nerostnému bohatství, vynikajícímu vínu a přírodních produktů. To všechno dalo vzniknout sýru, který si podmanil i Čechy a dnes už nechybí v našich salátech nebo na každé dobré grilovačce.
Krásný ostrov zahrnuje vysoké hory, úrodná údolí a široké pláže. Kypr, s historií delší než 10 000 let, stál na kulturní, jazykové i historické křižovatce mezi Evropou a Asií. Ostrov tak nasál atmosféru a zvyky různých dobyvatelů, poutníků a cestovatelů, které mu daly typický ráz.
Dnes je ostrov oblíbenou turistickou destinací, kde tráví novomaželé líbánky, neboť se tu zrodila samotná řecká bohyně lásky a krásy Afrodita. Přitahuje také pozorovatele ptactva, a to díky rozmanitosti stěhovavých druhů. No a minimálně jednu zajímavost má i pro opravdové gurmány.
Na Kypru se totiž vyrábí sýr zvaný Halloumi – krémový, bílý, měkký až polotvrdý slaný sýr s pružnou texturou, který je vyroben z kozího nebo ovčího mléka, zabalený nebo posypaný mátou. V turečtině se sýr nazývá „hellim“ a má ochrannou známku Evropské komise. Název sýra tak lze použít pouze na druhy vyrobené právě na Kypru.
A jak se z mléka vyrobí tento lahodný sýr?
Proces zahrnuje zahřátí mléka a přidání syřidla
Podobný sýr původně vyráběli beduíni na Středním východě, protože díky jeho vlastnostem byl ideální potravinou pro kočovný život. Postupně se rozšířil do celého Řecka i na Kypr.
Výroba halloumi má staletou historii. Proces zahrnuje zahřátí mléka a přidání syřidla, látky používané ke srážení mléka. Tím se oddělí tvaroh a syrovátka. Sraženina se poté scedí pomocí síta a vloží do formy, kde se stlačí. Jakmile ztuhne, nechá se odležet v osolené syrovátce v lednici.
Jak si halloumi nejlépe vychutnat?
Sýr je skvělý grilovaný na salátu s kapkou olivového oleje
Sýr může být konzumován čerstvý nebo ho můžete nechat zrát po dobu jednoho měsíce. Nejlepší je však vařený nebo smažený. Na Kypru se plátky sýra opečou na pánvi, dokud není povrch křupavý a zlatý. Můžete ho také grilovat s kapkou oleje a podávat s chlebem a salátem. V letních měsících se servíruje s melounem. V Libanonu z kostiček halloumi dělají tzv. kebab, kdy se napíchá na špejli a griluje na dřevěném uhlí. Jeho chuť je slaná, ale jemná.
Čtení: Zájezdy na Kypr - srovnání a doporučeníJaké má benefity pro naše zdraví?
Sýr obsahuje bílkoviny a vápník
Halloumi obsahuje bílkoviny a vápník, které pomáhají udržovat zdravé kosti a mohou pomoci snížit riziko cukrovky.
Jedna porce (cca 30 gramů) obsahuje až 7 gramů bílkovin a 25 % denní hodnoty vápníku. Zejména vápník hraje klíčovou roli ve funkci svalů, nervů a zdravých kostí. Stejně tedy jako ostatní mléčné výrobky, má i halloumi vysoký obsah vápníku, který dává vašim kostem pevnost. Může tak snížit riziko zlomenin kostí. Ve skutečnosti je kolem 99 % vápníku uloženo právě v kostech a zubech.
Protein pak zajišťuje správný růst, opravuje poničené tkáně, podporuje vývoj, stejně jako imunitní systém. Když ve stravě přijímáte dostatek bílkovin, pomůže vám to tvarovat svalovou hmotu a nabrat sílu, podpoří se regenerace svalů a urychlí váš pokrok. Mějte však na paměti, že obsah tuku a kalorií se může v případě smažení na oleji zvýšit.
Halloumi vás může chránit před cukrovkou! Jedna studie spojovala pravidelnou konzumaci mléčných výrobků se snížením břišního tuku a tělesné hmotnosti. Mléčné výrobky prý zlepšily citlivost na inzulin, což může zvyšuje schopnost těla regulovat hladinu cukru v krvi.
Možné nevýhody
Sýr Halloumi má relativně vysoký obsah sodíku, obsahuje 350 mg v každé porci. Jen pro orientaci, lékaři doporučují, aby dospělý a zdravý jedinec konzumoval méně než 2 000 mg denně. Odborníci doporučují, aby lidé s vysokým krevním tlakem snížili příjem soli a podpořili tak zdravou hladinu krevního tlaku. Někteří lidé navíc mohou být citlivější na účinky soli ve smyslu zadržování vody a nadýmání.
Sýr obsahuje nasycené tuky, což je typ tuku, který může přispět ke zvýšení hladiny cholesterolu, pokud je konzumován ve vysokém množství. Je proto důležité, aby si každý vychutnal tento lahodný sýr s mírou a spolu s vyváženou stravou.
A co vegetariánská strava?
Vegetariáni by si měli pečlivě zkontrolovat štítek s přísadami, protože některé druhy se vyrábějí za použití syřidla živočišného původu. Tato složka se totiž vyrábí v žaludku přežvýkavců, jako jsou krávy, ovce a kozy, a není tedy pro vegetariány vhodná.
Jak sýr skladovat?
Správné skladování prodlouží sýru životnost
Pokud sýr neotevřete, vydrží vám v lednici až jeden rok. Po otevření ho skladujte ve slané vodě ve vzduchotěsné nádobě nebo zabalte do voskovaného papíru a vložte do lednice. Halloumi lze také zmrazit, a to až na půl roku.