Hāngi není žádné zaříkávadlo ani mystický maorský obřad. V našich zeměpisných šířkách se při oslavách narozenin, návštěvách a významných příležitostech peče dort, ti, kteří mají chalupu, zase třeba opékají sele. Maorové svým významným hostům připraví tradiční hostinu hāngi. Co si pod tajuplným názvem představit?
Jídlo z jámy líp chutná, než zní
V současnosti se používají drátěné koše
Jak se tradiční hāngi připravuje? Vaši maorští hostitelé nejprve vyhloubí jámu v hloubce přes půl metru, naskládají tam rozžhavené lávové kameny a na ně ve speciálním, dříve látkovém a dnes spíše kovovém, „koši“ položí suroviny.
Tímto způsobem se nejčastěji připravuje maso, dost často typické novozélandské jehněčí, společně se sladkými bramborami a dýní. Suroviny pak ještě Maoři zakryjí několika vrstvami listů nebo rohoží namočených ve vodě a zahrabají nebo pokryjí zeminou.
Je libo pečené, dušené, uzené? Nebo vše?
Počítejte s delší dobou přípravy
Jídlo, obzvlášť maso připravené tímto způsobem, chutná našincům sice velmi nezvykle, ale delikátně! Specifická chuť vzniká tím, že díky způsobu přípravy se maso současně udí, peče i dusí.
Pokud jste pozvaní na tradičně připravované hāngi, raději se před tím naobědvejte i navečeřte a někdy počítejte i s přespáním. Často se totiž jídlo vloží na kameny večer a ráno se můžete těšit na nezvyklou, ale o to lepší snídani.
Hāngi v moderním hávu
Potraviny jsou podloženy alobalem
V současné době se dá příprava značně zjednodušit i zkrátit. V moderních maorských zahradách často najdete připravené vyzděné jamky nebo velké drátěné koše. Do těch se naskládá dřevo, které se zapálí, a na něj se pak dají obyčejné cihly nebo železo. Druhé zmíněné se ale příliš nevyplatí, protože špatně udržuje teplo. To platí i v případě použití jiných kamenů než lávových. Usazené horniny se na rozdíl od vyvřelin v žáru rozpadají.
Nad rozpálené kameny nebo cihly pak pán nebo paní domu položí drátěné koše, ve kterých je maso a zelenina podložené alobalem. Potraviny pak zakryje velkým navlhčeným plátnem. To zabraňuje spálení potravin a dodává páru, která maso dusí.
Dobrou chuť...
Dnes se v koších na hāngi připravuje opravdu velké množství různých potravin, třeba i pudink. Nepředstavujte si ale náš tradiční vanilkový pudink s piškoty jako po obědě u babičky. Jedná se o ten slaný anglický pudink, jehož oblibu zbytek světa (kromě bývalých britských kolonií) nedokáže pochopit.
Na závěr se jídlo dochutí kořením podle chuti domácích, především solí, pepřem a rozmarýnem a také česnekem. Listy taro dodají této podzemní pochoutce pro obyvatele střední Evropy nepříliš známou silnou pepřovou chuť. Tak tedy dobrou chuť!