U nás se slaví svátek dětí, v Japonsku je den dětí spíše dnem chlapců, ale ani na holčičky se nezapomíná. Každého 3. března je celé Japonsko vyzdobeno tradičními panenkami.
Den všech dívek
Svátek holčiček nebo panenek se slaví už od počátku poetického období Heian (794–1185), kdy se místní společnost rozvíjela hlavně v uměleckých disciplínách. Ženy byly v tomto období brány za tak dobré umělkyně a spisovatelky, že si dokonce někteří muži měnili jména na ženská, aby se jejich dílo lépe prodávalo.
Inspirace obdobím Heian
V tomto období se nosila velice těžká zdobená kimona, která nosili šlechtici klidně po sto vrstvách jako důkaz moci a společenského významu. V takovém oblečení se nedalo moc dobře hýbat, natož chodit. Sportu tedy neholdovali, zato se mohli zaměřit na již zmíněné umělecké disciplíny. Právě do těchto historických šatů jsou oděny i panenky při svátku holčiček.
Čtení: Zájezdy do Japonska – srovnání a doporučeníVýzdoba
Na výzdobě si nechávají Japonci záležet
Na podstavce se vystaví panenky hina-ningyo císařovny a císaře a jejich služebných i hudebníků. Často spolu města soutěží, kdo bude mít větší výstavu panenek. Rekordy v počtu se boří skoro každý rok. Na panenky můžete narazit téměř všude a ve statisících, v různých podnicích či hotelech, samozřejmostí jsou všudypřítomné plakáty, reklamy a výzdoba po celém Japonsku.
I spoustu rodin si dělá doma výzdobu. Rodiče holčiček se modlí za jejich zdraví i jejich dobré chování a celkovou budoucnost. Věřilo se, že panenky do sebe pojmou zlé duchy. Celá kolekce panenek se dědí z matky na dceru. Pokaždé, když se narodí dcera, koupí se do kolekce nová panenka.
V Kjótu v Arashiyamě se dodržuje tradice panenek hina nagashi, kdy malé panenky z papíru nebo látky posílají v malém košíčku po vodě.
Oslava jídlem a pitím
Obvyklým nápojem tohoto svátku je amazake, sladký a nealkoholický druh saké mléčné barvy z vykvašené rýže. Obvyklým jídlem jsou barevné kuličky hina arare na sladko z rýžové mouky v pastelových barvách, což je obdoba rýžových sušenek senbei, které jsou ochucené sójovou omáčkou.
Rýžový koláč hishi mochi ve tvaru čtverce, který představuje vrstvy kimona, se vaří ze sladké rýžové mouky. Skládá se ze tří vrstev: růžová jako květ třešně, bílá tradičně vyrobená z rostlinné části bílé kotvice plovoucí, která reprezentuje sníh a jeho čistotu, a zelená.
Japonci si nenechají své svátky utéct bez pořádné dekorace, takže tradice naštěstí stále trvá, i když někdy mění charakter.