Klenoty francouzské gastronomie aneb To nejlepší z nejlepšího: víno, vášeň a voňavé koření

Karolína Petrová Karolína Petrová, Expert Radynacestu.cz Vydáno 27. 2. 2017 • Přečteno 21966x

Francouzi vaří moc rádi a my ostatní to moc rádi jíme. Proč? Protože francouzská kuchyně má zkrátka 11 stupínků dokonalosti. Tady jsou.

Víte, že…

Základem jsou čerstvé, regionální suroviny – zelenina, cibule, česnek, sůl, pepř, bylinky a místní alkohol. 

O francouzské gastronomii bylo řečeno mnoho, nicméně toto je téma, kterého se nikdy nepřejíme. Francouzská kuchyně se proslavila po celém světě díky své vytříbené a nenapodobitelné chuti. Prohrabali jsme se proto našimi zážitky, vzpomínkami a fotkami z cest a dali dohromady deset nejtypičtějších (a podle nás i nejlepších) pokrmů francouzské kuchyně. Od polévek přes mořské plody až po moučníky. Mňam!

1. Soupe a l'Oignon – francouzská cibulačka

Soupe a l`OignonSoupe a l`Oignon

Původní cibulačka z doby Říše římské byla považována za pokrm chudých, vzhledem k tomu, že se jednalo spíše o vývar z cibule než o klenot francouzské gastronomie. Dnešní podobu získala polévka až v 18. století.

Základem té správné chuti je zkaramelizovaná cibule, brandy nebo koňak a poctivý hovězí vývar. Polévka se vaří dlouho a pomalu a bývá nejčastěji servírována s krutony se zapečeným francouzským sýrem.

2. Quiche Lorraine – lotrinský slaný koláč

Quiche LorraineQuiche Lorraine

Asi nejslavnější francouzský quiche, neboli slaný koláč, je ten lotrinský. Základem každého slaného koláče je křehké těsto a bešamelový či vaječný základ náplně. Lotrinský koláč je pak plněný především restovanou slaninou a sýrem.

Oblíbenost slaných koláčů dokazuje fakt, že se v dnešní době pečou na tisíc způsobů – se sýry, špenátem, masem, žampiony nebo například s bramborami.

Čtení: Zájezdy do Francie – srovnání a doporučení

3. Escargots de Bourgogne - šneci po burgundsku

Escargots de BourgogneEscargots de Bourgogne

Šneci po burgundsku, těm patří velké mňam. Jedna z věcí, které musíte za svůj život, a zejména při návštěvě Francie, vyzkoušet. Příprava je jednoduchá, šneky si zvládnete udělat i doma.

Šneky vytáhneme z ulit a uvaříme – nejčastěji s česnekovým máslem, vínem nebo vývarem. Po uvaření je zase schováme zpátky do ulit společně s máslem s česnekem a bylinkami. Ve francouzské kuchyni se nejčastěji používá petržel. Ke konzumaci se používá speciální sada příborů – kleštičky a dvojhroté či trojhroté vidličky.

4. Moules marinières – marinované slávky

Moules mariníèresMoules mariníères

Slávky jsou jedním ze základních pokrmů středomořské a francouzské kuchyně. Základní recept na slávky na víně obsahuje mimo jiné bílé víno, šalotku, petržel a máslo.

Doporučujeme slávky ochutnat na cestě Normandií nebo Bretaní. Po letech zkušeností můžeme říct, že právě tady na severu Francie chutnají nejlépe.

Čtení na podobné témaFrancouzská kuchyně: ukrývá v sobě kulturu a tradice jednotlivých regionůPřečíst

5. Coq au vin – kohout na víně

Coq au vinCoq au vin

Kohouta na víně proslavila zejména kuchařka Julia Childová ve druhé polovině 20. století, když z tohoto pokrmu udělala jeden ze základních pilířů své kuchařské kariéry. Základem pokrmu je drůbeží maso (kuře, slepice nebo kohout), víno, houby, slanina, cibule, česnek a občas také brandy.

Základním druhem vína pro přípravu tohoto pokrmu je burgundské červené víno, například Rulandské modré. Pravdou je, že jednotlivé regiony tento pokrm připravují z lokálních vín – v oblasti Champagne přidávají šampaňské, v Alsasku ryzlink a tak podobně.

6. Boeuf bourguignon – hovězí po burgundsku

Boeuf bourgiugnonBoeuf bourgiugnon

Hovězí po burgundsku je jedním z nejslavnějších francouzských pokrmů a zároveň je také příkladem toho, jak se z obyčejného jídla pro chudé stal pokrm tzv. haute cuisine (vysoké gastronomie).

