Víte, že…
Aby bylo možné whiskey označit za pravou whiskey, musí být vyrobena v Irsku, musí být třikrát destilovaná a nesmí být v ní patrná rašelinová příchuť? Výjimkou je irská whiskey Connemara mající silně rašelinovou vůni.
Tradice irské kuchyně vychází z podmínek, které místní lidé měli. Ostrov díky moři oplývá množstvím ryb, zeleninovými poli i dobytkem. Díky těmto podmínkám bylo Irsko dlouho nezávislé na okolních zemích. Když však v polovině 19. století přišel Velký bramborový mor (bramborová úroda byla zničena plísní) statisíce lidí zahynuly hlady, protože většina chudého obyvatelstva byla závislá na obživě bramborami.
Brambory dodnes však zůstávají stěžejní potravinou na irském ostrově. Připravují se na nekonečný počet způsobů. Například v podobě champ – bramborové kaše nebo třeba slim – bramborové kaše pečené do formy placek. Brambory se konzumují nejen jako kaše, ale jako pečené, vařené, osmažené anebo třeba míchané s jablky.
K bramborám pak Irové konzumují hlavně hovězí a jehněčí maso. Z kombinace těchto dvou zdrojů potravy vzniklo irské národní jídlo Irish stew. Maso se vaří společně se zeleninou, dochutí se tymiánem a bobkovým listem. Podává se samozřejmě s bramborem. Mnohým lidem pak vzhledem připomíná hustou polévku.
Na atlantském pobřeží najdete na jídelním lístku především lososa, který podél tohoto pobřeží v hojné míře táhne a staletí tak poskytuje místním zdroj potravy. Podává se s čím jiným než se zeleninou a bramborem.
A co moučníky? Asi vás nepřekvapí, že mnoho jich má přísadu alkoholu, ať už whiskey, jablečného vína nebo černého piva Guinness.
V případě, že rádi ochutnáváte místní kuchyně, zajděte do některé z typicky místních hospod. Třeba v Dublinu do čtvrti Temple Bar nebo v přístavu ve městě Galway. K pohodě a dobré chuti vám jistě bude hrát živá hudba.
Irská whiskey
Irská whiskey (Irish pot-still whiskey) je tradiční irský destilovaný nápoj, který se vyrábí destilací. Od skotské se liší tím, že je destilovaná třikrát (skotská dvakrát) a tím, že v irských destilérkách se nepoužívá rašelinový oheň, což způsobuje že v irských whiskey chybí kouřový tón. Dnes se whiskey vyrábí postupem zvaným „míchání sladu“, z čehož vznikl specifický způsob nazývaný pot-still whiskey, jenž je značen i na etiketách.
Mezi nejznámnější irské palírny whiskey patří Jameson, Tullamore, Killbegan (v Dublinu a jeho okolí) nebo například Bushmills v Severním Irsku. Dnes můžete navštívit tyto sladovny v rámci organizovaných prohlídek.