Fazole, brambory a rýže. Přijdou vám tyto ingredience jako vhodné na přípravu sladkostí? Možná budete překvapeni, že právě tyto plodiny dávají podobu tradičním japonským sladkostem.
Jak rozdílné jsou naše sladkosti od těch japonských? Hodně, ale Japonci si také potrpí na estetický vzhled a detaily, takže jejich sladkosti oceníte všemi smysly.
Rýžová mouka, respektive už hotové rýžové těsto, je jedna z hlavních přísad při tvorbě sladkostí, zajímavou náplň mohou tvořit sladké fazole anko nebo sladké batáty. A co tedy s těmito ingrediencemi umí Japonci vykouzlit?
Tradiční japonské sladkosti a cukroví
1. Dango: rýžové kuličky na špejli
Měkké rýžové kuličky napíchnuté na špejli. Velice oblíbené jsou i mitaraši dango, kdy jsou kuličky potřené hustou omáčkou ze sójovky a cukru. Nebo hanami dango, kdy jsou kuličky obarveny na bílou, růžovou a zelenou barvu, což jsou barvy prezentující jaro.
Čtení: Zájezdy do Japonska – srovnání a doporučení2. Jókan: želé, jak ho neznáte
Sladké želé ze sladkých fazolí lze nalézt také v mnoha příchutích, jako je zelený čaj mača, kaštany nebo třešňová příchuť sakur.
3. Daifuku: velké štěstí Japonců
Doslova přeloženo jako „velké štěstí“. Měkké rýžové těsto se sladkou fazolovou náplní, někdy doplněné kouskem jahody, je „ičigo daifuku“.
Daifuku se těší v Japonsku velké oblibě, narazit na něj můžete skoro všude, ale také v různých kvalitách a chutích.
4. Jatsuhaši: oblíbený suvenýr z Kjóta
Malé rýžové šátečky s kořeněnou příchutí a fazolovou náplní, která je dostupná v mnoha variantách. Tato sladkost je oblíbeným suvenýrem Kjóta.
Obvykle se dodávají v dárkovém balení a na některých tržních ulicích v turistických oblastech jsou k dispozici bezplatné vzorky. Některé z nich zahrnují čokoládu, červené fazole, jahody a zelený čaj.
Sladkosti při ceremoniích a čajovém obřadu
1. Wagaši: sladká tečka
Wagaši je připravováno tak, aby bylo esteticky krásné a odráželo probíhající sezónu.
Jednoduché, ale přitom krásné barevné koláčky ze sladkých fazolí, kaštanové pasty, rýžového těsta nebo želé udělají za čajovým obřadem výjimečnou sladkou tečku na závěr.
2. Wasanbon: cukrátka všech tvarů
Wasanbon je typ kvalitního japonského cukru, který má až 200letou historii. Wasanbon se používá při výrobě japonských sladkostí, jako je třeba higaši.
Jako suchý cukr je tvarován v dřevěných květinových formách. Nejčastěji se podává se zeleným čajem mača, díky tomu že má čaj nahořklou chuť, s cukrem wasanbon se krásně doplňuje.
Sladkosti inspirované Západem
Západní cukrářství inspirovalo řadu sladkostí, které mají základ v tradiční přípravě a surovinách. Západní sladkosti obsahují hlavně těsto z mouky a vajec, ale i čokolády a másla.
Přesto jsou v Japonsku často následně ochucené sladkými fazolemi nebo práškovým čajem mača.
1. Dorajaki: lívanečkové mušle
Dva dozlatova opečené lívance s fazolovou pastou uvnitř, která je také často nahrazována například javorovým sirupem.
2. Taijaki: roztomilé rybky
V různých podnicích na ulici můžete vidět, jak nalévají těsto do formy ve tvaru ryby a plní ji jak jinak než fazolovou pastou nebo jinými alternativami, jako je puding, čajový mača krém, čokoláda a další.
3. Castella: buchta z Nagasaki
Nadýchaná piškotová buchta s medem je specialitou v Nagasaki, kam ji přivezli Portugalci v 16. století.
Castellu si dávají Japonci hlavně jako jakýsi suvenýr z cesty nebo ke kávě.
4. Pocky: nutnost pro každého
Slavné tyčinky v čokoládě najdete snad ve všech příchutích, které si jenom dokážete představit. Kdo je nezkusil, jako by v Japonsku nebyl...
5. Baumkuchen: svatební dobrota
Jedná se o německý typ vrstveného dortu. Často se používá jako svatební dort díky jeho typickému tvaru prstenu. Do Japonska ho poprvé přivezl po první světové válce Karl Josef Wilhelm Juchheim.
Po velkém úspěchu na výstavě v Hirošimě 1919 se přesunul do Jokohamy, kde si otevřel vlastní pekárnu a v Japonsku už i s rodinou zůstal a založil tak tradici, která je velmi oblíbená i dnes.