Káva je skvělý ranní životabudič. To jistě potvrdí i Italové žádající o zápis kultury pití espressa na UNESCO

Adéla Vavřačová Adéla Vavřačová, Expert Radynacestu.cz Vydáno 2. 1. 2020 • Přečteno 2622x

Ristretto, cappuccino, caffè latte… Servírujeme kávové menu pro všechny milovníky silného černého moku (klidně i s kapkou mléka) a držíme palce Italům, ať se Seznam UNESCO brzy rozšíří také o jejich lahodnou tradici.

Víte, že…

Jedněmi z největších zbožňovatelů kávy na světě jsou Švédové. Horké kofeinové potěšení je prý jedinou věcí, které se nedokážou nabažit, a proto se jí posilují od rána do večera. Nejspíš ze stejného důvodu se do jejich slovníku dostalo také slovo tretår neboli třetí nálev. Ač to může znít téměř neuvěřitelně, v tomto ohledu je předčí pouze Dánové a Finové.  

Jestli si v Itálii po obědech či večeřích s chutí dopřáváte malé espresso, můžete se radovat. Kultura pití espressa se snad začas dočká zápisu na Seznam kulturního nehmotného dědictví UNESCO. Kandidatura byla představena na začátku loňského prosince, a pokud půjde vše podle plánu, už tento rok italský kávový mok v soupisu doplní třeba legendární tureckou kávu, jež se připravuje ve speciální nádobě kónického tvaru neboli džezvě.        

Obyvatelé Itálie kávu milují a pijí ji v opravdu velkém množství. Den co den jim tak hrdlem proteče několik milionů šálků malého silného espressa. Zatímco někteří z nich si svou první ranní kávu dopřejí ještě v klidu domova, další dávají přednost snídani a tedy i caffè v baru.

O tom, že pití kávy může být skutečný zážitek, se tu snadno přesvědčíte v jakémkoli gastronomickém zařízení. Už z dálky si vás získá omamná vůně kávy, šum hovoru, lehké cinkání šálků o podšálky a prastarý sykot kávovaru.

Kávový rituál, jenž podle nejstarší italské pražírny Vergnano absolvuje většina místních čtyřikrát denně, se stal neodmyslitelnou součástí italské gastronomické tradice, a proto si také nepochybně zaslouží ochranu a lepší zviditelnění. A to a mnohem víc může zajistit právě zápis espressa na Seznam UNESCO.

Italská káva má být připravena ze 7–9 g kávy, z 30 +/– 5 ml horké vody o teplotě 84–94 ºC, s doporučeným časem extrakce 20–27 sekund. „Je-li espresso správně připraveno, objeví se na jeho povrchu jemná kávová pěna (tzv. crema) a neexistuje nic, co by se tomu dokázalo vyrovnat,“ prohlásil Giorgio Caballini, předseda představenstva pražíren Dersut ze severoitalského Trevisa a současně zakladatel spolku, v němž se zrodil nápad přidat pití kávy do soupisu kulturního dědictví.

Adéla Vavřačová

Adéla VavřačováExpert Radynacestu.cz

Jsem sběratelka požitků, zážitků a všeho jedinečného, o čem se v běžných průvodcích většinou vůbec nepíše.

Itálie

Vidět Neapol a... Řím

Vyberte si jeden z našich 81 zájezdů do Itálie

Zájezdy do Itálie

Nejbližší volný zájezd již 12. února



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/kava-je-skvely-ranni-zivotabudic.-to-jiste-potvrdi-i-italove-zadajici-o-zapis-kultury-piti-espressa-na-unesco/



Doporučujeme z Itálie

Nejnovější z Itálie



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2025