Když jsem se při mé poslední návštěvě toulala uličkami historického centra Santiaga de Compostela, čekalo mě tam veliké překvapení! Narazila jsem na maličký útulný a překrásný obchůdek paní Veroniky.
Češka žijící již řadu let ve Španělsku si nedávno kousek od zdejší katedrály svatého Jakuba otevřela krámek s výrobky z kaštanů. A ačkoliv se obchůdek jmenuje Delicias de Bohemia (Lahůdky z Čech), nabízí především dobrůtky z kaštanů, což je oblíbená lokální surovina, která se hojně využívá v nejrůznějších receptech.
Velká inspirace v České republice
Krásná dřevěná výzdoba vyráběná s láskou a péčí
Všechno vlastně začalo českou inspirací… Paní Veronika nejdříve prodávala na trzích české vánoční cukroví, se kterým tu slavila velký úspěch. A od toho byl už jen krůček ke kaštanovým dobrotám. Prodavač ze sousedního stánku na vánočních trzích, který prodával kaštany, se jí zeptal, proč vlastně nepeče něco z kaštanů… A nápad byl na světě. Nutno říct, že česká rodačka ho dovedla k dokonalosti.
Obchůdek vybudovala vlastníma rukama, nelenila týden dlabat a opalovat dřevo, aby mu dodala potřebnou patinu. Nasbírala spoustu pichlavých kaštanů a vyzdobila s nimi v krámku každý kout, a to vám řeknu, to musela být pěkná dřina. Kamarád řezbář jí pomohl s vybavením obchůdku, samozřejmě na vše použil stylově kaštanové dřevo a vykouzlil jednoduché, a přitom nádherné pulty, pultíky a poličky, na kterých je vystaveno zboží.
Lahodné kaštanové likéry
Veronika mi nabídla ochutnávku kaštanových likérů, tak to jsem samozřejmě nemohla odmítnout. Všechny byly výborné, ale nejvíc jsem si zamilovala „kaštanové Baileys“ San Valerio: jemná světlehnědá barva, typická nasládlá likérová vůně a neodolatelná jemná chuť kaštanů. Pokud stejně jako já podlehnete pokušení a koupíte si lahvinku (nebo dvě), Veronika vám ji ochotně zabalí do ekologického obalu chránícího lahev při transportu letadlem. Což se nakonec ukázalo jako zbytečná práce, protože likér zmizel dřív, než přišla na řadu zpáteční cesta!
Čtení: Zájezdy do Španělska – srovnání a doporučeníOchutnejte speciální sladkosti
Kaštanové speciality jsou vystaveny v krásném přírodním prostředí
Nepotěším jen milovníky alkoholických drinků, ale mám skvělou zprávu i pro alergiky. Obchůdek nabízí velké množství různých sladkých buchtiček, muffinů, typickou místní buchtu Bica a další dobrůtky. A všechny jsou vyrobené z kaštanové mouky, některé dokonce výhradně z této suroviny, takže jsou vhodné i pro ty, kteří mají alergii na lepek, a tudíž je pro ně většina pečiva nedostupná.
Tady si pochutnáte a nezhřešíte! Můžete si tu dokonce koupit přímo kaštanovou mouku, abyste si nějakou dobrotu mohli připravit i doma. Je lehce nasládlá, prý jsou z ní výborné třeba palačinky. I když Veronika vysype z rukávu spoustu dalších skvělých receptů, o které se s vámi ráda podělí.
Kaštanový speciál? Na zdraví!
Kdo touží ochutnat něco originálního, tady má příležitost
Z kaštanů se dá vyrábět ledacos. Asi vás napadnou takové ty klasické výrobky jako marmeláda, sušené kaštany, kaštanový med, již zmiňované likéry, buchty atd. To všechno tu samozřejmě mají. Ale jsou tu i produkty, které vás jistojistě překvapí. Třeba takové kaštanové pivo! Nejsem pivař, takže jsem ho nevyzkoušela, ale docela by mě zajímalo, jak asi může chutnat. Musím sem vzít příště s sebou nějakého pivaře, aby podstoupil degustaci místo mě.
Tip na gastrosuvenýr
Mé nejoblíbenější gastrodárky z Veroničina obchodu
Můj dlouholetý kamarád Karel, který tu žije, a s Veronikou tady v Santiagu tvoří českou komunitu (o dvou členech), mě nalákal ještě na jinou laskominu, a to fíky obalované v čokoládě. Tahle specialita sice není tak úplně místní, tyhle malé sladké fíky jsou ze španělské oblasti Cáceres, ale to vůbec nevadí, chutnají úžasně, navíc jsou v exkluzivním obalu, takže se skvěle hodí jako gastrosuvenýr. Nebo jen tak do kapsy, když se touláte klikatými uličkami města a dostanete na něco chuť, stačí zašmátrat v kapse a vylovit tenhle nepopsatelně dobrý zdroj energie.
Kvalita a čerstvost se zárukou
Můžete si tu pochutnat i na typickém místním koláči „Tarta de Santiago“
V obchůdku se dveře netrhnou. Každou chvilku se tu někdo zastaví, občas se tvoří dokonce fronty a tlačenice. Veronika neúnavně a všemi možnými jazyky vysvětluje složení a pomáhá s výběrem. A ještě si stihne popovídat se stálými zákazníky o tom, jak jde život, tak jak tu bývá zvykem. Za obchůdkem má malou dílničku, takže když zásoby dojdou, zavře krám a peče novou várku. Vše je tedy místní a zaručeně čerstvé, vždyť se to na pultu ani neohřeje. Po každé specialitě se jen zapráší…
Symbol svatojakubského putování
I informativní cedulky o změnách otevírací doby jsou vymazlené
Přišlo mi docela vtipné, jak Veronika propojila české tradice se svatojakubskou legendou. Svatý Jakub má ve znaku mušli hřebenatku, kterou poutníci často používali a vlastně pořád používají na cestách, jednak jako odznak poutníka, jednak jako lžíci nebo naběračku díky jejímu příhodnému tvaru. Tato mušlička se tedy stala symbolem Svatojakubské cesty a v Santiagu na ni narazíte na každém kroku.
No, a když Veronika začala péct české cukroví, používala klasické české formičky na tzv. „pracny“, určitě je znáte, pokud sami nepečete, tak jste je jistě ochutnali u někoho ze známých nebo z rodiny. A tyhle formičky na pracny mají přesně tvar mušle hřebenatky! Takže Veronika peče cukroví typicky místních tvarů ve formičkách na ryze české vánoční cukroví. Inu, svět je malý a o náhody tu není nouze.
Tak, až zavítáte do Santiaga de Compostela, ať už jako poutníci, nebo jako cestovatelé, nezapomeňte se stavit v tomhle romantickém kaštanovém království paní Veroniky.