Ať už se nacházíte kdekoliv ve Španělsku, všude narazíte na oblíbené speciality, jakými jsou třeba paella, gazpacho, nebo plněné tortilly. Tato země se však nadto může pochlubit – podobně jako třeba Francie – velkou rozmanitostí kuchyní jednotlivých regionů.
Jednou z těch nejlepších a nejnápaditějších kuchyní v celé zemi je bezesporu ta katalánská, která proslula zejména superčerstvými surovinami a jejich neobvyklými kombinacemi. A kde jinde ochutnat katalánskou kuchyni než v metropoli Katalánska, Barceloně…
Barcelona svým návštěvníkům nabízí širokých výběr podniků, do kterých se můžete vydat místní speciality ochutnávat. Od kaváren a barů s chuťovkami tapas, přes rodinné hospůdky a menší restaurace až po velké množství luxusních podniků, v nichž si přijdou na své i ti nejnáročnější gurmáni.
Vynikající restaurace s katalánskou kuchyní najdete téměř v každém koutu města. Barcelona v posledních letech proslula také velkým množstvím známých šéfkuchařů, kteří berou jídlo doslova jako umění a specializují se na molekulární gastronomii.
Čtení na podobné témaŠpanělská kuchyně: lehká středozemní kuchyněPřečíst
Pokladem katalánské kuchyně jsou především čerstvé suroviny. Jednak ryby a mořské plody, jednak ingredience přímo z místních tržišť. Katalánci sami tvrdí, že jejich vaření je založeno na „cuina del mercat“, tedy „kuchyni tržiště“. Další katalánskou předností jsou vzájemné kombinace netradičních surovin a ingrediencí.
Běžně se setkáte s mořskými plody v kombinaci s masem (králičí maso s krevetami, masové koule se sépií) nebo drůbeže v kombinaci s ovocem (husa na hruškách, kuře s meruňkami). Pro opravdové fajnšmekry se nabízí třeba spojení králičího masa a hlemýžďů.
Katalánská kuchyně se může pochlubit jednou z nejstarších kulinářských tradic vůbec, už ve 13. století údajně Katalánci čile sepisovali kuchařské knihy a průvodce správného stolování. Mezi základní suroviny patří vyjma ryb, mořských plodů a čerstvého ovoce a zeleniny třeba také prvotřídní olivový olej.
Tapas: Návyková lahodná sousta v bezpočtu variací
Ochutnejte nespočet druhů Tapas
Chuťovky a jednohubky tapas nejsou typické pouze pro Katalánsko, ale pro celé Španělsko a také Latinskou Ameriku. V Barceloně narazíte na obrovské množství tzv. tapas barů, hospod nebo kaváren, ve které je můžete ochutnat.
Jejich výběr je skutečně velkolepý a mohou mít stovky různých tváří – kolečka kořeněné klobásy, smažené kalamáry, krevety s česnekem, masové kuličky, pražení šneci, kousky zralého sýra… A to jsme jen u těch základních. Některé (obvykle baskické) tapas bary v Barceloně nabízejí také velmi kreativní a neotřelé verze malých lahůdek.
Výhodou podniků nabízejících tapas je to, že zpravidla fungují po celý den a často také zůstávají otevřené dlouho do noci. Jsou tedy dobrou zastávkou pro utišení hladu v době, kdy jsou barcelonské restaurace zavřené. Většinou to v takovém tapas baru funguje tak, že si objednáte talíř a ochutnáváte jednotlivé tapas.
Máte-li větší hlad, můžete rovnou vyzkoušet tzv. ración (velká porce tapas) nebo media-ración (poloviční porce ración). Jejich výhodou je to, že vám umožní ochutnat více různých chuťovek najednou.
Co si dát jako předkrm?
Jako předkrmy se v Barceloně podávají většinou různé saláty a polévky, případně rozmanité úpravy zeleniny. Vyzkoušet můžete třeba pokrm zvaný esqueixada (salát ze solené tresky se zeleninou, olivami, bílými fazolemi a vinným octem) nebo escalivada (grilované papriky a lilky nakrájené na plátky podávané s olivovým olejem a česnekovou zálivkou).
Zejména v tradičních rodinných podnicích vám před jídlem naservírují pokrm zvaným torrada, což je kus opečeného chleba potřeného olivovým olejem, česnekem a ozdobený plátky rajčat.
Čtení: Zájezdy do Barcelony – srovnání a doporučeníTypická katalánská hlavní jídla
Nabídka hlavních jídel je v Katalánsku opravdu široká. Za vyzkoušení určitě stojí typická rýžová jídla (označovaná jako arròs) s plody moře, masem nebo zeleninou. Tradiční pochoutkou jsou také pokrmy doplněné o těstoviny vermicelli (tzv. fideuà), které mají často černou barvu pocházející ze sépiového barviva.
Důležitou součástí katalánských jídel jsou také různé omáčky a dipy. Mezi ty klasické patří například allioli (omáčka podobná majonéze připravovaná z česneku a olivového oleje), sofregit (omáčka z cibulky, česneku a rajčat) nebo picada (omáčka z česneku, petrželky, pražených mandlí a piniových oříšků).
Něco sladkého na závěr
Výběr katalánských dezertů není nijak ohromující, ale ty nejznámější z nich určitě stojí za vyzkoušení. Katalánským pokladem je tzv. crema catalana – místní verze francouzského crème brûlée, tedy vaječný krém s křupavou karamelovou krustou. Vynikající je také mei i mató – čerstvý smetanový sýr s medem.
Chcete-li si opravdu dopřát, vyzkoušejte pijama – zavařené broskve s karamelovým krémem, zmrzlinou, šlehačkou a často i čokoládovou polevou.
Jak to chodí v barcelonské restauraci
Restaurace v Barceloně ožívají hlavně večer
V Barceloně je třeba dát si pozor především na otevírací dobu restaurací. V drtivé většině jsou podniky otevřeny od 13 do 16 hodin a poté až od 20:30 do půlnoci. Mnohé pak mají zavřeno v neděli večer. V obyčejných restauracích rezervace zpravidla nejsou potřeba, ale máte-li vybraný luxusnější a vyhlášený podnik, je jistější rezervovat si stůl předem. Platí to zejména pro večeře od čtvrtka do soboty.
Chcete-li ochutnat typické katalánské pokrmy za výhodnou cenu, nabízí téměř každá běžná restaurace denní menu, tzv. menú del día. Skládá se zpravidla ze tří chodů (předkrm, hlavní jídlo a dezert) a v jeho ceně je často zahrnuto také víno, voda a káva. V lepších restauracích si můžete objednat také ochutnávkové menu, tzv. menú de degustación, obsahující vzorky jednotlivých jídel nabízených v daném podniku.
Spropitné je obvykle započteno v ceně. Španělé obecně moc velké spropitné nedávají, jste-li obzvláště spokojeni, bohatě postačí nechat obsluze 5–10 % z vaší útraty.
A čím to všechno zapít?
Dobré jídlo se musí také pořádně zapít. Na stolech v katalánských restauracích nesmí chybět zejména místní víno. V celém Katalánsku se nachází několik vinařských oblastí, včetně těch, označených písmenky DO (denominación de origen) zaručujících vynikající kvalitu vína.
Nedaleko Barcelony se rozkládá vinařská oblast Penedès, jejíž specialitou je především tzv. cava, šumivé víno. Pokud máte chuť na něco jiného, dopřejte si třeba typickou sangríu nebo silné tmavé oloroso (druh sherry), kterým můžete vydatný oběd či večeři zapít. Tak tedy, dobrou chuť!