Víte, že…
Jedněmi z největších zbožňovatelů kávy na světě jsou Švédové. Horké kofeinové potěšení je prý jedinou věcí, které se nedokážou nabažit, a proto se jí posilují od rána do večera. Nejspíš ze stejného důvodu se do jejich slovníku dostalo také slovo tretår neboli třetí nálev. Ač to může znít téměř neuvěřitelně, v tomto ohledu je předčí pouze Dánové a Finové.
Jestli si v Itálii po obědech či večeřích s chutí dopřáváte malé espresso, můžete se radovat. Kultura pití espressa se snad začas dočká zápisu na Seznam kulturního nehmotného dědictví UNESCO. Kandidatura byla představena na začátku loňského prosince, a pokud půjde vše podle plánu, už tento rok italský kávový mok v soupisu doplní třeba legendární tureckou kávu, jež se připravuje ve speciální nádobě kónického tvaru neboli džezvě.
Obyvatelé Itálie kávu milují a pijí ji v opravdu velkém množství. Den co den jim tak hrdlem proteče několik milionů šálků malého silného espressa. Zatímco někteří z nich si svou první ranní kávu dopřejí ještě v klidu domova, další dávají přednost snídani a tedy i caffè v baru.
O tom, že pití kávy může být skutečný zážitek, se tu snadno přesvědčíte v jakémkoli gastronomickém zařízení. Už z dálky si vás získá omamná vůně kávy, šum hovoru, lehké cinkání šálků o podšálky a prastarý sykot kávovaru.
Kávový rituál, jenž podle nejstarší italské pražírny Vergnano absolvuje většina místních čtyřikrát denně, se stal neodmyslitelnou součástí italské gastronomické tradice, a proto si také nepochybně zaslouží ochranu a lepší zviditelnění. A to a mnohem víc může zajistit právě zápis espressa na Seznam UNESCO.
Italská káva má být připravena ze 7–9 g kávy, z 30 +/– 5 ml horké vody o teplotě 84–94 ºC, s doporučeným časem extrakce 20–27 sekund. „Je-li espresso správně připraveno, objeví se na jeho povrchu jemná kávová pěna (tzv. crema) a neexistuje nic, co by se tomu dokázalo vyrovnat,“ prohlásil Giorgio Caballini, předseda představenstva pražíren Dersut ze severoitalského Trevisa a současně zakladatel spolku, v němž se zrodil nápad přidat pití kávy do soupisu kulturního dědictví.