Italská kuchyně patří na celém světě k těm nejoblíbenějším. Postavila základ pro kuchyni francouzskou a zásadně ovlivnila i další evropské kuchyně. Italská kuchyně je velice zdravá, navíc je jednoduchá na přípravu a je opravdu hodně pestrá.
Každý si s Itálií spojí slavnou pizzu nebo těstoviny, těch se zde vyrábí na 400 odlišných variant. To ale není vše, co je pro italskou kuchyni typické. V první řadě je důležité zmínit všelijaké pokrmy z ryb, zeleniny, masa či mořských živočichů. V Itálii jsou hodně oblíbené olivy a kvalitní druhy sýrů.
Maso
Nejoblíbenější maso je telecí, i když na své si přijdou i pojídači kuřecího masa. V mnoha případech se maso zpracovává dušením, grilováním nebo pečením. Nesmí chybět bylinky a směs koření (bazalka, šalvěj, fenykl, rozmarýn, oregano, petrželka) doplněné olivovým olejem. V jídelníčku se také objevuje zvěřina, jako například koroptve, bažanti a křepelky.
To, že Italové nejsou žádní vegetariáni, dávají znát skvělými sušenými klobáskami a sušenou šunkou prosciutto crudo, která je známá také jako pršut. Jsou to vyhlášení gurmáni, kteří dokáží připravit chutné pokrmy z plodů moře – od raků, ústřic, langust, humrů, přes mušle a kraby až po nepřeberné množství ryb.
Sýry
Ochutnejte skvělé italské sýry i víno
S těstovinami se nejčastěji používá parmezán, dále různé měkké, polotvrdé a tvrdé sýry. Nejznámější jsou jistě mascarpone, fontina, sýr z ovčího nebo kravského mléka ricotta, mozzarela či grana padano. Mascarpone se používá k přípravě krému do tiramisu. Z plísňových sýrů je nejoblíbenější tučný sýr gorgonzola.
Čtení: Zájezdy do Itálie – srovnání a doporučeníTěstoviny a rýže
Těstoviny různých tvarů a délek (penne, fusilli, pipe, stelline, spaghetti a další) se podávají se směsí obsahující maso, šunku, zeleninu nebo sýr. Také rýže je zde chutná, jí se obvykle jako první chod (primo piatto), smíchaná s houbami, kuřecím masem, kukuřicí, hráškem, játry nebo korýši. Italové si rýži pěstují sami, především v oblasti pádské nížiny. Zrníčka italské rýže jsou typická svým kulatým tvarem.
Pizza
Pizza zde nabývá rozličných tvarů s kombinací různých pochutin, od zeleniny (chřest, tykvičky, baklažány, artyčoky, fenykl, rajčata, papriky) až po mořské živočichy a sýry nebo masné výrobky. Zapíjí se vínem anebo pivem. Pravá originální italská pizza pochází z Neapole, odkud se dostala i do USA.
Malé pizzy se podávají k vínu či pivu jako předkrm. Předkrmy se podávají téměř ke každému obědu a jsou, už podle názvu, tím prvním jídlem z celé plejády chodů, které Italové běžně snědí.
Sladké výrobky
Italské zmrzliny, jichž existuje spousta druhů, jsou vyhlášené díky své vynikající chuti. V podání s čerstvým ovocem poslouží jako osvěžující dezert. Moučníky se zde vyrábějí ze žloutkové pěny. Kdo by neznal italské croissanty, tiramisu nebo profiterolky se šampaňským krémem?