Heineken: nizozemské tekuté zlato

Kateřina Lefebvre Kateřina Lefebvre, Expert Radynacestu.cz Vydáno 22. 1. 2017 • Přečteno 10016x

Všechny továrny, které vyrábí pivo Heineken po celém světě, užívají stejné kvasnice, zvané Heineken A yeast.

Víte, že...

Ve všech hotelech a informačních centrech najdete tmavě zelený leták s velkým bílým nápisem Visit the Heineken Experience? Po jeho předložení v pokladně tohoto muzea můžete získat slevu na vstupenku, v níž jsou obsažené dvě sklenice piva zdarma.

Nizozemci si na chuť svého jídla moc nepotrpí. O to více ocení dobré pivo, kterých se v této zemi vyrábí spousta. A i cizinci vědí, že největší a nejvyhlášenější místní značkou je prostě Heineken.

Začátek úspěšné značky

Příběh firmy Heineken začal 15. února 1864, kdy dvaadvacetiletý Gerard Adriaan Heineken koupil budovu z 16. století, její vybavení a značku piva, která se tu produkovala – Haystack. V té době bylo nizozemské pivovarnictví v úpadku, takže cena celého pivovaru byla více než příznivá.

Až o devět let později, 11. ledna 1873, založil Heineken dnes světově proslulou značku, které dal své jméno. Jeho pivo začalo velmi brzy expandovat. Zpočátku do Evropy, především do Francie, po jejímž uznání Heineken toužil nejvíce.

I tento sen se mu splnil a na konci 19. století tu získal tři ocenění: roku 1875 Zlatou medaili v Paříži, na Světové výstavě 1889 ve stejném městě Diplome de Grand Prix a o jedenáct let později i Hors Concours Membre du Jury. Všechna tři ocenění společně s Diplome d´Honneurs z Mezinárodní koloniální výstavy v Amsterdamu v roce 1883 se dodnes skví na etiketách jeho výrobků.

Ovládnutí celého světa

Další expanze směřovala do Afriky, roku 1932 postavil první pivovar v Malajsii a po třinácti letech prohibice ve Spojených státech amerických ovládl roku 1933 i tamější trh. Od počátku 21. století rozšiřuje Heineken svoje aktivity a skupuje úspěšné a tradiční lokální pivovary v Rakousku, Rumunsku, Maďarsku, Polsku, Skotsku, Mexiku, Brazílii a v poslední době i v Asii.

V České republice do jeho skupiny patří Starobrno, Krušovice, Zlatopramen, Březňák, Dačický, Lorec, Jarošov a Pivrnec, přičemž neváhá zavírat méně úspěšné a ztrátové pivovary, jako např. Louny či Hostan ve Znojmě.

V současné době skupina Heineken zaujímá dle velikosti mezi pivovarnickými skupinami třetí místo na světě a první v Evropě. Ve více než sedmdesáti zemích světa zaměstnává přes 56 000 lidí a vlastní 125 pivovarů, v nichž se vyrábí přes 250 značek piva. Jejich roční produkce 120 milionů hektolitrů se prodává do 170 zemí světa.

Čtení: Zájezdy do Holandska – srovnání a doporučení

Vznik muzea Heinekenu

V 70. letech 20. století přestaly vyhovovat a dostačovat prostory původního pivovaru na Singelgrachtkeringu a Heineken otevřel nový provoz v Zoeterwoude, který je dodnes největším pivovarem v Evropě. Z původní budovy v Amsterdamu se stalo Muzeum Heinekenu, které roku 2001 bylo přejmenováno na Heineken Experience. Tady se o tomto světoznámém pivu dozvíte doslova vše.

Čtyři podstaty piva Heineken

Jedná se o světlý ležák zlatavé barvy s jemně hořkou chutí a 5 % alkoholu. Vyrábí se z vody, sladkového ječmene, chmelu a speciálních kvasnic. Vaření piva představuje zcela přírodní proces. Recept je původní, jednoduchý, ale přísně střežený. Jeho hlavní principy se však nezměnily od založení pivovaru – podstatné jsou kvalitní suroviny a přesně kontrolovaný proces vaření piva.

Ječmen prochází procesem sladování, což poruší buněčné stěny zrna a uvolní škrob. Ten se později promění v cukr a během procesu fermentace z něj vznikne alkohol. Celé sladování vytváří základní barvu a chuť nápoje. Na chuti piva se podílí i chmel – hořkost samičích květů vyvažuje sladkost ječmene. Zároveň díky němu je pivo trvanlivé a může se skladovat.

Voda tvoří 95 % obsahu piva, proto její zdroj zásadně určuje kvalitu výsledku. I proto se společnost Heineken aktivně podílí na celosvětové snaze o ochranu pitné vody. Kvasnice umožňují rozlišení dvou základních typů piva – v česku běžného ležáku a ale, které se liší právě způsobem kvašení.

Všechny továrny, které vyrábí pivo Heineken po celém světě, užívají stejné kvasnice, zvané Heineken A yeast, z původní kultury v Zeoterwoude. Pro firmu Heineken je objevil roku 1886 student Louise Pasteura a zaměstnanec pivovaru H. Elion.

Promyšlená každá drobnost

Že firma myslí na každý detail, se můžeme přesvědčit už na samotné etiketě. Každá maličkost tu má svůj význam. Převládající zelená barva poukazuje na užití přírodních surovin, červená hvězda symbolizuje mýtickou sílu, která chrání kvalitu piva a „nakřivo“ posazená písmenka E má vesele a optimisticky působit na spotřebitele.

Heineken Experience

Tyto všechny informace (a mnoho dalších) nabízí prohlídka Heineken Experience. Už ve vstupní hale přivítá návštěvníky vždy dobře naladěný, příjemný a vstřícný personál, kterému snadno uvěříte, že pro ně neexistuje větší životní radost než s vámi žertovat.

Při prohlídce můžete sledovat proces vaření piva, projdete místností se základními surovinami, návštěvníky často překvapí místní stáje, v nichž byli ustájeni koně, kteří pivo rozváželi, a minout nelze ani síň úspěchů a ocenění, kterých firma Heinken dosáhla.

Vše je tu doplněno množstvím strhujících audiovizuálních aktivit a na závěr na všechny čeká ochutnávka místních produktů. Nově (2015) je možné stáhnout si i aplikaci na smartphone, která vás muzeem provede.

Kateřina Lefebvre

Kateřina LefebvrePrůvodce Radynacestu.czExpert Radynacestu.cz

Těmito místy Vás provedu osobně

Vyberte si z mých 3 zájezdů

Holandsko / Nizozemsko (Amsterdam)

Amsterdam vás dostane

Vyberte si jeden z našich 17 zájezdů do Amsterdamu

Zájezdy do Amsterdamu

Nejbližší volný zájezd již 26. března



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/heineken/



Doporučujeme z Holandska

Nejnovější z Holandska



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2025