Všechno to začalo v nejznámější neapolské pizzerii L’Antica Pizzeria Brandi, kde působil i legendární stvořitel pizzy Margherity – maestro Esposito. I když pizzerie vznikla už v roce 1780, častěji je spojována až s rokem 1889, kdy Neapol navštívil Umberto I., první král spojené Itálie, s královnou Margheritou… Dnes si svůj kousek pizzy sice můžete koupit prakticky na každém rohu, ale jejím rodištěm už navždy zůstane Neapol.
Téměř před 130 lety, v roce 1889, naservíroval mistr pizzy Raffaele Esposito královně Margheritě hned několik druhů pravé italské pizzy. Která z nich tehdy královně zachutnala nejvíce, to každý jistě ví a kdo neví, tomu rádi napovíme...
Byla to pizza vyvedená v italských národních barvách, tj. pizza s rajčaty, mozzarellou a bazalkou, kterou maestro Esposito sám vymyslel a na počest královny pojmenoval jednoduše Margherita. Dnes se sice pizza liší jedna od druhé tvarem, velikostí, druhem těsta… ale klasika je prostě klasika.
V rámci netradiční kampaně se více než 26 tisíc Italů podepsalo pod petici, která chce prosadit italskou pizzu na seznam Světového kulturního dědictví UNESCO. Italové se totiž obávají, že stále populárnější fastfoodové řetězce i unijní směrnice by mohly pizzu odsoudit k zániku.
V letošním roce EU zařadila pravou italskou pizzu, která skvěle reprezentuje Itálii ve světě, alespoň na seznam „Zaručeně tradičních specialit“. Do seznamu však patří jediný druh italské pizzy – a sice neapolská pizza, jejíž průměr nesmí být větší než 35 cm a vrstva těsta může být maximálně 2 cm vysoká. A na její výrobu lze použít jen ty nejlepší suroviny, mozzarellu z buvolího mléka z Kampánie nevyjímaje.
O tom, zdali se pizza dostane i na seznam UNESCO, se bude rozhodovat už příští rok po konzultaci všech 193 členských států OSN.
My jí rozhodně držíme palce a co vy? Pojeďte s námi do Neapole a ochutnejte to, čeho si sami Italové tolik cení.