Víte, že...
Roční spotřeba těstovin v Itálii je zhruba 26 kg na osobu? Pro srovnání, v Česku je to jen 7 kg.
Máte rádi těstoviny? A co italské těstoviny? Možná se ptáte, co je na těch italských tak zvláštního. V této zemi existuje s trochou nadsázky snad tolik druhů těstovin, kolik je dnů v roce a jejich příprava je v podání Italů skutečnou vědou. A to bez ohledu na to, že „pasta“ je nejzákladnější součástí italského jídelníčku. Pojďme do této vědy společně nahlédnout.
Na Apeninském poloostrově jsou těstoviny po staletí základním každodenním pokrmem. Vyrábějí se v mnoha podobách a upravují se na nejrůznější způsoby. Nikdy se přitom nejedí jako příloha, vždy jako samostatný chod, při vícechodovém menu vždy jako jeden z prvních chodů.
Klíčovým požadavkem pro úspěch italské gastronomie jsou kvalitní suroviny, což platí i v případě těstovin. Přestože jsou na trhu k dostání kvalitní těstoviny od různých výrobců, mnohé hospodyně si těstoviny dodnes připravují doma samy, i když je nutno podotknout, že tento trend postupně stále více ustupuje.
Desítky druhů, ale vždy „al dente“
Těstoviny lze koupit (nebo připravit) vaječné či bezvaječné, a to vždy ve variantě čerstvých těstovin (pasta fresca) nebo těstovin sušených. Všechny druhy se přitom připravují „al dente“ – tj. „na skus“: správná těstovina je hotová, když je zvnějšku měkká, ale její vnitřek je ještě tvrdý.
Spaghetti, tagliatelle, tagliolini, bucatini, cannelloni, maccheroni, penne, rigatoni, pappardelle, fettuccine, lasagne, vermicelli, capellini, fusilli, farfalle, conchiglie, orecchiette, to jsou jen některé z bezpočtu druhů těstovin, které se v Itálii připravují.
Výběr těstovin je velká věda
Některé z těstovin jsou „univerzálnější“ a hodí se k více druhům receptů, jiné se pevně drží pravidel s jakou omáčkou je lze připravit a s jakou už nikoliv.
Například římské spaghetti alla carbonara (špagety s vajíčkem a se slaninou) se připravují opravdu se špagetami (spaghetti), zatímco taková římská amatriciana (omáčka, jejímiž základními přísadami jsou rajčata, slanina a ovčí sýr pecorino) se jí s bucatinami (na pohled stejnými špagetami, které jsou ale uvnitř duté). Do neapolského pokrmu pasta e fagioli (těstoviny s fazolkami) zase patří hned několik druhů těstovin najednou, jinak by to prý nebylo ono.
Někdy je důvodem pro volbu přesného druhu těstovin pouze jejich tvar, jindy i složení. Tak například pokud jsou těstoviny připraveny v poměru jedno vejce na 100 g mouky, vyhovují především pro přípravu s masovou náplní. Pro přípravu těstovin s jinou než masovou náplní se naopak doporučuje jemnější těsto, při jehož přípravě se používá menší poměr vajec ku mouce a místo nich se do těsta přidává více vody.
Čtení: Zájezdy do Itálie – srovnání a doporučeníKteré jsou které a jak je podávat?
Nevyznáte se v tom, které těstoviny jsou vlastně které? Máte v restauraci problém rozluštit, co jste si to právě objednali? Nestřílejte na slepo a dejte si přesně to, na co máte právě chuť. Ukážeme vám, s čím by se těstoviny měly podávat, a jak si je nejlépe vychutnat. Tady jsou tipy na jedny z nejrozšířenějších pokrmů v Itálii:
1. Pasta al pomodoro
Jediný pokrm, k jehož přípravě se hodí snad všechny druhy těstovin. Jedná se o těstoviny s rajčaty, dochucené česnekem a bazalkou. U tohoto pokrmu dvojnásob platí, že jeho úspěch tkví ve výběru kvalitních surovin.
2. Bucatini all’ amatriciana
Duté špagety s omáčkou, jejímiž klasickými přísadami jsou rajčata, slanina a ovčí sýr pecorino. Tento pokrm je patrně římského původu.
3. Spaghetti aglio olio
Špagety ochucené na pánvičce česnekem a olivovým olejem. Gurmáni si na ně přidávají i ostré peperoncino – pálivou papričku.
4. Lasagne alla bolognese
Zapečené lasagne jsou hutný pokrm pocházející z kraje Emilia-Romagna, připravovaný z plochých těstovin, masového ragú a bešamelové omáčky, dnes rozšířený v celé Itálii i daleko za jejími hranicemi.
5. Cannelloni di carne e ricotta
Těstoviny ve tvaru trubek naplněné masovou směsí a sýrem ricotta. Lehčí a rovněž velmi chutnou variantou jsou cannelloni ricotta e spinaci, tj. těstoviny cannelloni naplněné ricottou a špenátem.
6. Ravioli burro e salvia
Ravioli jsou těstoviny plněné nejčastěji masovou směsí či sýrem. Ravioli burro e salvia se připravují na másle a šalvěji a jsou posypány, tak jako většina těstovin, parmazánem.
7. Tortellini in brodo
Tortellini jsou zabalené těstoviny plněné různými přísadami, jako například masovou směsí, ricottou či špenátem. Ve variantě „in brodo“ se tyto plněné těstoviny jedí ve vývaru jako polévka.
8. Spaghetti alla carbonara
Původně římský jednoduchý pokrm připravený ze špaget, vajíčka a špeku, posypaný nezbytným sýrem, nejčastěji parmazánem. A proč zrovna „alla carbonara“? Karbonáři byli příslušníci tajných revolučních organizací v Itálii na začátku 19. století, kteří měli – jako správní vojáci – špek vždy při sobě. Vajíčka si vždycky někde obstarali a těstoviny? Těch je v Itálii všude dost!
Až příště navštívíte Itálii, nezapomeňte nějaké těstoviny z široké nabídky ochutnat. Bez nich by totiž Itálie nebyla tou pravou Itálií a navíc i cestování prochází žaludkem.
Šťastnou cestu a dobrou chuť!