Správné hovězí po burgundsku vyžaduje několikadenní přípravu. Maso je potřeba pomalu a dlouho vařit v červeném víně a hovězím vývaru s množstvím sezónní zeleniny – česneku, cibule, bylinek, hub a kořenové zeleniny.

7. Confit de canard – konfitovaná kachna

Confit de canardConfit de canard

Konfitovaná kachna je základem každé dobré francouzské a mezinárodní restaurace, ačkoliv původně toto jídlo pochází z Gaskoňska. Konfitování je velmi oblíbený prastarý postup přípravy masa. Pomalé pečení ve vlastním tuku při nízké teplotě zaručuje propečení masa bez ztráty jeho vlastností – maso zůstane měkké, šťavnaté, voňavé a velmi chutné.

Kachnu je však třeba marinovat v soli, česneku a bylinkách a před pečením nechat alespoň 36 hodin odležet.

8. Ratatouille - prostě ratatouille

RatatouilleRatatouille

Asi nejslavnější vegetariánský pokrm pochází z regionu Provence. Základem je sezónní zelenina, jako například rajčata, lilek, cuketa, česnek, cibule nebo paprika, dochucuje se především solí, pepřem a bylinkami. Ratatouille se podává jako příloha i jako hlavní chod a používá se také jako náplň různých omelet.

Přední světoví šéfkuchaři se dodnes dohadují o správné přípravě tohoto pokrmu. Zelenina se nejdříve orestuje na pánvi a pak se dává do trouby zapéct, například se sýrem. Julia Childová tvrdí, že by se zelenina měla restovat každá zvlášť, jiní šéfkuchaři tvrdí, že zelenina se připravuje všechna dohromady, aby se chutě spojily.

Čtení na podobné témaKde a za kolik se v Paříži najíst? Praktický průvodce jídelníčkem francouzské metropolePřečíst

9. Tarte tatin – obrácený koláč

Tarte tatinTarte tatin

Říká se, že tento typický francouzský koláč vznikl omylem v roce 1898, kdy Stephanie Tatinová vytvořila jablečný koláč „naruby“. Ten pak servírovala svým hostům v Hotel Tatin a během chvilky se tarte tatin stal charakteristickým pokrmem tohoto podniku.

Základem koláče jsou zkaramelizovaná jablka, případně hrušky, a křehké těsto. Receptů a variant existuje několik, pokud se však rozhodnete si tento koláč připravit doma, doporučujeme se držet osvědčené klasiky a naplnit jej jablky s máslem a skořicí.

10. Soufflé au chocolat – čokoládová slast

Soufflé au chocolatSoufflé au chocolat

Slovo soufflé ve francouzštině znamená vánek. Jeho základ tvoří vaječné bílky, které při pečení zvětšují svůj objem, a pokrm je proto nadýchaný a lehoučký jako vánek.

Nadýchané čokoládové těsto s křupavou krustou na povrchu ve svém nitru skrývá tekutý poklad ve formě lahodné horké čokolády. Podle nás nejromantičtější moučník na světě.

11. Crème brûlée – krém s karamelovou krustou

Crème brûléeCrème brûlée

Na konec nesmíme zapomenout na nejlepší francouzský moučník všech dob. Základem tohoto pokrmu jsou žloutky, smetana, cukr a vanilka. Správný crème brûlée má na povrchu flambovanou karamelovou krustu. Krom vynikající chuti je na celém moučníku nejlepší právě „rozbití“ této krusty.

A takhle bychom mohli pokračovat do nekonečna. Francouzská gastronomie nabízí nepřeberné množství vynikajících polévek (bujabéza), předkrmů (svatojakubky, paštiky a terinky), salátů (salade niçoise) a hlavních chodů (cassoulet, jehněčí, gratinované brambory), nesmíme zapomenout ani na pečivo, sýry a makronky.

Zároveň ke každému dobrému francouzskému jídlu patří i dobré francouzské pití, ať už se jedná o regionální vína, šampaňské, calvados, kir, pastis, cidre nebo vodu.

Karolína Petrová

Karolína PetrováSpecialista Radynacestu.cz

Tyto zájezdy pro Vás připravuji

Další zájezdy

Francie

Sladká Francie, říkají...

Vyberte si jeden z našich 46 zájezdů do Francie

Zájezdy do Francie

Nejbližší volný zájezd již 15. ledna



URL stránky: www.radynacestu.cz/magazin/klenoty-francouzske-gastronomie/



Doporučujeme z Francie

Nejnovější z Francie



Získejte pravidelné tipy na skvělá místa

Přidejte se do klubu a získáte exkluzivní přístup ke skrytým perlám v Evropě i ve světě, které vám představí naše největší cestovatelské osobnosti.

Katalog 2025