Italská pizza: Poklad z Neapole zachutnal i královně. Kam na ni zajít dnes?

Barbora Šupíková Barbora Šupíková, Expert Radynacestu.cz Vydáno 22. 1. 2017 • Přečteno 27568x


Tu jedinou a pravou pizzu najdete pouze v Itálii.

Víte, že…

Sýr Mozzarella, nezbytný pro výrobu pizzy Margherity, je produktem z italské Kampánie? Pravá mozzarella se dělá z buvolího mléka. 

Že je Itálie zemí pizzy, o tom snad nikdo ani nepochybuje. A to i přesto, že původ tohoto pokrmu je třeba hledat někde úplně jinde. Nic to však nemění na faktu, že italská pizza skvěle chutná, voní na dálku a je zkrátka dokonalá… Prozradíme vám tajemství její dokonalosti, kam na nejlepší pizzu v Itálii nebo co znamená, když znuděný Ital řekne „che pizza“. 

První placky z mouky a vody si na rozpáleném kameni lidé pekli už před mnoha tisíci lety. Velkým krokem ve vývoji pizzy pak byl poznatek o kynutí těst ve starém Egyptě. Z obyčejné chlebové placky se ale opravdová pizza stala teprve v Itálii koncem 18. století.

V té době se totiž na jihu Apeninského poloostrova začala používat rajčata – dodnes základní součást italské kuchyně. Kulatou pizzu zase údajně vymysleli v italské Umbrii, ačkoliv v Neapoli vám to pravděpodobně nejspíš zamlčí. Je to totiž právě šarmantní Neapol, která je za kolébku novodobé pizzy považována, ačkoliv spojení Neapol–pizza je ve skutečnosti spíše záležitostí úspěšného marketingu.

Z Capri do celého světa 

Ostrov Capri láká významné turistyOstrov Capri láká významné turisty

Za to, že se italská pizza dostala do povědomí snad celého světa, se zasloužili nejspíš mnozí Američané včetně známých herců, kteří si pizzu oblíbili během svých letních pobytů na ostrově Capri v Neapolském zálivu.

Pizza, to je jednoduché chlebové těsto, připravené z kvalitní mouky, panenského olivového oleje, droždí, špetky soli a vody. Jejím „tajemstvím“ je dobré uležení a vykynutí těsta – správné těsto na pizzu by se mělo nechat v chladu uležet minimálně jeden den.

Z takto připraveného těsta pak pizzaři (pizzaiolo) obratným přehazováním a vytahováním těsta vytvoří placku, na kterou se kladou různé ingredience. Než se na ní začala klást rajčata, pizza byla jednoduše bílá, někdy posypaná česnekem a pokapaná olivovým olejem, později i sýrem nebo třeba ančovičkami.

Královnina Margherita 

Pizza MargheritaPizza Margherita

Nejznámější a nejoblíbenější pizza – to je pizza Margherita. Ta už prokazatelně vznikla v Neapoli a pojmenovaná byla po královně Markétě, manželce Umberta I. Královna v roce 1889 projevila přání ochutnat pizzu, která do té doby na královský dvůr rozhodně nepatřila – jednalo se totiž o pokrm pro chudé. Pizzaiolo Raffaele Esposito tehdy připravil tři druhy pizzy, z nichž královně nejvíce zachutnala ta, která měla barvy italské trikolory. Byla to pizza s rajčaty, mozzarellou a bazalkou.

Ačkoliv se jedná o zdánlivě jednoduchou pizzu, ne všude jí umějí upéct. Její vynikající chuť totiž tkví v kvalitních surovinách. Ta nejlepší rajčata z oblasti San Marzano pochází z prosluněné jižní Itálie, stejně tak jako výborná mozzarella di buffala, vyráběná z buvolího mléka rovněž v oblasti Neapolského zálivu.

Čtení: Zájezdy do Itálie – srovnání a doporučení

Kam na pizzu? Do Neapole! 

Rodiště pizzy - NeapolRodiště pizzy - Neapol

Asi vás tak nepřekvapí, že na tu nejlepší pizzu Margheritu je třeba se vypravit do Neapole. Raději se ale vyhněte předraženým podnikům a navštivte skutečné pizzerie. Poznáte je snadno i podle toho, že se před nimi neustále tvoří fronty především místních lidí, kteří bezpochyby vědí nejlépe, kam na pizzu zajít. Bodují tradiční pizzerie Da Michele, Sorbillo a Di Matteo v centru města.

Velmi příjemným zjištěním je fakt, že právě v těchto nejlepších pizzeriích utratíte za pizzu přibližně 3–4 eura. A i když na výběr mají více druhů pizzy, všem podnikům bezpochyby vládne právě Margherita.

Marinara, Capricciosa, fritta…

Pizza MarinaraPizza Marinara

Pizzou Margheritou samozřejmě druhy pizzy nekončí. Fantazii se meze nekladou, a tak si v italských pizzeriích můžete dát také další evergreeny, jako je Marinara (námořnická s rajčaty a česnekem), Napoletana (s rajčaty, mozarellou, ančovičkami a kapary), Capricciosa (s rajčaty, mozzarellou, houbami, artyčoky, prosciuttem a olivami) a další druhy, lišící se podle oblasti a možná i podle aktuálního rozpoložení pizzařů.

Zejména v italských krajích Kampánie a Lazio je poměrně rozšířená také takzvaná „pizza fritta“, smažená pizza. Plní se jak rajčaty, mozzarellou a bazalkou, tak třeba i sýrem ricotta.

Rychlé občerstvení: pizza al taglio 

PIzza al taglioPIzza al taglio

Pestrou nabídku najdete i v obchůdcích s pizzou „al taglio“, tj. krájenou pizzou, prodávanou většinou na váhu. Spoustu takových obchůdků najdete třeba v Římě a to, že jsou stále plné, svědčí o jejich velké oblíbenosti i kvalitě.

Pravá pizza to sice nebude, ale hlad spolehlivě zažene a pěkně si při tom pochutnáte. A že se pizza neustále inovuje a vyvíjí? Inu, jako „pizza“ se totiž kdysi označoval vlastně jakýkoliv kulatý koláč, ať už slaný, nebo sladký. A doba jde dál…

Che pizza“, kamaráde

Když se Italové chtějí s někým sejít, neřeknou si „pojď na pivo“, ale „pojď na pizzu“. A o tom, že pizza je běžnou součástí jídelníčku a potažmo života snad všech Italů, svědčí i výraz „che pizza!“ vyslovený ve chvíli, kdy je něco už opravdová nuda nebo otrava.

Ovšem i přesto, že pizza se v Itálii jí velmi často a ve velkém, přejíst se jí snad ani nejde.  Už se vám sbíhají sliny?

Barbora Šupíková

Barbora ŠupíkováPrůvodce Radynacestu.czExpert Radynacestu.cz

Těmito místy Vás provedu osobně

Vyberte si z mého zájezdu

Itálie

Vidět Neapol a... Řím

Vyberte si jeden z našich 82 zájezdů do Itálie

Zájezdy do Itálie

Nejbližší volný zájezd již 10. prosince



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/italska-pizza/



Doporučujeme z Itálie

Nejnovější z Itálie



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2025