Vesnička Ettal jako taková není velká, žije zde řádově několik stovek obyvatel. V této malé obci je však zajímavý dosud funkční benediktinský klášter.
Klášter s bohatou historií
Jedná se o klášter s velmi bohatou historií. Opatství zde založil už roku 1330 tehdejší římský král Ludvík Bavor. Sice téměř celé 19. století klášter nebyl funkční, ale přesto je jeho historie velmi zajímavá a bohatá.
V areálu se nachází slavný barokní kostel zasvěcený Nanebevzetí Panny Marie, jenž slouží nejen samotným benediktinům žijícím v klášteře, ale jedná se také o poutní kostel.
Pokud jste tedy věřící, můžete se v něm pomodlit. Klášter hraje v regionu důležitou úlohu, neboť je zřizovatelem Benediktinského gymnázia v Ettalu. Zároveň se zde dosud vyrábí pivo a proslulý Ettalský klášterní likér.
Klášterní likér
Ettalský klášterní likér, v originále Ettaler Klosterliqueur, patří mezi bavorské speciality, které nikde jinde než v tomto regionu neseženete. Jedná se o typický bylinný likér speciálně připravený a kořeněný.
Recept na jeho výrobu vám pravděpodobně nikdo neprozradí, ale je o něm obecně známo, že obsahuje 42 % alkoholu. A vzhledem k jeho specifické chuti se nedoporučuje, a ani to dost dobře není možné, pít ho ve větším množství.
Můžete ho vidět buď v zelené, nebo ve žluté barvě a svůj speciální buket získává tím, že dozrává v dubových sudech. Ty za určitých podmínek můžete vidět, ale neočekávejte, že vám někdo prozradí, z jakých bylin se likér připravuje.
Legenda o vzniku kláštera
Vzhledem k tomu, že počátky historie kláštera sahají až k roku 1330, je obtížné zjistit přesnou informaci o tom, jak k jeho založení došlo. Kdo chce, může se spokojit s touto legendou.
Dne 28. 4. 1330 tudy procházela družina římského císaře Ludvíka, který se vracel z Itálie. Jeho kůň na jednom místě 3x poklekl, což bylo pro císaře znamení, aby zde založil klášter.
Vesnička Ettal
Vesnice Ettal leží na silnici číslo 23 jižně od města Peiting a severně od Oberau. Jen několik kilometrů na jih se nachází známé turistické centrum Garmisch-Partenkirchen nedaleko od rakouských hranic.
Ačkoli v městečku je v podstatě jen klášter, je možné navštívit zde několik objektů. Kromě kláštera se můžete podívat do místního minipivovaru nebo lihovaru, kde se vyrábí proslavený likér.
Praktické informace
Klášter má otevřené své brány pro veřejnost poměrně málokdy. Jelikož se zde denně konají bohoslužby, není možné areál navštívit v dopoledních ani v odpoledních hodinách.
Pokud se ale kolem poledního půjdete podívat třeba jen do zahrady, je velmi pravděpodobné, že tam uvidíte jednoho z téměř 50 mnichů, kteří místo obývají.
Pro turisty je k dispozici v pondělí, ve čtvrtek a v pátek dopoledne nebo v úterý odpoledne informační centrum, kde vám poradí, za jakých podmínek se můžete podívat do objektu nebo kde a kdy můžete ochutnat místní likér a pivo.